DOMINIC LIPINSKI/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Pred oltar u zatvoru

Već dvije godine u strogo čuvanom zatvoru! Julian Assange u tajnosti postao otac i želi se oženiti na svoj 50. rođendan

Njegova zaručnica Stella Moris bori se protiv birokatskih zavrzlama ne bi li prikupila dokumente potrebne za vjenčanje: kapelanskoj službi u zatvoru ovo je prvi zahtjev za sklapanje braka otkako su prije 12 godina osnovani.

Njegova zaručnica Stella Moris bori se protiv birokatskih zavrzlama ne bi li prikupila dokumente potrebne za vjenčanje: kapelanskoj službi u zatvoru ovo je prvi zahtjev za sklapanje braka otkako su prije 12 godina osnovani.

Najpoznatiji politički zatvorenik na svijetu Julian Assange i njegova zaručnica Stella Moris posebno će obilježiti njegov okrugli, 50. rođendan, 3. srpnja. Ispadne li sve kako priželjkuju, taj dan će se vjenčati, otkrila je Assangeova odabranica i članica njegovog odvjetničkog tima njemačkoj novinskoj agenciji DPA. Skroman obred trebao bi se održati u strogo čuvanom londonskom zatvoru Belmarsh gdje se osnivač stranice Wikileaks već dvije godine svim raspoloživim pravnim sredstvima bori protiv izručenja SAD-u, no zbog birokratskih zavrzlama do posljednjeg trenutka neće znati hoće li im se želja tog dana ispuniti.

- Ako se vjenčamo, onda to neće biti jedina proslava. Planirali smo poslije obreda u zatvoru organizirati svadbeno slavlje s prijateljima kad bude slobodan – kaže 38-godišnja odvjetnica s diplomom Sveučilišta u Oxfordu, rođena u Južnoafričkoj Republici. Imaju dva sina, Gabriela (4) i Maxa (2,5) za koje je javnost, zbog razumljivih razloga, doznala tek lani kada je Morris britanskim vlastima podnijela zahtjev da se Assangeu odobri kućni pritvor s obitelji. Smatrala je da postoji opasnost da se njezin zaručnik u zatvoru zarazi Covidom-19, što bi dodatno narušilo njegovo ionako krhko zdravlje. Bila je svjesna da će na temelju podataka priloženih u molbi svijet doznati da su u vezi i imaju djecu, ali to joj se tada činilo manjim problemom. Sud je odbio molbu, kao i zahtjev da mu se odobri jamčevina, no zahvaljujući odluci sutkinje Vanesse Baraitser, novinar kojeg su američke vlasti visoko pozicionirale na popisu najljućih neprijatelja, ipak nije izručen.U odbijenici su kao glavni razlog navedeni njegovi kronični zdravstveni problemi, infekcije dišnih puteva i tegobe sa srcem. Sada se razmatra američka žalba, Assangeovi odvjetnici daju sve od sebe ne bi li je oborili dok njegova zaručnica piše političkim moćnicima i moli ih da spriječe njegovo izručenje zemlji u kojoj bi mogao biti osuđen na 175 godina zatvora. Obratila se i predsjedniku Joeu Bidenu, no odgovora još nema. S obzirom da ga je svojedobno prozvao teroristom, teško da će odustati od nakane da mu se sudi u Americi. Kako god bilo, par koristi svaki (rijedak) zajednički trenutak.

image
Iako će svadbi prethoditi zahtjevan birokratski proces, par se bez pogovora u njega upustio.
DOMINIC LIPINSKI/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Ljubav u zatočeništvu

- Razgovarali smo s kapelanskom službom Belmarsha o našem vjenčanju. Rekli su nam da ga nisu imali otkako su u toj instituciji osnovani prije 12 godina. Pred nama je prilično dug birokratski proces, ali započeli smo ga – kaže buduća mladenka. Njemačkim novinarima otkrila je da im je teško pribaviti i najosnovnije dokumente, poput potvrde da nisu u zakonski važećem braku s drugima. Primjerice, Assangeu je viza za boravak u Velikoj Britaniji odavno istekla, a bez nje je teško pribaviti bilo kakav dokument. Ali, otkako su se zaljubili, suočavali su se s kudikamo većim problemima koje su do sada uspjeli riješiti.

