PREDIVNE PRIČE

Zbog njih je Ivana pronašla samopouzdanje, Mario se odvažio na prošnju, a Valentini je spašeno vjenčanje

Svaka pristigla priča na NIVEA natječaj u suradnji s portalom Gloria.hr bila je jedinstvena i osjećajna, a pokazala nam je koliko je malo potrebno kako bi naizgled obični trenuci postali nezaboravni

Romantične, sjetne, smiješne, dirljive, poučne... Svaka od 255 priča o ružama bila je posebna.

U nagradnom natječaju koji su proveli NIVEA i gloria.hr, čitatelje i čitateljice smo tražili da nam opišu poseban trenutak u kojemu su glavnu ulogu odigrale ruže. Priče koje su pristigle su nas oduševile.

Naš članak o ružama, ružinoj vodici, mirisnoj kozmetici, rutini njege kože te o osebujnoj povijesti kraljice cvijeća, kao i popratni nagradni natječaj privukli su veliku pažnju i bilo je zaista teško odabrati samo 10 priča koje će osvojiti nagradu - poklon paket NIVEA Rose Touch kozmetičkih proizvoda s organskom ružinom vodicom za njegu i čišćenje kože.

Tek jedna darovana ruža garantira osmijeh na licu, a NIVEA Rose Touch kozmetički proizvodi u samo par poteza podarit će vašoj koži zdravi izgled, mekoću, prirodni sjaj, duboku hidrataciju i čaroban miris.

image
RJAK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Lijepim, mirisnim i moćnim ružama uistinu je nemoguće odoljeti. Potvrdile su to i vaše priče, dokazavši da su ruže sveprisutne u našim životima. Mnoge trenutke čine ljepšim, a ponekad i lakšim jer univerzalan jezik ruže svima je poznat i ponekad kazuje ono što je nama samima teško reći.

Deset je dobitnika NIVEA Rose Touch poklon paketa, a ovo su njihove priče:

1. Žana Besser Silconi, Pula

Bila je to studentska ljubav. Godina je 1991., a ratna razaranja razdvojila su mladu Žanu Besser Silconi, koja je u ranim 20-ima i njezinu ljubav, Puljanina Fredija.

Nakon što se nisu vidjeli više od pola godine, napokon su se trebali jedno drugome pasti u zagrljaj. Njezin brod iz Splita pristizao je u luku u Rijeci, a Fredi ju je dočekao s buketom crvenih ruža. Scena je to koje će se mlada studentica s Medicinskog fakulteta u Rijeci prisjećati zauvijek.

Crvene ruže za njih dvoje ostale su simbol ljubavi, stoga kada su se šest mjeseci kasnije vjenčali, Žana nimalo nije dvojila kakav će buket nositi uz bijelu haljinu. Buket crvenih ruža obilježio je njihovu ljubav, koja je i danas, priznaje nam Žana, jaka kao i tog dana kada su se zagrlili čim je sišla s broda u Rijeci. Žana je danas 54-godišnjakinja koja uživa u životu, pustolovinama i ljubavi svog supruga Fredija, s kojim trenutačno putuje po Španjolskoj.

2. Tea Šodan, Omiš

Trenutak koji se Tei Šodan iz Omiša usjekao u pamćenje je izlazak iz rodilišta, no bez bebe. Tada, dok je sama napuštala rodilište jer je njihov sin morao ostati na neonatologiji kao prijevremeno rođena beba, suprug joj je poklonio bijele ruže s plavim ukrasnim papirom. Taj buket ruža joj je tada pomogao da se osjeća kao ponosna mlada mama iako su je morile brige za dječaćićem koji je ostao u bolnici.

image
Shutterstock

3. Ivanka Mrvelj, Sesvete

Majka Zagrepčanke Ivanke Mrvelj zvala se Ruža. Obožavala je svoju unučicu, Ivankinu kćer Anitu, pa ju je kao bebu od par mjeseci u proljeće 1991. godine odlučila prvi put u kolicima izvesti u šetnju. Bio je prekrasan sunčani dan, a njihova šetnja do placa u Gajnicama trajala je oko 15 minuta. Baka Ruža je za uspomenu na njihov prvi izlazak na placu kupila sadnicu bijele ruže penjačice. Zasadila je u svoj vrt i nazvala je ruža Anita.

Ruža i dalje cvate svake godine, redovno se podrezuje i prekrasno miriše. Bake Ruže više nema, a 30-godišnja Anita danas ima lijepu uspomenu na baku kojih se rado prisjeća njegujući dalje njene ruže uz pomoć 54-godišnje majke Ivanke i sestre Maje.

4. Ivana Mandić, Split

Kao i mnogi u pubertetu, Ivana Mandić iz Krapine je bila jako nesigurna u sebe i svoj izgled. Mučilo ju je to pa je izbjegavala izlaske s prijateljicama i vrijeme je provodila čitajući. Majka Štefica bila je zabrinuta jer nikako nije mogla doprijeti do nje. Živjeli su u kući s velikim vrtom koji je bio pun ruža, a Štefica je uživala u njihovom uzgoju.

