Sve tajne holivudskog zavodnika

Životni usponi i padovi Matthewa McConaugheyja: ‘Razgovarao sam s Camilom o toj odluci. Plakali smo‘

Autobiografija megapopularnog američkog glumca, koju je napisao posve sam, otkriva ključne trenutke njegova života - poput prekida karijere i odnosa s ocem - te daje odgovor na pitanje kako 15 godina ostati vjeran istoj ženi.

Glumac Matthew McConaughey upravo je objavio autobiografiju pod naslovom "Zelena svjetla" i, premda je izjavio kako nije namjeravao napisati memoare u klasičnom smislu riječi, knjiga prati njegov životni put koji je, kako su mnogi primijetili, jednako zanimljiv, a katkad i intrigantniji od sudbine likova koje je glumio u filmu. Međutim, trebalo mu je dulje vrijeme da krene s pisanjem. "Godinama sam se spremao otvoriti dnevnike koje već dugo vodim, ali nisam imao hrabrosti za to", priznao je McConaughey. No, kad je lani u studenom navršio 50 godina, shvatio je to kao svojevrsnu prijelomnicu i prihvatio se posla. Iako je isprva mislio angažirati profesionalnog pisca da mu pomogne, naposljetku je knjigu napisao posve sam.

image
Autobiografiju je glumac napisao bez pomoći profesionalaca.
Promo

Naslov se odnosi na one trenutke u životu kad nam sudbina, svemir ili Svevišnji daju zeleno svjetlo koje kaže "idi" i otvara mogućnost da se upustimo u nešto novo, dok žuto i crveno znače da treba stati. Kako ispada iz onoga što nam je ispričao u knjizi, u McConaugheyjevu dosadašnjem životu bilo je mnogo više zelenih nego crvenih ili žutih svjetala - ili je jednostavno znao hrabro prihvatiti posljedice svake svoje odluke i naposljetku je pretvoriti u dobru priliku.

Tako je, primjerice, još u mladosti odlučio da neće postati odvjetnik, kako su se nadali roditelji, nego glumac. Sigurno nitko nije baš oduševljeno prihvatio ideju da umjesto probitačne pravničke profesije bira znatno neizvjesniju glumačku, ali taj mu se potez na kraju isplatio jer se kao glumac razmjerno brzo i lako probio. Potom je uslijedila još mnogo dramatičnija odluka, da se odrekne lakih komedija kao što su "Vjenčanje iz vedra neba", u kojem mu je partnerica bila Jennifer Lopez, "Kod kuće je najljepše", gdje je glumio sa Sarom Jessicom Parker, i "Kako se riješiti frajera u 10 dana" ili "Zlato za odvažne" s Kate Hudson. Zasitio se uloga zavodnika, koje su mu donijele slavu i milijunsku zaradu, te se želio okrenuti posve drukčijoj vrsti filmova.

image
Matthew McConaughey i Kate Hudson žarili su i palili kao omiljeni dvojac u žanru romantičnih komedija.
SUPPLIED BY PACIFICCOASTNEWS.COM/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

Romantične komedije bile su hitovi na kino-blagajnama pa su mi stoga i sustavno nudili takve uloge.

"Što se mene tiče, uživao sam u tome da ljudima omogućim 90-minutni bijeg od svakodnevnog stresa, tako da ne moraju razmišljati ni o čemu, nego samo gledati kako dečko trči za curom, spotiče se i pada, ali ne posustaje i na kraju je osvaja. Preuzeo sam štafetnu palicu od Hugha Granta i nastavio trčati", piše glumac u autobiografiji te naglašava kako su mu honorari od tih filmova omogućavali da si priušti kuću na plaži "po kojoj je mogao trčati gol do pasa".

image
U Sandru Bullock zaljubio se na setu filma ‘Vrijeme ubijanja’ .
-/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA

Dakle, nije se imao zašto žaliti, ali ipak mu je trebala promjena."Putovanja su mi širila obzor više od karijere. Volio sam trgovinu, glazbu, obrazovanje, sport. Razmišljao sam o promjeni profesije, o tome da počnem pisati kratke priče ili putopise, ili da krenem u marketing, da postanem nastavnik, glazbenik ili nogometni trener", objašnjava u knjizi McConaughey, koji je 2008. nazvao svojeg agenta i rekao mu kako više neće snimati uloge plavokosih i preplanulih zavodnika, nego želi nešto zahtjevnije. I čvrsto je stajao pri toj odluci, toliko da kad su mu ponudili zamamno visok honorar od 14,5 milijuna dolara da snimi još jednu lepršavu komediju, ulogu je odbio a da nije ni pročitao scenarij.

image
Neko je vrijeme bio u vezi s Penélope Cruz, s kojom je snimio film 'Sahara'.
CINELIZ/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA

Razgovarao sam s Camilom o toj odluci. Plakali smo. Molili smo se.

Pomogli su mi moj smisao za humor, snažna žena uz mene, maleni sin i tek rođena kćerkica i tako sam uspio prebroditi samonametnutu pauzu od Hollywooda", piše glumac. I dok bi za nekog drugoga ta pauza značila i kraj karijere, za McConaugheyja je to bilo još jedno zeleno svjetlo. Krenulo je ono što je on popularno nazvao McConnaissance, glumački preporod, i dotadašnji filmski ljepotan i najseksepilniji muškarac 2005. prema izboru časopisa People izrastao je u punokrvnog glumca.

McConaughey je rođen i odrastao u gradiću Uvalde u Teksasu, uz dvojicu starije braće, Roostera i Pata, kojeg su roditelji posvojili jer više nisu mogli imati djece, a onda je neočekivano na svijet došao i treći sin, Matthew. Otac James, bivši profesionalni igrač američkog nogometa, držao je benzinsku crpku i bavio se postavljanjem cijevi za naftovode, majka Mary Kay radila je kao učiteljica, a premda su bili katolici, tri puta su se rastajali i ponovno sklapali brak. Svađe su bile česte i žestoke, katkad je dolazilo do fizičkih obračuna među roditeljima, ali uglavnom su završavali pomirbenim seksom.

image
Matthew McConaughey s majkom Mary Kathlene McCabe, koja je njegov najveći fan.
AKM IMAGES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Česte svađe roditelja McConaughey je dobro upamtio

Otac je naposljetku i umro u majčinom naručju. "Tata mi je uvijek govorio: 'Sine, kad odem, sto posto ću otići dok vodim ljubav s tvojom mamom.' Tako je i bilo, umro je 1992. ujutro dok su vodili ljubav", ispričao je jednom McConaughey te otkrio kako bi i sam volio otići na isti način: 'Nadam se da mi smrt nije blizu, ali kad jednom dođe po mene, biram tu strategiju odlaska. Ali, nemojmo žuriti, u redu?'

Kad se upisao na Sveučilište u Austinu u Teksasu, McConaughey je planirao poslije diplome upisati pravo, na veliku sreću oba roditelja, ali završivši studij na odsjeku za radio, televiziju i film, shvatio je da nema nikakve želje postati pravnikom. Sanjao je o karijeri na filmu. Kad je napokon skupio hrabrosti da to prizna majci i ocu, majka ga je upitala je li to ono što doista želi, a kad je odgovorio potvrdno, rekla mu je: "Onda samo naprijed!"

image
U jednom od svojih prvih filmova, ‘Munjeni i zbunjeni’, iz 1993., s Roryjem Cochraneom.
ALPHAVILLE FILMS/ENTERTAINMENT PICTURES/PROFIMEDIA

U redu, u redu, u redu.

