Zlatne godine

Žene starije od 50, koje mijenjaju svijet: Forbes je upravo objavio popis najutjecajnijih žena

Njih ni dob ni položaj žena nije spriječio da stvaraju svoja pravila, ostvare ono što žele i mijenjaju svijet - a to je prepoznao i poznati časopis Forbes.

Tko kaže da uspjeh isparava s godinama? Forbes je objavio popis žena, starijih od 50 godina, koje su bitne za razvoj tehnologije, politike, zdravstva - svijeta. Iako je svaka bitna, posebna i nezamjenjiva, izdvojili smo pet žena i priče o njihovom uspjehu.

Eileen Fisher (71)

Osnivačica i izvršna direktorica istoimene tvrtke za proizvodnju odjeće, prva je na Forbesovom popisu. Tvrtka, koju je Eileen Fisher pokrenula 1984. godine, kao cilj si je postavila trošiti što manje tekstila. Projektom 'Renew and Waste No More', prenamjenjuju odjeću za izradu tekstila.

Statistike su pokazale da je tvrtka od 2009. preprodala, donirala i prenamijenila odjevne predmete ukupne vrijednosti 1,5 milijuna dolara, a kupci su za svaki vraćeni predmet dobili pet američkih dolara. Kao dio svoje etične poslovne prakse, Fisher također ulaže u Alante Capital - žensku tvrtku s istim obvezama.

Paige Adams-Geller (52)

Njezina priča počela je u Los Angelesu, gdje se prvo bavila manekenstvom. Svoju je istoimenu tvrtku Paige suosnovala 2004. Paige Adams-Geller primijetila je da niti jedna tvrtka koja prodaje traper, nije u vlasništvu žene. Krajem 2006. godine, lansirala je svoju prvu mušku liniju traperica, koje su radi udobnosti i kvalitete osigurale uspjeh prve, ženske modne tvrtke koja prodaje proizvode od trapera. To je omogućilo daljnji razvoj Paige brenda, koji se od tad proširio svoju kolekciju odjeće, za muškarce i žene. S vremenom je počela i izvoziti. Adams-Geller, postala je tako prva žena osnivačica u industriji trapera, a novac od zarade često dijeli s dobrotvornim organizacijama.

Čitajte i: Nju ne može spriječiti ni gravitacija ni godine! Sve o putu Wally Funk do ostvarenja njenog sna

Čitajte i: Najstarija modna ikona dizajnira kolekciju inspiriranu šezdesetima

Iris Apfel (99)

Poznata kao 'najstarija modna ikona', Iris Apfel iza sebe ima već dugu i uspješnu karijeru kao dizajnerica i poduzetnica. Sa svojim pokojnim suprugom posjedovala je tekstilnu tvrtku Old World Weavers, koja je nabavljala tkanine za Bijelu kuću. U svojoj 84. godini doživjela je da poznati The Metropolitan Museum of Art, u New York-u, postavi izložbu njenog nakita. Tada je simpatična Iris proglašena modnom ikonom.

S vrtoglavih 90, Apfel nije usporila. Započela je vlastitu modnu liniju, a dvije godine kasnije, izašao je i biografski dokumentarac 'Iris'. S 97, potpisala je ugovor s IMG Models agencijom - Iris je dokaz da ljepota jednostavno nije prolazna.

Wally Funk (82)

Wally Funk profesionalna je avijatičarka, instruktorica leta koja je podučila čak 3000 učenika, a sada je i astronaut. Wally je ove godine ostvarila svoj san, kad je uz Jeffa Bezosa otputovala na prvi turistički let u svemir. Cijelog života zalagala se za žene, koje NASA do kasnijih 60-ih godina prošlog stoljeća nije htjela slati u svemir. Ona je oličenje izdržljivosti, upornosti i motivacije te je inspirirala mnoge žene. Wally je prošla 'The Mercury 13', prvi program za treniranje ženskih astronauta. Počela je letjeti sa 17 godina, a s 82, ostvario joj se životni san.

Ruth Carter (61)

Poznata kao stručnjakinja za afroameričku povijest i umjetnost, Ruth Carter ušla je u povijest kao prva crnkinja koja je osvojila Oscara za filmsku kostimografiju, 2019., a 2021. dobila je svoju zvijezdu na poznatoj šetnici Hollywood Walk of Fame. Ruth je radila za više od 40 filmova, iako je svog prvog Oscara dobila tek 2019. nominirana je više puta, a u kolekciji nagrada ponosno stoji i Emmy.

Linker
16. travanj 2024 02:26