Jedno jutro Ivani je poklonila mali, neugledni pupoljak ruže. Ona se, pak, kao tipični pubertetlija, uvrijedila na tu gestu. Počela je vikati i upitala je majku zar ona misli da je neugledna poput te ruže. Majka Štefica je mirno istrpjela njezinu tiradu i rekla joj da je nepristojna jer se na poklonu treba zahvaliti. Poručila je Ivani da se posveti tom pupoljku, jer će ju možda iznenaditi. Ivana je bila ljuta pa je pupoljak iz inata bacila u smeće. Svakog sljedećeg dana majka joj je davala novi pupoljak ruže, a Ivana bi ih sve od reda bacila. Šefica joj je rekla da razmisli o tome što radi. Istaknula je kako Ivana očekuje da joj se nešto promjeni u životu, a sama ne želi ništa mijenjati. Poručila joj je da se potrudi kako bi se barem jedan pupoljak rascvjetao u vazi, a ona će joj onda prestati donositi cvijeće, jer ako ovako nastavi, ostat će bez ruža u vrtu.

Ivana je isprva nevoljko počela redovito mijenjati vodu zadnjem pupoljku koji joj je majka poklonila. S vremenom, počela je s veseljem gledati kako se mali pupoljak pretvara u prekrasnu žutu ružu. Shvatila je da treba promijeniti svoj odnos prema sebi, jer ako sama sebe omalovažava, tako će je i drugi tretirati. Put do njezinog oporavka i pronalaska samopouzdanja bio je dug, ali nikada nije zaboravila majčinu poučnu gestu.

Ta ruža i dalje stoji sprešana u Ivaninom dnevniku kao podsjetnik da se prekrasna ruža krije u svakome od nas. I danas, godinama poslije, Štefica u svom domu u Krapini i dalje vrijedno brine oko vrta punog mirisnih ruža, dok njezina kći Ivana, koja se zbog posla preselila u Split, ruže uzgaja na svom balkonu.

image
Shutterstock

5. Mario Terzić, Zagreb

Lijepe crvene ruže bile su posljednji detalj u romantičnom planu inženjera građevine, Maria Terzića. Znao je da obožava svoju Nikolinu i da želi biti s njom do kraja svog života, no nije ni sanjao da će se sve iako spontano, tako savršeno odigrati.

Bila je 2006. godina, a Mario i Nikolina su zaljubljeno šetali po zagrebačkom Gornjem gradu. Došli su do kule Lotrščak, gdje je Maria ponijela romantična atmosfera. Podno kule je neki mladić prebirao laganu i nježnu melodiju po gitari, a bakica je u drugom kutu prodavala ruže. Mario je kupio crvenu ružu i zaprosio Nikolinu koja je, naravno, pristala.

Danas 38-godišnji Mario sve je ove godine nastavio pokazivati svoju romantičnu stranu supruzi Nikolini, priznaje nam. Ni jedan rođendan, godišnjica, Valentinovo ni Dan žena ne prođu, a da Nikolina ne dobije barem jednu crvenu ružu.

6. Kristina Plahinek, Koprivnica

Kristina Plahinek, 43-godišnjakinja iz Koprivnice otkrila nam je kako njezin suprug Davor nije dosad bio baš romantičan. Zato bi za Dan žena i Valentinovo najčešće ona čokoladom i nezaobilaznom ružom obradovala njihovu devetogodišnju kćer Nastasju. No, ove godine Nastasja je samoinicijativno odlučila razveseliti svoju majku, pa je sama otišla do cvjećarne, kupila jednu ružu i napisala Kristini poruku zaželjevši joj sretan Dan žena. Ne treba ni reći da je Kristina bila apsolutno oduševljena.

Ipak, kaže, vrhunac je bio kada je malena ocu očitala bukvicu zbog koje je odmah odjurio u cvjećarnu i svakoj im kupio još po jednu ružu. Otad, Davor ne zaboravlja prilike za darovanja ruža supruzi i kćeri, a one uživaju, posebice kada ih iznenadi njima omiljenim, ružičastim ružama.

image
GARDENPIX/PROFIMEDIA

7. Nikolina Popović Šlibar, Zagreb

Cijelu pustolovinu koju je potaknuo neobičan poklon na Valentinovo 2018. godine, 30-godišnja Nikolina Popović Šlibar pamtit će cijeli život. Nikolina i Mario, ondašnji dečko, a današnji suprug oboje rade u zdravstvu. Tog je Valentinova ona prva stigla s posla u stan u Zagrebu. Mario je došao nakon 10 minuta, pomalo ljutit jer je stigla prije njega, pa nije stigao pripremiti poklon onako kako je zamislio. Iz ruksaka je izvadio kartonsku kutiju, objašnjavajući kako joj je kupio neku posebnu skupu ružu.

- Ljubavi to je sadnica. Kuda ću sad s tim? - pitala se Nikolina, zahvalna, ali iskreno iznenađena poklonom.

- Nije, to je neka posebna ruža, gledaj kako joj je cvijet zamotan u celofan - uvjeravao ju je Mario.