Njihova veza započela je 2011. godine u Londonu kada je protiv njega podignuta optužnica za spolni odnos bez zaštite s dvije žene u Švedskoj, koje na njega nisu pristale. Suočen sa zahtjevom švedskih vlasti za izručenjem, zatražio je i dobio politički azil u ekvadorskom veleposlanstvu gdje je boravio od 2012. do 2019.

image
Par je tijekom godina dobio dvoje djece. Dječake je Stella rodila u tajnosti.
FABRICE COFFRINI/AFP/PROFIMEDIA

- Osobu najbolje upoznate u teškim vremenima, tada vidite njezin istinski karakter. A i on je na isti način upoznao mene – rekla je lani u intervjuu za „The Times”. Optužba za silovanje nije ju zabrinula jer se u pozadini te optužbe nalazi politički motiviran slučaj. Odnos im je isprva bio strogo profesionalan, no prema prema riječima jednog od izvora „Timesa”, odvjetnica je od bila zatreskana u Assangea otkako ga je ugledala.

- Drugačiji je jer ima Aspergerov sindrom ali je ujedno i renesanšanin 21. stoljeća. Studirao je matematiku i fiziku, a istodobno je vrlo načitan i fantastično pjeva – ispričala je otkrivši da ju je zaprosio maštovito i romantično: na računalu je kreirao egzotičnu plažu. Posvuda su bili baloni. “Pogledaj gore”, poručio joj je. Kad je bacila pogled u virtualno nebo iznad plaže, vidjela je poruku ”Udaj se za mene”.

image
Otkako ga je prvi put ugledala, odvjetnica je zaljubljena u Juliana.
RAY TANG/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Pelene kao dokaz

Mnogi se pitaju kako su se uspjeli tjelesno zbližiti i začeti dva sina u uvjetima u kojima nema mnogo privatnosti. Njegova spavaća soba i ured u ekvadorskom veleposlanstvu nisu imali video nadzor, ali sve je bilo ozvučeno. Na to pitanje Stella Moris nije odgovorila, ali je za „Times” otkrila da mu je vijest o obje trudnoće napisala na komadu papira: bio je to njihov uobičajen način razmjene tajnih podataka. Obje trudnoće krila je i od ekvadorskih domaćina: nosila je slojevitu odjeću i žalila se da se udebljala. A kada je njihov stariji sin Gabriel malo porastao, doveli su ga u veleposlanstvo da upozna oca. Glumac i prijatelj obitelji Stephen Hu pretvarao se da je došao u posjet svom starom prijatelju Assangeu i doveo svojeg sina kojeg tobože nije imao kome ostaviti na čuvanje.

image
Assange je sa Stellom u vezi 10 godina.
EVERETT COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Kada se odnos ekvadorskih vlasti prema novinaru počeo mijenjati nagore, što se poklopilo s rođenjem njihovog mlađeg sina Maxa, odgodila je odlaske u veleposlanstvo što je Assange teško podnio. Tada su iz ambasade u medije dospjele informacije o njegovim problemima s psihičkim zdravljem, zanemarivanju higijene i vožnje skateboardom po ambasadi... Počelo se sumnjati da su u vezi: to je bilo dovoljno da pelena njihovog starijeg sina navodno završi u laboratoriju neimenovane obavještajne agencije kako bi se testiranjem DNK utvrdilo je li Assangeovo dijete. Nedugo potom, Ekvador je u travnju 2019. povukao odluku o njegovu azilu. Australac je završio u londonskom zatvoru s maksimalnim osiguranjem, gdje će dočekati odluku koja mu na ovaj ili onaj način promijeniti život. Čak i ako se uspiju vjenčati, osnivač Wikileaksa, gdje se „zakotrljala” jedna od najvećih političkih afera u američkoj povijesti, ima male šanse dočekati slobodu.

Linker
27. travanj 2024 06:11