hrabri supružnici

Zabranjena ljubav je pobijedila: Japanska princeza udala se unatoč svemu što joj stalo na put, a vjenčanica je sve iznenadila

Pučanin Kei Komuro nije kraljevske krvi pa je kći princa Fumihita i princeze Kiko te nećakinja japanskog cara Naruhita, odlučila prekršiti sva pravila, odreći se novca i titule, pobjeći s dvora i odseliti s njim daleko od agonije. Očekivan je to rasplet ljubavne priče koja je počela prije pet godina.

Princeza Mako (30) udala se jutros nakon godina kontroverzi oko svoje ljubavi sa zaručnikom Keiom Komurom (30), ali je odustala od tradicionalnih obreda i značajne financijske naknade. Japanska televizija prikazala je Mako kako napušta Akasakinu carsku rezidenciju u Tokiju i oprašta se od obitelji, klanja se roditeljima i grli sestru.

Za taj je obred odabrala vrlo decentnu haljinu nježno plave boje dugih rukava koja je svojom dužinom sezala malo ispod koljena.

Kosu je svezala u rep, a tijekom obreda mladenci su zbog epidemioloških mjera cijelo vrijeme nosili zaštitne maske.

Čitajte i: Japanski ‘Harry i Meghan‘ konačno će stati pred oltar: Njihov ljubavni put nije bio lagan, a ni novac ih nije rastavio

Nakon godina skandala, zabrana i agonije, par je napokon dočekao svoj dan. Carska institucija je pojasnila da se ceremonija vjenčanja, banket prijema i drugi rituali neće održati i da se paušalni iznos koji se obično daje ženama iz carskog kućanstva koje se udaju za pučane, a koji iznosi 1.2 milijuna eura, ne odobrava. Tako se princeza zbog ljubavi odrekla milijuna, ali to nije sve.

Izgubila je svoju kraljevsku titulu kada su ona i Kei Komuro registrirali svoj brak, što je uobičajena situacija za žene iz loze, ali ona je prva u povijesti poslijeratnog Japana koja je uskratila odštetu. Njezina teta Sayako posljednja je iz obitelji kojoj je oduzet kraljevski status kada se udala za gradskog službenika u Tokiju 2005. godine.

Kći mlađeg brata cara Naruhita pretrpjela je godine kritika i odugovlačenja oko svog plana za brak s muškarcem koji je javno napadnut i blaćen zbog navoda da je njegova majka imala golemih problema s dugom. Majčin tadašnji zaručnik platio je Komurov studij i kazao da je riječ o kreditu, dok je majka mislila da je novac bio dar. Tako je mladić navodno nakon studija trebao vratiti četiri milijuna jena za svoje obrazovanje.

image
Supružnici Mako i Kei
FOTOGRAFIJE: NICOLAS DATICHE/POOL/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK NICOLAS DATICHE/POOL/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Tko je japanska princeza Mako, koja se zbog ljubavi odrekla svega? Izgubila titulu i novac, no to joj nije nimalo važno

Iako su se zaručili 2013., javnost je za njih doznala pet godina kasnije no vjenčanje je odgođeno jer se Komuro preselio u Sjedinjene Države kako bi ublažio negativnu pozornost japanskih medija. Zbog svega je princeza Mako pošteno "platila," nakalemio joj se posttraumatski stres s kojim se bori i danas. A dok je on bio na studiju prava, ona je studirala engleski jezik na Sveučilištu u Dublinu, a diplomirala je umjetnost i kulturnu baštinu 2014. na sveučilištu u Mitaki u Tokiju. Nešto kasnije te godine došla je u Veliku Britaniju gdje je godinu dana studirala muzejske studije na Sveučilištu u Leicesteru, a magistrirala je u siječnju 2016. godine.

image
Mako s obitelji
FOTOGRAFIJE: MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK

Prije nego je upoznala Keija poslušno je obavljala svoje kraljevske dužnosti, ali kada je na Međunarodnom kršćanskom sveučilištu upoznala Keia, sve se prelomilo.

"Prvo me privukao njegov blistavi osmijeh", rekla je Mako jednom prilikom za The Telegraph. Njezin otac izjavio je da načelno odobrava vjenčanje jer se prema Ustavu brak može temeljiti samo na obostranom pristanku muškarca i žene.

"Ako to zaista žele, mislim da je to onda nešto što moram poštovati kao roditelj", rekao je Fumihito brinući će što će na sve reći japanska javnost.

To je pak zadnje što zanima Mako koja već razmišlja kako će sa suprugom pobjeći na drugi kontinent.

Linker
18. travanj 2024 04:18