priča o amy adams

Trnovit put jedne od najvećih glumica današnjice: ‘Nisam shvaćala zašto me nitko ne želi‘

Zvijezda filma ‘Žena na prozoru’, koji uskoro stiže na Netflix, tek je u 32. godini dobila prvu veću ulogu i potom dokazala svu raskoš glumačkog talenta, koji je u potpunoj suprotnosti s njenim smirenim privatnim životom: već je dva desetljeća u vezi s istim muškarcem, a vrhunac zabave su joj karaoke.

Amy Adams zvijezda je filma “Žena na prozoru” čija se dugo očekivana premijera napokon ovih dana bliži, i to na Netflixu. Triler snimljen prema istoimenom bestseleru A. J. Finna trebao se prikazati u kinodvoranama još lani u svibnju, ali je premijera odgođena zbog zlosretne korone, a sad je iz istih razloga premještena na televizijske ekrane. Amy glumi glavnu junakinju, ženu koja zbog straha od otvorenog prostora ne izlazi iz kuće, nego vrijeme provodi uglavnom uz čašu i krišom motreći stanove preko puta. Kad tako nehotično posvjedoči ubojstvu susjede koju glumi Julianne Moore, zove policiju, a tad počinje zamršeni labirint zagonetki i straha u kojem se, kako kaže redatelj Joe Wright, brišu granice između subjektivnog i objektivnog, istine i laži.

image
U filmu ‘Žena na prozoru’, čija je premijera zakazana za 14. svibnja.
©HBO/COURTESY EVERETT COLLECTIO

Nakon što se prilično načekala da joj filmska karijera krene - bila joj je već 31 godina kad je snimila film “Junebug” u kojem je dojmljivo odigrala mladu i dirljivo naivnu trudnicu te zaradila prvu od šest nominacija za Oscara - Amy Adams danas je jedna od najzaposlenijih glumica Hollywooda. Sa svojim otvorenim licem posutim sitnim pjegicama, bistrim sivim očima i posebno ugodnim glasom udahnula je život nizu upravo zapanjujuće različitih likova. Od princeze u romantičnom mjuziklu “Začarana” do nezadovoljne mlade tajnice koja se posvećuje kuhanju prema receptima Julije Child u šarmantnom filmu “Julie & Julia”, od duboko pobožne redovnice u “Sumnji” u kojoj su joj partneri Meryl Streep i Philip Seymour Hoffman, s kojim se ponovno pojavila u psihološkoj drami “Master” Paula Thomasa Andersona kao manipulativna supruga vođe kulta, do Supermanove djevojke Lois Lane, od seksi prevarantice u filmu “Američki varalice” do zatvorene lingvistice koja komunicira s izvanzemaljcima u znanstveno-fantastičnom “Dolasku” i jednako rezervirane galeristice u “Noćnim životinjama”, Adams u posljednjih petnaestak godina doslovce nije prestala raditi.

image
S Chrisom Messinom u filmu ‘Julie i Julia’.
©COLUMBIA PICTURES/COURTESY EVE

Svoj možda najmračniji i najranjiviji lik odglumila je u gledanom serijalu “Oštri predmeti” koji je za HBO režirao Jean-Marc Vallee, a Adams je bila i producentica. Da bi uvjerljivo prikazala novinarku Camille Preaker, alkoholičarku sklonu samoranjavanju, glumica je morala zaroniti u najdublje zakutke poremećene psihe, a sa sličnim se zahtjevnim zadatkom ponovno susrela u novom filmu jer je “Žena na prozoru” također krhkog psihičkoga stanja i katkad ne razlučuje realnost od priviđenja.

image
Kao princeza u filmu ‘Začarana’.
NEW YORK DAILY NEWS ARCHIVE

U stvarnosti, Adams je sušta suprotnost kompliciranim karakterima koje utjelovljuje pred kamerama. Po naravi je vedra, živahna, uvijek spremna na smijeh i na svoju omiljenu zabavu, karaoke. Osim toga, za razliku od mnogih holivudskih celebrityja, privatni joj je život neuobičajeno smiren i prije svega - privatan. - Što se gledatelji više bave sa mnom, manje će ih zanimati lik koji glumim - objasnila je jednom. A kad se bolje pogleda, ni nemaju se čime baviti. Kod Amy jednostavno nema skandala ili pikanterija kakvima se hrane tabloidi. Već je 20 godina u vezi s istim muškarcem - svojim vršnjakom Darrenom Le Gallom, slikarom i glumcem s kojim se upoznala na tečaju glume.