- Nije to cvijet, to joj je korijenje - govorila mu je Nikolina. No, Mario joj i dalje nije vjerovao. Tek kada je sam odmotao celofan ostao je šokiran.

Završili su u dvorištu zgrade s lampom i starom vilicom, u nedostatku ikakvog alata, kopajući rupu za ružu. Par mjeseci kasnije radnici koji su postavljali skelu za fasadu su je slomili. Nikolina je mislila da je to kraj lijepe ruže.

Danas, skoro tri godine poslije, ima preko metar visoku vlastitu ružu ispod prozora spavaće sobe. Nikolina i Mario su u braku od 2019., no od tada se više nisu upuštali u sadnju ruža oko zgrade. Zahvalna je, kaže, suprugu jer je poklon koji je imao potencijal da bude katastrofalan, ispao originalan i dugovječan.

8. Dijana Oroz, Darda

Ruže koje 49-godišnja Dijana Oroz iz Darde nikada neće zaboraviti su one pobjedničke koje je dobila kada je poslije dijagnoze raka grlića maternice i nemogućnosti da rodi dijete ipak primila u ruke svoju kćer Viktoriu.

Dijani su liječnici 1999. godine, potaknuti lošim nalazima i uznapredovalim rakom grlića maternice, kazali da bi za nju bilo najbolje i najsigurnije da izvadi maternicu i sve ostalo što bi moglo biti ugroženo. To bi značilo da nikada neće postati majka, što je za nju bilo neprihvatljivo. Odbila je liječničke savjete, suočena s mogućnošću da zbog raka možda uopće neće moći ostati u drugom stanju. Ipak, pod rizikom svog života, Dijana je ostala trudna. Svega se bojala i cijelu je trudnoću provela u grču strahujući za bebin i svoj život. Sate je, kaže, provela plačući kod ginekologa svjesna rizičnosti trudnoće.

Napokon, nekoliko mjeseci nakon prve grozne dijagnoze koja je Dijani uzdrmala život, rodila je kćer Viktoriu. Za svaku pobjedu tada je dobila po jednu ružu i to od svog ginekologa koji je bio svjestan velikog rizika i patnje kroz koju je Dijana prolazila.

Iako se i nakon Viktorijinog rođenja nastavila Dijanina borba s rakom, na kraju ga je uspjela pobijediti, a kasnije je rodila i sina Alena.

image
Shutterstock

9. Valentina Bedoić, Križevci

Da mladenka nije 'kompletna' bez buketa, dobro zna 39-godišnja ekonomistica Valentine Bedoić iz Križevaca. U rujnu 2009. godine Valentina je obećala vječnu ljubav suprugu Bernardu, no na putu do crkve, vozeći se u limuzini, barjaktari su si dali malo 'više oduška' dok su mahali zastavama kroz otvoreni krovni prozor. Jednom je njezin lijepi buket s bijelim kalama zapeo za zastavu i par sekundi kasnije - buket se samo nazirao u magli.

Kad su stigli ispred crkve, nije bilo druge nego snaći se na brzinu. Odrezali su par crvenih ruža iz susjednog cvjetnjaka, pa je Valentina ponosno ušetala u crkvu držeći u rukama ruže koje su je bockale. No, nema veze, kaže, ipak su spasile njezino vjenčanje.

10. Petra Lisica, Petrčane

Kada se Petra Lisica rodila, u proljeće 1995. godine, njezin otac Marijan je tim povodom odlučio uz kuću zasaditi ružičastu ružu penjačicu. Naime, ruže, posebice ružičaste omiljeno su cvijeće njegove supruge Nataše, a više od svega zavoljela ih je i Petra.

Marijan je preminuo 2002. godine, kada je Petri bilo samo sedam godina. Danas, ova 26-godišnjakinja iz Petrčana blizu Zadra priznaje kako joj otac beskrajno nedostaje, a ružičasta ruža koja je uvijek u cvatu najljepši je podsjetnik na prerano preminulog oca.

Ta je ruža, kaže, pravo čudo. To je penjačica koja bi trebala cvasti samo u proljeće i ljeto, no ona cvjeta cijelu godinu. Evo, čak i sada. Nevjerojatno je da opstaje jer se bilo je oluja i vjetrova koji su čupali čak i stabla. K tome, kuća se nalazi dva metra od mora koje ju nerijetko zalije. Za druge bi ruže to bilo pogubno, no ne za i penjačicu Petrinog oca. Zato Petra i njezina majka znaju reći da tu ružu hrani ljubav.

Ne znaju ni gdje ju je Marijan uopće nabavio, jer poslije više nikada nisu naišle na takvu snažnu ružu, a zasadile su ih još mnogo oko kuće. Bave se ugostiteljstvom, pa vole od ruža raditi aranžmane za stolove, no ne i od ružičaste penjačice. Nju ne dira nitko osim Petre i ona se ne reže 'za vazu'. Ona stoji kao neuništiva uspomena.

image
Shutterstock

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i NIVEA Hrvatska.

Linker
20. travanj 2024 09:09