velikih 50

Danska princeza Mary na novom rođendanskom portretu nosi zapanjujući nakit iza kojeg stoji posebna priča

Princeza će za nekoliko dana proslaviti okrugli rođendan, a tim povodom danska palača objavila je šest novih portreta na kojima se pojavljuje sa suprugom, danskim prijestolonasljednikom Frederikom.

Supruga danskog princa Fredericka, princeza Mary, u subotu 5. veljače proslavit će pedeseti rođendan. Kao što to tradicionalno rade sve kraljevske obitelji, i danska palača je objavila nove portrete u čast princeze. Riječ je o šest novih fotografija na kojima se princeza pojavljuje sama, ali i u društvu svog supruga.

Dok sin kraljice Margrethe izgleda otmjeno u vojnoj uniformi, princeza Mary za fotkanje je zablistala u svijetloplavoj haljini koju je uskladila nakitom s rubinima i dijamantima.

Mary je za okrugli rođendan iskoristila jedinstvenu priliku da na portretima pokaže i poseban komad nakita - Ruby Parure tijaru koju je, uz pripadajuće naušnice, broš, narukvicu i prsten, nosila na službenim fotografijama njezinih zaruka s princom Frederikom 2003. godine.

S koljena na koljeno

Tijara i ostali nakit iz seta imaju fascinantnu povijest, koja datira od carske krunidbe Napoleona Bonapartea 1804. u katedrali Notre Dame u Parizu u Francuskoj. Naime, Désirée Clary, supruga Jean-Baptistea Bernadottea (kasnije švedski kralj Karlo XIV. Ivan), koja je nekoć bila zaručena za Bonapartea, nosila je ove dragulje na krunidbi dok je pratila caricu Josephine do oltara, noseći njezin veo i rupčić na jastuku.

Čitajte i: Nije kupila čak niti haljinu za doček Nove godine: Princeza oduševila četvrti put u istoj kreaciji

Nakit je kasnije pripao Désiréeinoj snahi Josephine (unuci carice Josephine), a kada se njezina unuka, princeza Lovisa, 1869. udala za prijestolonasljednika Frederika od Danske, Josephine je mladenki poklonila set rubina i dijamanta kao vjenčani dar, jer su bili u boji danske zastave.

image

Princeza Mary s djecom.

-/THE PHOTO ONE/PROFIMEDIA

Dragulji su od tada mirovali u Danskoj, a naslijedio ih je današnji prijestolonasljednik Frederik od svoje bake, kraljice Ingrid, koja je bila pra-pra-praunuka prvobitnog vlasnika nakita. Dragulji su potom pripali princezi Mary koju je Frederik upoznao davne 2000. godine.

Upoznali su se u pubu u Sidneyu u Australiji te su održavali vezu na daljinu sve dok se Mary nije preselila u Dansku u prosincu 2001. Vjenčali su se u svibnju 2014. i imaju četvero djece: princa Christiana (16), princezu Isabellu (14) i 11-godišnje blizance, princezu Josephine i princa Vincenta.

Linker
19. travanj 2024 03:17