Čitajte i: Nekad je čistila kuće i konobarila da bi pomogla obitelji, a danas je Australka na vrhu Hollywooda

Čitajte i: Feljton kraljice rocka: Borila se s bulimijom i anoreksijom, a poslije svake trudnoće i s depresijom

- Tad sam imala dečka, a i Darren je hodao s jednom curom. Na satu smo zajedno glumili jednu scenu i svidio mi se, mislila sam da je baš sladak - sjeća se Amy, koja tvrdi i da je Darren bio malko u strahu od nje jer je ona vrlo ozbiljno shvaćala satove glume. Ipak, nedugo poslije postali su par. Nakon nekoliko godina hodanja su se i zaručili, ali sa svadbom se nisu žurili, čak ni kad su 2010. postali roditelji kćerkice Aviane. - Ne mislim se tako skoro udavati - rekla je Amy kad je malena napunila tri godine. - I ja i Darren točno znamo kakvo vjenčanje želimo i znamo da će biti u proljeće ili jesen i da će biti skromno i orijentirano na obitelj, ali problem je što ja neprestano radim.

Rođena je mormonskoj obitelji koja se raspala kad su se roditelji razveli, otac je postao pjevač, a majka bodibilderica.

image
Darren ju je posjetio na setu filma ‘Junebug’.
INSTAGRAM

Kad je Amy napokon uhvatila slobodan trenutak u svojem gustom rasporedu, par se 2015. vjenčao u Santa Barbari, gotovo u potpunoj tajnosti; jedino se zna da je mladenka nosila vjenčanicu Marchesa. - Sad imam snažniji osjećaj obiteljske povezanosti i stabilnosti, što je meni vrlo važno - izjavila je tad Amy. Stabilnost je očito i dobila, jer je Le Gallo muški preuzeo sve obiteljske i kućanske obveze kako bi se Amy mogla posvetiti karijeri, a on sam svoju je karijeru stavio u drugi plan. On i Aviana često su pratili Amy na snimanja, kako bi bili zajedno, ali isto tako Amy mu s povjerenjem može prepustiti brigu o djetetu. Jednom je bila na poslovnom putu dok je Le Gallo ostao kod kuće s kćerkicom, što je izazvalo veliko čuđenje. - Ostavila si muža samog s djetetom? - zapanjeno ju je upitala jedna žena, na što je Amy smireno odgovorila: - Pa nego što. Znam da je savršeno sposoban za to.

U obitelji s mnogo djece

Rođena u kolovozu 1974. kao srednje od sedmero djece, i to slučajno u Vicenzi u Italiji, gdje joj je otac, tad pripadnik američke vojske, bio stacioniran, Amy je odrasla u mormonskoj vjeri. Premda danas više nije mormonka, Amy često naglašava kako je Crkva svetaca posljednjih dana odigrala važnu ulogu u njezinom djetinjstvu te joj usadila sustav vrijednosti kojeg se do danas pridržava. Iz djetinjstva se još sjeća i kako je rado pjevala i kako se majka čudila odakle zna sve riječi. “Jednostavno ih znam”, odgovarala je malena Amy.

image
S Clintom Eastwoodom glumila je u sportskoj drami ‘Ponovno u igri’.
PICTORIAL PRESS LTD/ALAMY/AL

Obitelj se naposljetku skrasila u Castle Rocku u Coloradu, gdje su se, kad je Amy bilo 11 godina, roditelji rastali i napustili mormonstvo. Otac je postao profesionalni pjevač te nastupao po noćnim klubovima, dok se majka Kathryn bacila na bodybuilding. Sve četvero braće i obje sestre bavili su se sportom pa je i Amy trenirala gimnastiku. - Na gimnastici sam naučila raditi ono čega se bojim; vrijedilo je osjetiti onaj ponos da sam izvela nešto doista teško - kaže danas Amy, koja je ipak s vremenom odustala od gimnastike i prebacila se na balet. - Roditelji su bili razočarani što sam odustala od sporta jer su se nadali da ću dobiti stipendiju za faks - priznala je glumica, koja je s 18 godina zaključila da nije dovoljno dobra da bude profesionalna balerina pa se preselila u Minnesotu i odabrala novo polje rada - kazalište, posebno mjuzikl.

