IPA/PROFIMEDIA
GLAVNA ZVIJEZDA NETFLIXOVE HIT SERIJE

Životna priča Omara Syja: ‘Nedodirljivi‘ Francuz ponovno osvaja osmijehom i talentom

Francuski glumac ušao je u srca gledatelja diljem svijeta još 2011. ulogom u filmu Nedodirljivi (The Intouchables). Glumeći siromašnog mladića Drissa u priči o neobičnom prijateljstvu s imućnim tetraplegičarem, upisao se u povijest kao prvi crnac koji je osvojio prestižnu filmsku nagradu Cesar. U međuvremenu je rodnu domovinu zamijenio Hollywoodom, glumio u filmovima Jurassic World i X-Men, a sada ponovno šarmira igrajući lopova neodoljivog osmijeha u Netflixovoj uspješnici ‘Lupin‘.

Francuski glumac ušao je u srca gledatelja diljem svijeta još 2011. ulogom u filmu Nedodirljivi (The Intouchables). Glumeći siromašnog mladića Drissa u priči o neobičnom prijateljstvu s imućnim tetraplegičarem, upisao se u povijest kao prvi crnac koji je osvojio prestižnu filmsku nagradu Cesar. U međuvremenu je rodnu domovinu zamijenio Hollywoodom, glumio u filmovima Jurassic World i X-Men, a sada ponovno šarmira igrajući lopova neodoljivog osmijeha u Netflixovoj uspješnici ‘Lupin‘.

Francuska serija Lupin, snimljena po detektivskom romanu Mauricea Leblanca iz 1905., novi je Netflixov hit, a osim intrigantne priče, osvaja i nečastivi, ali komičan i neodoljiv lik Assanea Diopa, kojeg glumi Omar Sy (43). On, naime, kreće u osvetnički pohod zbog nepravde koju je njegovu ocu nanijela imućna obitelj - Assante je u seriji sin imigranta iz Senegala koji je u Francusku došao u potrazi za boljim životom.

Kakva slučajnost

Simptomatično, i otac glavnog glumca, Omara Syja, stigao je u Francusku 1962. trbuhom za kruhom, također iz Senegala, u želji da zaradi novac i vrati se u rodnu državu. Ipak, zaposlio se u tvornici automobila, te nastavio svoj život u Francuskoj, a 1974. pridružila mu se i supruga (rodom iz Mauritanije) koja se zaposlila kao čistačica. Zajedno su dobili osmero djece i odgojili ih u siromašnom predgrađu Pariza. Njihovo četvrto dijete, Omar, danas jedno od najomiljenijih lica francuske kinematografije s imidžem dobrog dečka iz susjedstva, svoju skromnost zasigurno može zahvaliti njihovu odgoju.

image
Svjetsku slavu donijela mu je uloga u francuskoj humorističkoj drami Nedodirljivi.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Odrastao sam u vrlo bučnoj, ali sretnoj kući. U srednju školu išao sam prilično daleko, nalazila se u bogatijoj četvrti od naše, pa sam tek kasnije shvatio da su moji školski kolege mislili kako je moj život težak. Kroz djetinjstvo nikada nisam o tome razmišljao, život mi se činio laganim i zabavnim, dok su oni mislili: Jadan Omar! - ispričao je glumac.


Od komičara do glumca

Karijeru komičara započeo je nakon srednje škole. Te 1996. na radio postaji Radio Nova upoznao je komičara Freda Testota s kojim će kasnije raditi na brojnim projektima, baš kao i s komičarom marokanskog podrijetla Jamelom Debbuseom. S Jamelom je vodio i televizijsku emisiju "Le Cinéma de Jamel", a zanimljivo je da su se ova dva komičara poznavala iz djetinjstva jer su odrasli u istom kvartu. Malo po malo, Omar je počeo dobivati manje filmske uloge i zamijenio karijeru stand-up komičara onom glumačkom.

image
Omar Sy sa suprugom ima petero djece, tri djevojčice i dva dječaka.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Iako je kasnije postao nagrađivani glumac, izjavio je kako se često osjećao kao "prevarant" zbog nedostatka formalne glumačke naobrazbe. Svjetsku slavu donijela mu je uloga u francuskoj humorističkoj drami Nedodirljivi (The Intouchables) iz 2011. koju su napisali i režirali Olivier Nakache i Éric Toledano na temelju stvarnog događaja. Glumeći siromašnog mladića Drissa u priči o neobičnom prijateljstvu s imućnim tetraplegičarem, ušao je u mnoga srca i 2012. proglašen za omiljenu ličnost u Francuskoj na temelju ankete koju je proveo Le Journal du Dimanche.


Sve ispočetka

Na valu novostečene slave, uskoro je s obitelji odlučio preseliti u SAD, gdje je morao početi iznova. Naime, Omar nije znao engleski jezik. Tu je prepreku ubrzo svladao, a dokazao je to ulogama u filmovima X-Men: Days Of Future Past i Jurassic World.

Netflixova serija "Lupin" ponovno ga je stavila u fokus javnosti, a javnost, naravno, sve više zanima njegov privatan život.

On je po tom pitanju prilično samozatajan. U braku je sa suprugom Helene od 2007., osnivačicom i izvršnom direktoricom tvrtke Siyah Organics koja se bavi proizvodnjom prirodnih lijekova. Prije no što su stali pred oltar, u vezi su bili deset godina. Zajedno imaju petero djece, tri djevojčice i dva dječaka. Njihova najmlađa kći Amani-Nour rođena je u Los Angelesu, u kojem par živi od 2012. Tijekom intervjua za magazin Elle, Helene je rasvijetlila život svoje obitelji u Sjedinjenim Državama. Izjavila je da se njezina djeca u Americi osjećaju slobodnije no u Francuskoj te otkrila da ih ona i Omar pokušavaju odgajati u prilično skladnom i multikulturalnom okruženju.

- Puno vremena provodim sa suprugom i djecom. Kad god se za to ukaže prilika, svoju braću i sestre 'povučem' iz Francuske u L.A. na druženje - tako najviše volim provoditi svoje vrijeme - kaže Omar Sy koji, otkad je serija Lupin krenula s emitiranjem na društvenim mrežama, izražava zahvalnost gledateljima.

- 70 milijuna pregleda, to je ludo! Jako sam ponosan što je Lupin prva francuska serija koja je postigla takav međunarodni uspjeh! To bi bilo nemoguće bez svih vas. Hvala vam - poručio je.

Linker
26. travanj 2024 11:21