Bogati opus

Prisjetili smo se vječnih hitova Rajka Dujmića: Pjesmom 'Rock me' donio je Eurosong u Hrvatsku

U svojoj karijeri Rajko Dujmić napisao je glazbu za preko 1800 hitova od kojih smo izdvojili deset koje su nam posebno prirasle srcu.

Legendarni glazbenik i skladatelj Rajko Dujmić napustio nas je u 66. godini života od posljedica prometne nesreće na području Ravne Gore. Iza sebe je ostavio suprugu Snježanu i sina Tina. Tu je i bogat glazbeni opus po kojem ćemo ga pamtiti.

ŽIVOTNI PUT VELIKANA! Rajko je stvorio glazbu našeg djetinjstva: Svirati je počeo s četiri godine i otad nije stao

Otišao velikan hrvatske glazbe: Rajko Dujmić podlegao teškim ozljedama

Posljednji dani Rajka Dujmića: 'Naš zadnji razgovor... Bio je tako dobre volje... I na Rebru je želio klavir'

Rođen je u Zagrebu te je odmalena gajio ljubav prema glazbi. Završio je srednju glazbenu školu smjera violina te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Ozbiljnije se počeo baviti glazbom svirajući klavijature u rock sastavima "Grupa Marina Škrgatića", "Crno bijeli", "Klan" i "Zlatni akordi", a većinu svoje karijere proveo je u Novim fosilima u kojima je napisao neke od vječnih hitova hrvatske glazbe.

Plava košulja

Jednu od najpoznatijih pjesama Novih fosila potpisuje upravo Dujmić, a nalazi se na albumu "Budi uvijek blizu" iz 1981. Još i dan danas svira se na mnogim veselicama te smo uz nju mnogo puta plakali za izgubljenim ljubavima.

Milena

"Oči su joj pune sna

Kako li se preziva

Moja Milena" pjesma je iz 1983. u sklopu albuma "Poslije svega". Rajko je jednom prilikom rekao da je posvećena svim Milenama i onim ženama koje su nosile tada popularne borosane.

Sanjaj me

"Sanjaj me" je prva skladba koju je Dujmić napisao za Nove fosile i s kojom je praktički sve počelo.

Ja sam za ples

Dujmić je značaj uspjeh postigao i na natjecanjima za pjesmu Eurovizije, gdje se kao autor pojavljivao tri godine zaredom. S pjesmom "Ja sam za ples" Novi fosili su 1987. u Bruxellesu osvojili četvrto mjesto, dok je njegova pjesma "Mangup" donijela Srebrnim krilima šesto mjesto na Euroviziji 1988. u Dublinu.

Rock me

Legendarnu "Rock me" grupe Riva potpisuje Dujmić, a njome je Hrvatska 1989. pobijedila na Euroviziji i tako dovela ovo natjecanje u Zagreb.

Moja Domovina

Jednu od najljepših domoljubnim pjesama napisali su Rajko Dujmić i Zrinko Tutić, a u Band Aidu ju je 1991. otpjevalo čak 150 hrvatskih glazbenika.

Za dobra stara vremena

Ovaj evergreen objavljen je 1986. i pripada istoimenom albumu te je jedna od najljepših pjesama koja dira u srce.

Skitnica

Osim za Nove fosile, Dujmić je pisao pjesme i za druge izvođače, a možda najpoznatija jest "Skitnica" koju je napisao za Jasnu Zlokić.

Šuti moj dječače plavi

"Nek tvoja kosa plava na jastuku uspomena spava" pjevaju svi koji su ikada bili zaljubljeni u dječaka plave kose. Pripada albumu "Nedovršene priče" iz 1980. godine.

Djeca ljubavi

I za kraj, jedna pjesma koja nas podsjeća na to da smo svi mi "djeca ljubavi" i da je ljubav esencija ovog života koji je kratak i koji bismo trebali iskoristiti najbolje što možemo.

Čitajte i:

Rajko Dujmić u komi nakon teške prometne nesreće: 'Liječnici poduzimaju sve, noćas je operiran'

Rajko Dujmić odradio emotivnu gažu koja mu je vratila osmijeh: 'Sreća i zadovoljstvo mi je što smo ponovno zajedno'

Nježna posveta Snježane Dujmić uz otkucaje srca: 'Sigurna sam da će i Rajkovo kucati još dugo'

Linker
08. travanj 2024 21:23