Šaptač pticama!

Veterinar iz Zlatara poznat je diljem Hrvatske, a u njegovom se dvorištu nalazi pravo životinjsko carstvo

Za Gorana Domitrana znaju brojni zaljubljenici u papagaje koje ovaj stručnjak već godinama trenira za slobodni let, a sam je vlasnik čak dvadeset kućnih ljubimaca.

Ako se slučajno nađete u Zlataru i tamo ugledate papagaje kako slobodno lete čitavim mjestom, možda ćete se razočarati kada doznate da se u blizini ne nalazi nikakav zoološki vrt ili safari park, već ordinacija mnogima dobro poznatog veterinara, Gorana Domitrana.

Riječ je o čovjeku koji posjeduje više od dvadeset kućnih ljubimaca: sedam papagaja raznih vrsta, pet pasa, nekoliko patki, mački, kornjača, zamoraca i jednog gekon leopard guštera.

image

Goran je od svoje četvrte godine sanjao da postane veterinar.

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Mještani ga dobro znaju zahvaljujući papagajima koje trenira za slobodan let, a kad se dogodi da se pokoji novi ljubimac izgubi tijekom leta, uvijek uskoče u pomoć. No, ovaj veterinar nije poznat samo po svojim brojnim kućnim ljubimcima, već kao vrhunski stručnjak za male životinje. Iako je na postdiplomskom studiju specijalizirao kirurgiju, Domitran je najpoznatiji među vlasnicima papagaja, a mnogi ga, iako se to njemu ne sviđa, nazivaju genijalcem za ptice.

"Ljudi mi najčešće dolaze, ne zbog toga što sam nekakav genijalac za ptice, već zato što radim s njima dugi niz godina, zapravo od djetinjstva. U svom sam dugogodišnjem ‘suživotu‘ s pticama naučio kako funkcionira njihova psihologija, a posebno su mi drage jer su nevjerojatno kompleksne i inteligentne - mogu biti čak na razini petogodišnjeg djeteta", objašnjava Goran.

image

Mještani ga dobro znaju zahvaljujući papagajima koje trenira za slobodan let.

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Njegov osnovni moto rada glasi: "pokušati razumjeti životinju", a to mu, uzevši u obzir brojne zadovoljne vlasnike, itekako dobro ide.

Također, svim svojim životinjama nastoji pružiti maksimalnu slobodu pa tako, kad bi god nabavio novog papagaja, odmah bi ga pustio van. Sve je počelo prije 11 godina kada je vidio da je trening slobodnog leta izvan Hrvatske česta praksa pa se na isto odlučio upustiti i sam, a sada svih njegovih sedam papagaja nesmetano leti Zagorjem i uvijek se vrate kući.

Omiljenom veterinaru iz Zagorja dolaze i vlasnici ljubimaca iz drugih dijelova zemlje, a Domitran redovito uspijeva rehabilitirati značajno ozlijeđene životinje. Posljednji je primjer papagaj Ćići, koji prije nekoliko mjeseci jedva da je mogao uspostaviti ravnotežu kako bi stao, a sada uživa u letu zagorskim bregima.

image

Iako je na postdiplomskom studiju specijalizirao kirurgiju, Domitran je najpoznatiji po svome radu s pticama.

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Zdenka Kovačiček zbližila se s Norom: ‘Udomite crne, starije i hendikepirane ljubimce, ljubav vraćaju višestruko‘

Goran je od svoje četvrte godine sanjao da postane veterinar, prvo je krenuo u veterinarsku srednju školu, a usavršavanje je završio na veterinarskom fakultetu.

Odrastao je uz brojne životinje, a sada isto prolazi i njegovo troje djece kojima je dvorište prepuno (pa i neobičnih) kućnih ljubimaca - najnormalnija svakodnevica.

image

Goran svim svojim životinjama nastoji pružiti maksimalnu slobodu.

PRIVATNI ALBUM

"Nedavno smo dobili pačiće, a kako više doista nemamo kuda sa svim tim životinjama, odlučili smo ih pokloniti. Naravno, kod klinaca je bilo suza - oni stvarno obožavaju naše kućne ljubimce", dodaje Goran kojega smo upitali kako na njihovo ‘životinjsko carstvo‘ reagira supruga, a on kroz smijeh poručuje:

"I ona voli životinje, ali da nema mene, mislim da ih ne bi imala ovoliko."

Iako ih sve obožava, Domitran priznaje kako svojim životinjama ne pruža jednaku pažnju svaki dan - hranu i slobodu uvijek imaju na raspolaganju, ali ovaj se veterinar trudi da se svaki ljubimac najviše druži sa svojom vrstom. Ukratko, Domitran se trudi svakome od svojih ljubimaca pružiti što sličniji život onome kakvog bi imao u prirodnom staništu.

Linker
24. ožujak 2024 07:29