image
Za Darrena Le Galla udala se kad je njihova kći Aviana imala pet godina.
INSTAGRAM

Na film možda ne bi ni pomišljala da se 1999., kad je zbog male ozljede pauzirala u kazalištu, nije gotovo slučajno prijavila na audiciju za ulogu navijačice u filmu o izborima za miss u kojem su glumile i Kirstie Alley i Kirsten Dunst. Ulogu je dobila i istog časa osvojila ju je filmska magija. - Dotad sam mislila da filmove snimaju zvijezde, a ne cure iz Minnesote koje nastupaju u zboru u mjuziklima. Kad sam otkrila da mogu ono što znam upotrijebiti pred kamerama, film mi je postao opsesija - otkrila je Amy, koju je Alley tad ohrabrila da se preseli u Los Angeles u potrazi za uspjehom. - Toliko sam plesala sve te godine i tijelo mi je bilo uništeno. Zašto da ne odem u LA i okušam se u glumi? - pomislila je tad Amy. Nažalost, od uloga o kojima je sanjala nije bilo ništa. - Išla sam na audiciju za audicijom i nisam shvaćala zašto me nitko ne želi - sjeća se Amy koja te prve godine u Los Angelesu pamti kao vrlo sumorne i osamljene; danas smatra da je problem bio u njezinom nedostatku samopouzdanja.

image
Amy Adams u filmu ‘Veselo čišćenje’ s Emily Blunt.
OVERTURE FILMS/COURTESY EVERETT

Da je na konju, pomislila je kad ju je Steven Spielberg pozvao da odglumi medicinsku sestru koja se zaljubi u lažnog doktora Leonarda DiCaprija u filmu “Uhvati me ako možeš”, ali nakon toga uslijedila je suša. Tri godine poslije opet se ponadala da je na pravom putu kad je dobila glavnu ulogu u TV serijalu “Dr. Vegas” uz Roba Lowea. Kad je serijal prekinut nakon samo nekoliko epizoda, nije čudo da je Amy počela ozbiljno razmišljati o promjeni profesije. - Trebalo mi je nešto sigurnije, nešto zbog čega neću biti tako nesretna - rekla je glumica.

A onda je nastupio preokret - snimila je “Junebug” (u trenutku kad su joj obje sestre bile trudne, dok je ona sama nosila umjetni trudnički trbuh) te dobila ulogu princeze Giselle u “Začaranoj” (kao 278. od 300 glumica koje su došle na audiciju) - i sve se odjednom promijenilo kao Disneyjevom čarolijom. Filmovi koji su uslijedili donijeli su joj ne samo slavu i sjajnu reputaciju nego i odlične honorare pa ju je 2017. časopis Forbes uvrstio na popis glumica koje najviše zarađuju - te godine Amy je zaradila oko 13,5 milijuna dolara - a procjenjuje se da je ukupno “teška” oko 60 milijuna. Za svaku epizodu serijala “Oštri predmeti” dobivala je honorar od 300 tisuća dolara, kao i producentski udio u zaradi.

image
U znanstveno-fantastičnom filmu ‘Dolazak’ s Jeremyjem Rennerom.
©PARAMOUNT/COURTESY EVERETT COL

Nakon premijere filma “Američki varalice” izišlo je na vidjelo da su Amy Adams i njezina kolegica Jennifer Lawrence dobile znatno manji honorar od Bradleyja Coopera i Christiana Balea, ali premda se oko toga podigla velika medijska galama, Amy se nije oglasila. - Svi su htjeli da se izjasnim, da tražim ravnopravnost, ali činilo mi se vrlo pogrešnim i nezahvalnim da se žalim na svoj honorar koji ljudima izvan filmske industrije sigurno izgleda vrtoglavo visok - objasnila je poslije Amy te naglasila: - Vjerujem u jednake plaće, ali hajde da počnemo s tim da povisimo plaće nastavnicima i da osiguramo minimalac konobarima.

