slavuj živi vječno

Već je prošlo 14 godina od preranog odlaska Toše Proeskog: Prisjetili smo se najdražih pjesama makedonskog slavuja

Makedonskog glazbenika njegov veliki talent nikada nije učinio umišljen, već naprotiv - bio je vrlo skroman, velikog srca, zbog čega je njegov lik i djelo duboko urezan u srca svih koji su ga voljeli.

Tog tragičnog dana - 16. listopada 2007. svijet je izgubio Toše Proeskog - jednog od tada najperspektivnijih regionalnih pjevača. Makedonski slavuj je, kako su ga zvali od milja, poginuo je u 26. godini u prometnoj nesreći kod Nove Gradiške i tako slomio srce mnogim svojim obožavateljima i zavio u crno glazbenu scenu.

Njegove pjesme voljele su sve generacije, baš kao i njegov šarm, široki i iskreni osmijeh i neslomljivi duh. Toše, kojeg su zvali još i makedonskim Pavarottijem, rođen je 25. siječnja 1981. u Kruševu, u Makedoniji te se zbog svog posebnog načina razmišljanja duboko urezao u srca mnogih.

Velik, ali skroman

Studirao je solo pjevanje na Glazbenoj akademiji u Skopju te bio jedan od najboljih studenata svoje generacije. Bio je on svjestan svog talenta, ali se zbog njega nikada nije umislio. Nastavio se usavršavati u New Yorku, kod poznatog profesora pjevanja Williama Raya koji je podučavao i Luciana Pavarottija. Na skopskoj akademiji trebao je položiti još dva ispita do diplome, no u tome ga je, nažalost, spriječila prerana smrt.

image
Toše Proeski
DUJE KLARIC

Za vrijeme svoje karijere izdao je desetak albuma, no često je govorio da mu nagrade nisu važne, već samo ono što ostaje iza njega - pjesme. Posljednji album na kojem je radio bio je 'Igra bez granica' s istoimenom pjesmom koja izaziva duboke emocije i neodoljivo nas podsjeća na Tošu.

Čitajte i: Tony Cetinski: 'Zašto je Gospodin tog jutra odlučio uzeti baš tebe?'

Osim na makedonskom, stvarao je i na hrvatskom i engleskom. Poslije njegove smrti objavljena su još tri albuma s njegovim pjesmama - "The Hardest Thing", "So ljubav ot Toše" na engleskom jeziku te "Još uvijek sanjam da smo zajedno".

UNICEF ga je 2004. godine imenovao ambasadorom dobre volje, nakon čega je snimio pjesmu "Za ovoj svet (This World)", a dobio je i Humanitarnu nagradu majke Tereze zbog brojnih humanitarnih nastupa.

Toše je bio poznat po svojoj skromnosti i velikom srcu, a njegova rečenica ‘Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome.’ ostat će vječno zapamćena među njegovim kolegama, obitelji, prijateljima i fanovima. U spomen na Tošu, izabrali smo neke od njegovih najistaknutijih pjesama.

Linker
17. travanj 2024 20:18