ODLAZAK PAVLA DEŠPALJA

Zbogom maestro! Pamtit ćemo vašu toplinu, dobrotu, blagost, srdačnost i genijalne koncerte

Proslavljeni glazbenik bio je šef dirigent Zagrebačke filharmonije i ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara, a od prvog dana do posljednjeg časa živio je okružen glazbom.

Proslavljeni hrvatski maestro Pavle Dešpalj, akademik i počasni šef dirigent Zagrebačke filharmonije, preminuo je 16. prosinca u Zagrebu u 88. godini glasi službena obavijest Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji je bio redoviti član.

Svestrani glazbenik, profesor na Muzičkoj akademiji i skladatelj koji je ravnao najvećim svjetskim orkestrima i za svoj rad primio niz nagrada za životno djelo (čuvao ih je na policama svog radnog kabineta iznad klavira dijelu komfornog stana na dobroj adresi u središtu Zagreba) rođen je 16. lipnja 1934. u Blatu na Korčuli.

Odrastao je u obitelji uglednih gazbenika, uz brata Valtera, proslavljenog violončelista i sestru Maju, violinisticu, a prvu glazbenu poduku dobio je od oca Šime, skladatelja.

Obdaren apsolutnim sluhom kao trogodišnjak je, pamtio je to po priči, primjećivao svaku grešku učenika svoga oca, a kao 4-godišnjak je već svladao note i postao - glazbeno pismen. Iduće 1939. zamijenio je oca za dirigentskim pultom, jer on zbog teške upale pluća nije mogao iz kreveta.

- Bio je to zborski koncert, a to je bio moj prvi nastup - opisao je mnogo puta Pavle Dešpalj svoj glazbeni početak. Prvu skladbu komponirao je kao 6-godišnjak, a nakon klavira posvetio se violini. Po okončanju Drugog svjetskog rata obitelj se preselila u Zadar, a nakon očeve smrti djeca su se s majkom preselila u Zagreb gdje je Pavle studirao kompoziciju u klasi profesora Stjepana Šuleka na Muzičkoj akademiji.

image

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog bila je uvijek puna kad je nastupala Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Pavla Dešpalja.

BRUNO KONJEVIC/CROPIX

Čitajte i: SESTRA POKOJNE ANE RUKAVINE: ‘BOL NE PROLAZI, SAMO SE NAUČITE ŽIVJETI S NJOM. PAMTIM JE PO DOBROTI, DUHOVITOSTI, LJEPOTI...‘

- Nikad nisam susreo nadarenijeg glazbenika od Pavla - pričao je kolegama prof. Šulek nakon prvih susreta sa svojim studentom. Početkom 60-ih osnovao je zadarske Glazbene večeri i Zadarski komorni orkestar, a paralelno je posatao i šef dirigent današnjeg Simfonijskog orkestra HRT-a.

Lokalne granice su ga gušile i sanjao je o odlasku u Ameriku. Otputovao je s turističkom vizom i prošao audiciju za violinista u njujorškoj Operi. Ravnao je Floridskim simfonijskim orkestrom, a surpuga, mezzasopranistica i operna prvakinja Majda Radić pridružila mu se u Sjedinjenim Državama, gdje su ostali do 1981.

- Nismo ostali jer nisam želio da naša djeca, kći Nađa i sin Simon, postanu Amerikanci. Drugi razlog za povratak u Zagreb bio je taj što su mi ponudili vođenje Zagrebačke filharmonije i Dubrovačkih ljetnih igara, a takva se ponuda ne odbija - govorio je pokojni maestro, dobitnik nagrade Vladimir Nazor, Judita, Lovro pl. Matačić i mnogih drugih za životno djelo. U njegovom vlasništvu su i brojni Porini, a mogao se pohvaliti titulama počasnog građanina Daytona Beacha, te profesora emeritusa tokijskog Sveučilišta.

image

Pavle Dešpalj

BRUNO KONJEVIC/CROPIX

Čitajte i: SRCE GA JE IZDALO TAMO GDJE JE NAJVIŠE VOLIO IĆI: ODLAZAK NAJPOZNATIJEG OBRTNIKA KOJEG JE VOLIO CIJELI ZAGREB

A s ovog svijeta maestro Dešpalj je otišao upravo onako kako je i živio: okružen glazbom, ljubavlju svojih najbližih i s uspomenama na brojne važne doživljaje čiji je bio poketač i protagonist.

Linker
15. travanj 2024 14:53