Nije gotovo

Dobila bitku, ali ne i rat: Meghan još čeka suđenje zbog povrede autorskih prava što pokušava izbjeći

Zbog tvrdnje kako je pismo ocu "orginalno književno djelo" sud želi utvrditi je li Markle jedina autorica ili je njezin nekadašnji tajnik za odnose s javnošću koautor pisma koje je, po službenoj dužnosti, moralo proći kroz njegove ruke.

Nedugo nakon što je njezin suprug, princ Harry, dobio spor protiv izdavača britanskih tabloida zbog napisa da je okrenuo leđa vojsci kad se odrekao kraljevskih dužnosti, i njegova supruga Meghan Markle uspjela je dokazati kako su joj je tabloidi narušili privatnost objavivši izvatke pisama koja je 2018. pisala ocu. Ali, vojvotkinja od Sussexa možda će se ipak suočiti sa suđenjem zbog autorskih prava narušenih objavom njezinih pisama u tabloidima Mail On Sunday i MailOnline, što je pokušavala izbjeći.

Sudac je, naime, presudio kako je nedvojbeno "riječ o privatnom pismu. Većina onoga što je objavljeno odnosi se na osjećaje tjeskobe tužiteljice zbog ponašanja njezina oca, kako je ona to vidjela i razdora između njih dvoje. To su privatne i osobne stvari. Tužiteljica je razumno očekivala da će sadržaj pisama ostati privatan”...

- Svijetu su potrebne pouzdane, provjerene, kvalitetne vijesti. Svi gubimo kada dezinformacije prodaju više od istine - komentirala je Meghan (39) odluku suda, zahvalivši svom pravnom timu, suprugu i majci.


To je književno djelo!?

Ali priča nije gotova jer sudac želi detaljno utvrditi je li vojvotkinja jedini autor pisma prije nego donese odluku za navodnu zlouporabu privatnih informacija, kršenja autorskih prava i kršenja Zakona o zaštiti podataka - zbog čega je Meghan također tužila tabloide. Problem je u tome što je njezino pismo ocu prije slanja ocu moralo proći kroz ruke Jason Knaufa, njezinog nekadašnjeg tajnika za odnose s javnošću, pa sudac želi razjasniti da li je tajnik, po službenoj dužnosti, svojevrsni koautor pisma.

Donošenje te odluke komplicira tvrdnja njezinih odvjetnika kako je pismo vojvotkinje "originalno književno djelo” pa se neovlašteno objavljivanje izvadaka smatra povredom autorskih prava.

Tvrde da je pismo poslano Thomasu Markleu u njegov dom u Meksiku preko pouzdanog kontakta kako bi se smanjio rizik od presretanja te da je Meghan poduzela sve što je mogla da zaštiti svoju privatnost. A onaj tko ga je rukom napisao ima i autorska prava, smatraju.

Nema sumnje da će izdavač tabloida Associated Newspapers Limited poduzeti sve pravne korake ne bi li dokazali kako ih nisu prekršili i pokušati spasiti obraz.

Linker
23. travanj 2024 18:48