Godinu dana ga nema

Veliki prijatelj Rajka Dujmića emotivno se prisjetio glazbenog velikana: ‘Uvijek je bio tu s pravim savjetom‘

Tragičan odlazak Rajka Dujmića potresao je hrvatsku glazbenu scenu. Iza sebe je ostavio bogat opus, brojne suradnje i nagrade, kao i svoju obitelj i ostale drage ljude. Njegov kolega i prijatelj Nikša Bratoš za Gloria.hr prisjetio se Rajkove zarazne energije i istaknuo njegov glazbeni značaj.

Prošlo je godinu dana otkako nas je napustio Rajko Dujmić, čovjek koji je oblikovao glazbenu kulisu cijelog jednog razdoblja i mnogih generacija.

Tri dana prije svog 66. rođendana Rajko je podlegao ozljedama zadobivenim u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila kada se iz Ravne Gore vraćao u obiteljsku vikendicu u Starom Lazu. Tamo ga je čekala supruga Snježana, taj su dan trebali proslaviti 38 godina poznanstva.

image
Rajko Dujmić preminuo je tri dana prije svog 66. rođendana.
TEA CIMAS/CROPIX

A tog 29. srpnja 1982., kada su se Snježana i Rajko upoznali, on je već napisao neke od svojih najvećih hitova, mladi klavijaturist Novih fosila, tada 25-godišnji zagrebački mladić, cijeli svoj život je u glazbi. Rajko je rođen u Zagrebu, otac mu je Stjepan Dujmić, pomorski kapetan iz Sušaka kraj Rijeke, a majka Carlotta Streibelwierer iz Beča. Igrom sudbine, Rajko je, iako rođeni Zagrepčanin, preminuo u bolnici u Rijeci - očevom gradu.

Čitajte i: Otišao velikan hrvatske glazbe: Rajko Dujmić podlegao teškim ozljedama

Čitajte i: Posljednji dani Rajka Dujmića: 'Naš zadnji razgovor... Bio je tako dobre volje... I na Rebru je želio klavir'

U glazbi od najranijih dana

Violinu je počeo svirati s četiri godine, glazbeno se školovao, prvi profesionalni nastup imao je s 13, u Nove fosile došao je s 22 godine, za njih je napisao brojne hitove kao i za brojne druge umjetnike, jedini je doveo Eurosong u Zagreb, a Porina za životno djelo dobio je prije osam godina.

image
Glazbeni producent i glazbenik Niksa Bratoš.
NERA SIMIC/CROPIX

O Rajkovom značaju za domaću glazbu i suvremenu kulturu za Gloria.hr ispričao je njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Nikša Bratoš.

"Tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, kad smo u pop glazbi i produkciji kaskali za zapadom, svijetla točka domaće scene bio je opus Rajka Dujmića.To je bila glazba po visokim europskim standardima. Urbani pop kakav su radile najveće svjetske zvijezde. Svježe i komercijalne melodije, i uvijek dobar tekst, nikad banalan i beznačajan. Nije slučajno pobijedio na Eurosongu. Da se kojim slučajem rodio par stotina kilometara sjeverozapadno, vjerojatno bismo danas o njemu gledali dokumentarac iz BBC serijala o svjetskim glazbenim velikanima", kazao je Bratoš.

image
Novi fosili
NEJA MARKICEVIĆ/CROPIX

Čitajte i: ŽIVOTNI PUT VELIKANA! Rajko je stvorio glazbu našeg djetinjstva: Svirati je počeo s četiri godine i otad nije stao

"Rajko je tad bio uzor nama koji smo se tek počinjali baviti glazbom. U studiju nikad miran, iz njega su uvijek prštale ideje i energija. Ponosan sam na činjenicu da smo surađivali. I zahvalan jer sam od njega puno naučio. Uvijek je bio tu s pravim savjetom, nekad jednom rečenicom koja je bila dovoljna da nam "otvori oči". Takav kreativan duh uvijek će nedostajati. A kroz njegove pjesme zauvijek nam ostaje njegova vrijedna ostavština - hrvatski identitet u okviru pop glazbe ovih prostora 20-og stoljeća", poručio je Bratoš.

U svojoj bogatoj karijeri Rajko Dujmić napisao je preko 1800 pjesama, na većini tih uradaka pojavljuje se kao autor glazbe, ali i kao aranžer ili producent.

Upravo su zbog njega Novi fosili dobivali brojne nagrade na festivalima, kako domaćim, tako i stranim. Singlica “Da te ne volim” prodana je u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča dostigla je nakladu od 170 tisuća. Njihova najprodavanija ploča - “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine, prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu.

image
Rajko Dujmić sa suprugom Snježanom i sinom Tinom.
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/CROPIX

Čak tri godine zaredom bio je autor pjesme za Euroviziju, a 1989. s pjesmom “Rock me” s njegovim potpisom grupa Riva iz Zadra je odnijela pobjedu u Lausannei i tako po prvi, i zasad jedini put, dovela Euroviziju u Zagreb.

Čitajte i: OBITELJ DONIRALA ORGANE Rajko Dujmić spasio je nekoliko života: 'Tim ljudima to je novi rođendan'

Dujmić je surađivao s brojnim poznatim imenima hrvatske glazbe, a skladao je i filmsku, kazališnu te glazbu za reklamne spotove. Skladatelj je i najavne špice za televizijsku emisiju “Dobro jutro, Hrvatska”.

Pjesma "Moja domovina", koju su zajednički napisali Rajko Dujmić i Zrinko Tutić i to u svega dva dana ostat će posebno zapamćena u srcima mnogih ljudi. U Band Aid-u koji je 1991. otpjevao zasigurno najljepšu domoljubnu pjesmu sudjelovalo je 150 glazbenika.

Linker
24. travanj 2024 18:17