Čitajte i: Novi miljenik Hollywooda: 'Bili smo tako siromašni da nam je mikrovalna pećnica bila nedostižan san'

Čitajte i: Diane Keaton: Sjajna glumica u vječitoj potrazi za ljubavi s vječnom grižnjom savjesti

Dio zarade Amy je utrošila u kupnju nekretnine na Beverly Hillsu - udobne, ali neupadljive kuće s četiri spavaće sobe i isto toliko kupaonica, lijepim vrtom iz kojeg se vide svjetla velegrada i Tihi ocean i, naravno, s bazenom diskretno skrivenim među stablima i cvjetnim grmovima. U intimni svojeg doma Amy i Le Gallo trude se biti obična obitelj. Le Gallo se bavi slikanjem i elektronskom glazbom, dok se Amy opušta čitanjem i posvećuje, koliko god je to moguće, majčinstvu. Kako je sama objasnila: - Kod kuće se gotovo i ne šminkam jer mi je Aviana jednom, dok je još bila malena, rekla da kad se našminkam izgledam kao Amy Adams, a ona želi da ja samo budem - mama.

image
S Margaret Keane čiji je lik glumila u filmu ‘Velike oči’.
©WEINSTEIN COMPANY/COURTESY EVE
image
Amy Adams u filmu 'Velike oči'.
©WEINSTEIN COMPANY/COURTESY EVE

Neprirodna riđokosa

Amy Adams prirodno ima plavu kosu, ali tvrdi da joj je promjena boje otvorila nove prilike u karijeri. Obojila se u crveno kad je s 27 godina dobila ulogu u TV serijalu ‘Dr. Vegas’ u kojoj joj je partner bio Rob Lowe, i to zato što je glumica Sarah Lancaster, koja je također nastupala u serijalu, bila izrazita plavuša. - Našla sam se u istoj prostoriji s njom i odjednom je redatelj rekao: Opa, netko mora promijeniti boju kose. Ona je bila preplanula, zelenih očiju, s grivom plave kose, a ja onako blijeda s pjegicama. Normalno, ja sam obojila kosu - ispričala je Amy. Ali to je ispalo odlično.

'Darrena sam upoznala na tečaju glume. Zajedno smo glumili jednu scenu i svidio mi se, mislila sam da je baš sladak'.

- Sve se promijenilo. Počeli su me drukčije gledati i nuditi mi drukčije uloge. Ne znam je li posrijedi bila samo boja kose, ali možda je pomoglo. Umjesto da me doživljavaju kao glupavu koketnu plavušu, vidjeli su u meni nešto posebno, nekonfekcijski i zabavno - kaže glumica.

image
Na otkrivanju svoje zvijezde na Šetalištu slavnih s mužem, kćeri i majkom Kathryn.
MICHAEL GERMANA/EVERETT COLLECTION

Ponovno princeza?

Nedavno je potvrđeno da se snima nastavak Disneyjeva hita ‘Začarana’ te da će se Amy Adams ponovno pojaviti kao princeza Giselle od Andalasije, dok će odvjetnika Roberta, muškarca u kojeg se zaljubila u New Yorku, opet glumiti naočiti Patrick Dempsey. Kako se doznaje, princeza i njezin odabranik i dalje se vole, ali u životu im pomalo nedostaje čarolije...

Prisutan na društvenim mrežama

Dok Amy nije često na Instagramu, njezin suprug Darren aktivan je na društvenim mrežama. Putem interneta plasira svoju glazbu, kao i ‘snolike slikarske radove koji poniru duboko u podsvijest’, ali isto tako objavljuje fotografije kćeri Aviane ili sebe i Amy. Na Instagramu, gdje ima oko 20 tisuća pratitelja, nedavno je objavio zabavnu fotografiju na kojoj su on i Amy oboje raščupane kose te napisao: ‘Čestitke mojoj dragoj na nominaciji za SAG nagradu. Kao što vidite, ja sam bio muza za njezinu frizuru u Hillbilly Elegies’.

Linker
16. travanj 2024 10:39