Samo za Gloriju

Vapaj iz plamene Grčke: Tuga i ganuće ambasadorove supruge koja svjedoči vatrenom užasu

Apokaliptični prizori požara iz grčke potresli su Anthi Triantafyllou, suprugu francuskog veleposlanika u našoj zemlji, koja s otoka Krfa zahvaljuje Hrvatskoj što je među prvima poslala pomoć.

Već tjedan dana Grčkom haraju nezapamćeni požari koje vatrogasci ne uspijevaju staviti pod kontrolu, a ti apokaliptični prizori posebno su potresli Anthi Triantafyllou (45), suprugu Gaëla Veyssièrea (49), francuskog veleposlanika u Hrvatskoj. Rodom je Grkinja i na trotjednom je odmoru kod obitelji na Krfu koji, srećom, nije na udaru vatrene stihije poput otoka Eubeje, odakle su evakuirane tisuće ljudi.

image
Stanovnici se evakuiraju trajektima
ANGELOS TZORTZINIS AFP

- Najprije bih željela zahvaliti Hrvatskoj, koja je među prvima poslala pomoć mojoj domovini. Hrvatski kanader je iz grada Eleusine odletio na Eubeju i ta me vaša intervencija duboko dirnula. Kao i pomoć Francuske, čiji predsjednik, uz to što je već poslao 83 vatrogasca i dva kanadera, najavljuje slanje dodatnih snaga. Inače, na mobitelu mi zvoni alarm kakav dosad nisam čula. Riječ je o hitnom upozorenju civilne sigurnosti da smo u velikoj opasnosti zbog požara, da ne smijemo u šumu i da moramo javiti svaki put kad vidimo dim, što je odličan potez naše vlade. I tako se odjednom izgubio osjećaj godišnjeg odmora. Život mi se okrenuo naglavačke i osjećam kao da sam u grču. Žalosno je vidjeti tako lijepu zemlju u plamenu i mrtve ljude ispred vlastitih domova - govori Anthi Triantafyllou.

Čitajte i: Francuski veleposlanik otkriva što se smatra grijehom u njihovoj kuhinji te zašto rijetko služe puževe

image
Stanovnici se evakuiraju trajektima
ANGELOS TZORTZINIS AFP

Dodala je kako na radiju sluša zastrašujuće vijesti o 50 stradalih i više od 150 tisuća hektara spaljene zemlje. Ne želi nikoga prozivati ni osuđivati, no nada se da će se nakon ovog užasa donijeti učinkovita strategija kako se takve katastrofe više ne bi događale ili kako bi barem bile manje.

Linker
20. travanj 2024 08:13