Pokrenimo promjenu

Važnost edukacije o menstruaciji: ‘Razgovorom se razbijaju tabui, to bi trebala biti tema za djevojčice i za dječake‘

Sudionici Glorijinog panela Pokrenimo promjenu istaknuli su nekoliko važnih teza o problemu menstrualnog siromaštva, ali i stigmatizacije menstruacije te problema s kojima se susreću mlade djevojke. Da se bez kontinuirane edukacije ovaj problem ne može riješiti, složili su se svi.

Promjene su definitivno pokrenute, no ima još puno prostora za napredak, zaključak je svih okupljenih na Glorijinom panelu Pokrenimo promjenu na kojem se govorilo o poražavajućim podacima i problemima srama i samopouzdanja. Dostupnost besplatnih higijenskih potrepština, kao i smanjenje stope PDV-a na iste, odličan je prvi nakorak, no za njim mora ići i edukacija kako bi se s teme menstruacije skinuo određeni tabu koji je i danas prati.

Naime, čak 89 posto djevojaka u Hrvatskoj tvrdi kako osjeća sram zbog menstruacije, što doprinosi stigmatizaciji. Pridoda li se tome statistika da trećina žena u zemlji štedi na količini kupljenih uložaka i tampona, a njih 10 posto ne može ih si uopće priuštiti, jasno je da je stanje i više nego alarmantno. Važnost edukacije o menstruaciji i menstrualnom siromaštvu naglasili su svi sudionici Glorijinog panela, ali i brojni gosti koji su podržali akciju.

Osim dostupnosti besplatnih higijenskih potrepština djevojčicama i ženama, važno je pričati koje se promjene javljaju tijekom menstruacije i sličnim temama jer time se smanjuju porivi za eventualna zadirkivanja i ružna komentiranja. "Edukacija o menstruaciji, ali i o spolnom zdravlju je važna jer se razgovorom razbijaju tabui, no, to ne bi trebala biti tema samo za djevojčice nego i za dječake", objasnila je Marina Milković, psihologinja iz Centra Proventus.

Prva škola u Hrvatskoj koja je započela s akcijom osiguravanja besplatnih higijenskih uložaka je Srednja strojarska i prometna škola u Varaždinu,a nakon njih krenula je lančana reakcija diljem zemlje. "Istraživanje riječke udruge PaRiter potaknulo me da uvedem besplatne uloške u svojoj školi jer iskreno, do tad nisam znala koliki je to problem nekim učenicama. Započeli smo i s projektim edukacije i to i dječaka i djevojčica općenito o menstruaciji. Zahvaljujem Gloriji što je prepoznala važnost te problematike i zapravo ste mene osvijestili da je to pothvat koji treba nastaviti", kazala je ravnateljica škole Snježana Klarić.

Čitajte i: Paralelno s poreznim izmjenama treba raditi na edukaciji, istaknuto na glorijinom panelu ‘Pokrenimo promjenu‘

Prvo sveučilište koje se odlučilo svojim studenticama i nastavnom osoblju osigurati besplatne higijenske potrepštine je ono u Rijeci, kako je Alen Ružić ispričao, potrepštine su dostupne u svim zgradama i prostorima koje studenti koriste za teoretsku nastavu, ali i svim zajedničkim objektima: restoranima, kafićima, dormitorijima koji pripadaju Studentskom centru. "Reakcije su pozitivne. Tu se ukazuje i na potrebu podizanja higijenskih standarda na javnim mjestima u cijelosti, ali i promocije jednakosti prava i na neki način kvalitete života", kazao je Alen Ružić, pomoćnik rektorice Sveučilišta u Rijeci.

Glorijinu inicijativu Pokrenimo promjenu podržao je i grad Samobor odnosno njihova gradonačelnica koja nam je ispričala kako su se organizirali da osiguraju besplatne higijenske potrepštine učenicama osnovnih škola. "Oko 800 djevojčica je uključeno u program, obuhvaća učenice osnovnih škola na području grada Samobora, a ideja i želja je proširiti to i na srednje škole", rekla je Petra Škrobot gradonačelnica Samobora.

Čitajte i: Sve je krenulo iz Varaždina: Gradovi koji su osigurali besplatne uloške u školama

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić naglasila je koliko je pitanje menstruacije bitno, prvo pitanje koje uputi svakoj novoj pacijentici je upravo o njezinom menstruacijskom ciklusu. "Menstruacija je jako bitan pojam općenito za identitet, jer je prisutna gotovo 40 godina u životu svake žene. Označava početak i kraj reproduktivnog razdoblja. Edukacija i destigmatizacija tog pojma menstruacije je jako važna", kazala je ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Linker
11. travanj 2024 12:54