Prva filmska uloga bila mu je ona simpatičnog i vječno napušenog zgubidana Davida Woodersona u sad već kultnom klasiku "Munjeni i zbunjeni" Richarda Linklatera iz 1993., u kojem McConaughey izgovara "u redu, u redu, u redu". "Te tri riječi bile su prve koje sam izgovorio prvog dana rada na poslu za koji sam mislio da će mi možda biti samo hobi, ali se pretvorio u karijeru", nastavlja McConaughey u autobiografiji. Među zvijezde ga je lansirala uloga odvjetnika Jacka Brigancea u filmu "Vrijeme ubijanja" redatelja Joela Schumachera, u kojem je zapravo trebao glumiti sporednu ulogu, ali je opet to pretvorio u trenutak "zelenog svjetla", došavši na audiciju spreman za glavni lik.

Film je postigao velik uspjeh, McConaughey je dobio nagradu MTV-a za najboljeg novog glumca i pojavio se na naslovnici Vanity Faira. Publika je, posebno ženska, poludjela za šarmantnim mladim Teksašaninom, ali već se tad vidjelo da mu slava nije najbolje sjela. U intervjuima je spominjao "zidove koji ga guše", u jednom času otisnuo se u bespuća Perua s naprtnjačom na leđima u pokušaju da stavi stvari u perspektivu, a nakon što je sanjao da pluta po Amazoni, proveo je 22 dana putujući tom rijekom. "U hrvanju s vlastitim identitetom, mučen grižnjom savjesti zbog grijehova iz prošlosti i zgađen nad samim sobom, skinuo sam se do gola i bio sam samo Božje dijete", otkriva McConaughey, koji je nakon toga snimio znanstveno-fantastični film "Kontakt" s Jodie Foster, u režiji Richarda Zemeckisa.

Ljubav s Penelope Cruz pukla u manje od dvije godine, no nakon toga upoznao je ljubav života - Camilu Alves

Uslijedila je faza pokazivanja muževne figure u lakim romantičnim filmovima te nešto ambicioznija "Sahara", kad je prohodao s partnericom Penélope Cruz; ljubav je puknula nakon manje od dvije godine jer nisu mogli podnositi neprestanu razdvojenost zbog poslovnih obveza. Nedugo nakon što je raskinuo s Penélope, McConaughey je u klubu na Sunset Boulevardu upoznao manekenku Camilu Alves; njoj su bile 23 godine, njemu 37, i uživao je, kako je to sam rekao, u zdravom samačkom životu, ali u Camilu se zaljubio na prvi pogled.

image
Sa suprugom Camilom Alves pronašao je konačno privatnu sreću.
AKM IMAGES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

"Petnaest godina poslije, ona je i dalje jedina žena s kojom želim hodati, spavati i kraj nje se buditi", piše McConaughey. Brazilka rođena u Rio de Janeiru, koja se kao djevojčica preselila u L.A., Camila je glumca pratila na profesionalnim zadacima, u Australiju gdje je snimao "Zlato za odvažne" pa na Bahame koji su poslužili kao lokacija komedije "Jahači na valovima", ali i na pustolovna putovanja koja McConaugheyju služe za održavanje psihičke ravnoteže. Tako su nekoliko puta odlazili u divljinu na desetak dana, ostavljajući za sobom komfor i život u civilizaciji, a on je njoj kupio kamper Airstream kakav i sam ima pa su neko vrijeme stanovali svatko u svojem kamperu jedno uz drugo u Malibuu.

U vezama mi je draža polagana vožnja sporim vlakom nego tobogan.

Ipak, vjenčali se nisu, čak i nakon što su dobili djecu: 2008. rodio im se sin Levi, a dvije godine kasnije kći Vida, i dok je McConaughey izjavio kako je jedva dočekao da postane otac i da je to uloga za koju se dugo pripremao, s brakom se nije žurio. A onda je sve očito došlo do točke pucanja; McConaughey se zasitio filmova kakve je serijski štancao i ispraznog holivudskog života pa je odlučio čekati pravu ulogu, koliko god dugo treba, i napokon odvesti Camilu pred oltar.

