Ona je budućnost!

Zvijezda ‘Potjere‘ želi biti znanstvenica. Hana trenutno uči tri strana jezika, programiranje i šah

Zadarska maturantica u "Potjeri" je s ekipom osvojila 135 tisuća kuna. Hana Vlahov otkrila nam je što je dovelo do takvog uspjeha, koliko se trudi na putu prema akademskoj izvrsnosti i što planira u skoroj budućnosti!

"Željela bih biti znanstvenica, vjerojatno na polju matematike, ali možda i u kombinaciji s nekim drugim znanostima", priča u razgovoru za Gloria.hr 18-godišnja Zadranka Hana Vlahov. Otkako je u HRT-ovoj "Potjeri" s ekipom osvojila 135 tisuća kuna, telefon ove maturantice jedne zadarske gimnazije ne prestaje zvoniti. Kako i ne bi? Pokazala je impresivno znanje i hrabrost kada je na ploči "pobjegla" iskusnom Mladenu Vukorepi i svojoj ekipi inkasirala čak sto tisuća kuna.

"Kao što se vidjelo u emisiji, nakon isteka Mladenovog vremena u završnoj potjeri, dobrih pola minute nismo bili sigurni što se dogodilo. Tek nakon što je Joško rekao "a sada riječ pobjedničkoj ekipi", shvatili smo da smo uistinu uspjeli. Mislim da je osjećaj koji me najviše preplavio bila nevjerica: nisam mogla vjerovati koliko smo sreće imali, i ja na ploči i ekipa u završnoj. Kao što je Mladen spomenuo, već sam igrala protiv njega na Memorijalu Mirka Miočića, pa sam imala taj dodatni uvid u to koliko i što on zna. Zbog toga mi je bilo drago da igram baš protiv njega. Nakon igre na ploči bila sam zadovoljna sobom, no opet mislim da je prevagnula sreća, a ne moje znanje", iskrena je Hana.

Potjeru gledam već godinama, a ove sam godine postala pravi fanatik i počela pratiti svaku epizodu.

U "Potjeru" se željela prijaviti godinama pa nije ni časa časila kada je napokon proslavila 18. rođendan. "Ne znam točno kad sam odlučila da ću se prijaviti, ali kad sam došla do toga znala sam da za prijavu neću čekati ni dan iza svojeg 18. rođendana. Već desetak dana nakon prijave upućen mi je poziv na snimanje koje se održalo 3. listopada, točno mjesec dana nakon mojeg rođendana".

image
Hana s majkom, koja ju je uvela u svijet kviza.
Privatni album

Što će s novcem? Hana je to unaprijed isplanirala - iskoristit će ga kako bi se snašla na prvoj godini studija, kojeg planira u Nizozemskoj. "Želim studirati u Nizozemskoj. Osvojeni iznos trebao bi mi osigurati pristojan život u Nizozemskoj bar prvih godinu dana, a nakon toga nadam se dobiti neku stipendiju. Studirat ću matematiku, koja je moja velika ljubav još od predškolskih dana".

Na putu prema izvrsnosti svim srcem podržava je njezina majka, koja ju je i uvela u čaroban svijet kviza. "Mama je naravno jako ponosna, osobito zato što me upravo ona uvela u svijet kviza prije oko tri godine. I razred je ponosan, svi su uživo pratili i komentirali u razrednoj grupi, a osobito članovi moje kvizaške ekipe. Dosta profesora mi se javilo da mi čestita, čak i neki koji mi ne predaju. Vrlo su ponosni bili i zadarski kvizaši, s kojima se često družim na individualnim kvizovima".

image
S prijateljem Mislavom na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika.
Privatni album

Nije Hana Vlahov tek uspjehom na "Potjeri" pokazala koliki su njezini intelektualni kapaciteti. Osvojila je niz prvih mjesta na županijskim natjecanjima iz matematike i engleskog, a zasjela je i na prvo mjesto državnog natjecanja u hrvatskom jeziku.

"Što se tiče uspjeha na natjecanjima, oni su počeli prije mnogo godina pa se moja okolina već pomalo navikla. Usto, jedan od mojih najboljih prijatelja i kolega iz razreda, Mislav, također ide po natjecanjima i po kvizovima i zapravo je uspješniji od mene pa se ne ističem toliko. Da razjasnim, prvo mjesto na državnom bilo je samo iz hrvatskog, a iz ostalih predmeta prva mjesta sam osvajala samo na županijskim natjecanjima. S obzirom na to da to da sve ove predmete shvaćam više kao zabavu nego kao nešto što moram "štrebati", nije mi problem u slobodno vrijeme uklopiti vježbanje za natjecanja. Razdoblje od veljače do svibnja, "sezona natjecanja", najdraži mi je dio godine. Volim tu napetost koja se osjeća kad si u prostoriji s dvadesetak ljudi tvoje dobi i svi ste jako dobri u nečemu, a borite se da vidite tko će biti najbolji".

I u slobodno vrijeme volim se baviti upijanjem novog znanja.

Vlahov je toliko gladna znanja da ga i u slobodno vrijeme žedno upija. "S obzirom na to da sam ove godine imala mnogo slobodnog vremena, posvetila sam mnogo vremena raznim aktivnostima. Trenutno na aplikaciji Duolingo učim njemački, španjolski i nizozemski, svaki dan učim programirati (već sam prošla tečaj Pythona, sada učim HTML/CSS i JavaScript), a nedavno sam pogledala fascinantnu seriju 'Damin gambit' pa sam se upustila i u proučavanje strategija šaha. Jako volim glazbu i želim više o njoj naučiti pa još od kolovoza svaki dan slušam po jedan album s liste 500 najboljih albuma svih vremena časopisa Rolling Stone. Voljela bih se jednog dana baviti i glazbom, makar samo u slobodno vrijeme".

Linker
19. travanj 2024 10:51