Zaprosio ju je na Božić 2011., a vjenčali su se u ljeto 2012. u Austinu, uz trodnevno slavlje na kojem su se pod šatorima služila tradicionalna južnjačka jela, dok su se brojni uzvanici, među kojima su bili Meg Ryan, Reese Witherspoon i Woody Harrelson, zabavljali igrama na travi kao što su utrka u vrećama i nabacivanje kolutova. Mladoženja je nosio crni smoking Dolce & Gabbana, mladenka vjenčanicu brazilskog dizajnera, a svoje su zavjete izrekli šaptom tako da ih čuju samo oni. Samo mjesec dana nakon vjenčanja sretni par objavio je da čeka treće dijete, a nekoliko dana uoči 2013. na svijet je došao maleni Livingston.

image
U manjoj, ali zapaženoj ulozi u filmu ‘Čarobni Mike’, 2012.
NICK WECHSLER PRODUCTIONS - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA

Selidba u rodni Teksas na obiteljskom imanju

Nekako u to vrijeme obitelj se iz Kalifornije preselila u McConaugheyjev rodni Teksas, gdje su kupili imanje s kućom sa sedam spavaćih soba, osam kupaonica, kućicom za goste i sedam vezova za čamce na obližnjem jezeru; cijena od četiri milijuna dolara nije previsoka za McConaugheyja koji posjeduje imutak od oko 95 milijuna dolara. Golemi zaokret koji je napravio profesionalno na kraju se itekako isplatio, jer se McConaughey pretvorio u cijenjenog glumca s iznimnom sposobnošću transformacije.

image
Ulogom u hitu ‘Dobri dileri iz Dallasa’ osvojio je glumački svijet, poglavito glumačkom i fizičkom transformacijom. Izgubio je za tu ulogu, naime, 22 kilograma.
MOVIESTORE COLLECTION/FACE TO FA/FACE TO FACE/PROFIMEDIA

Redatelj Jeff Nichols njega je imao na umu dok je pisao scenarij za film "Mud" u kojem McConaughey glumi bjegunca na brodu na Mississippiju, a surađivao je s redateljima kao što su Steven Soderbergh u filmu "Čarobni Mike" ili William Friedkin s kojim je snimio "Ubojitog Joea". Posebno se istaknuo u ulozi dilera oboljelog od side u filmu "Dobri dileri iz Dallasa", koju je smjelo prihvatio iako je scenarij dotad bio odbijen ravno 86 puta i za koju je naposljetku nagrađen Oscarom.

image
Konačno mu se 2014. ostvarila i želja o Oscaru.
JIM RUYMEN/UPI/PROFIMEDIA

Je li McConaughey sad zadovoljan? Uglavnom da, ali ima još posla.

Glumac je zablistao u glavnoj ulozi astronauta u genijalnom znanstveno-fantastičnom filmu "Interstellar" Christophera Nolana, dok je milijunske televizijske auditorije diljem svijeta oduševio kao detektiv Rust Cohle u mračnoj HBO-ovoj seriji "Pravi detektiv" u kojoj mu je partner bio Woody Harrelson. Na kraju knjige objašnjava kako je još 1992. sastavio popis od deset velikih ciljeva koje želi ostvariti u životu. Dosad je, kaže, bio uspješan u tri: postao je otac, našao je i zadržao ženu koja je ona prava za njega i osvojio je Oscara. A koji su mu ciljevi preostali, doznat će se kad i za njih dobije zeleno svjetlo.

Čitajte i:

Odlazak legendarnog špijuna: Glumio je zavodnika, ali ni u stvarnom životu nije mogao odoljeti ženama

O uspjehu i boli: Životna priča novog američkog predsjednika dostojna je filmskog scenarija!

Najplaćenija holivudska ljepotica svoje izrazito velike grudi nikad nije voljela: ‘Išle su mi na živce‘

Skrivene strasti londonskog pisca! Tri puta se ženio, bio u preljubničkoj vezi sa suprugom slavnog glumca

Linker
16. travanj 2024 23:42