MR. BAD GUY

Tri desetljeća bez Freddieja Mercuryja: Strastveni mačkoljubac i neumorni partijaner hitove je pisao u jacuzziju i krevetu

Publiku je osvajao glasom i stasom, ali i jedinstvenim stilom te scenskim nastupom, a većinu svog bogatstva ostavio je bivšoj zaručnici, svojoj životnoj pratilji i najboljoj prijateljici.

DJETINJSTVO IZMEĐU ZANZIBARA I INDIJE

Rođen je 5. rujna 1946. u Stone Townu u Zanzibaru, današnjoj Tanzaniji, gdje je njegov otac, Indijac koji je emigrirao u Zanzibar, radio kao dužnosnik britanske kolonijalne uprave. Nakon toga obitelj se preselila u Indiju, a Freddie je u domovinu svojih roditelja stigao kao tinejdžer i u to u pokrajinu Middlesex na jugoistoku Engleske.

PRAVO IME

U knjigu rođenih upisan je kao Farrokh Bulsara, a kao Freddie se prvi put spominje u knjigama britanske škole St. Peter’s u blizini Mumbaija u Indiji. Prezime je službeno promijenio 1970. kad je Queen već bio formiran.

LARRY LUREX

Prvi singl, tjedan dana uoči objavljivanja debitantskog albuma grupe Queen, objavio je pod umjetničkim imenom Larry Lurex, što je bila sprdačina na Garyja Glittera, glam rock pjevača kojeg Mercury nije podnosio. Inače Gary Glitter je 2015. osuđen na 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog seksualnog zlostavljanja triju maloljetnica u drugoj polovici sedamdesetih.

image

Freddie Mercury na koncertu grupe Queen 1979. u Londonu.

FRASER GRAY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA


SLJEDBENIK PROROKA ZARATUSTRE

Odrastao je u obitelji zoroastrijanaca koji su prakticirali religiju zasnovanu na učenju perzijskog proroka Zaratustre koji je živio na prijelazu sedmog i šestog stoljeća prije nove ere. Učenje je utemeljeno u dualizmu u kojem se snage dobra, istine i svjetlosti suprotstavljaju silama zla, neistinitosti i mraka.

ZUBI KAO ZAŠTITNI ZNAK

Imao je četiri zuba viška koji su njegove prednje zube istisnuli prema naprijed. Iako je bio svjestan da ga to poružnjuje nije želio kiruršku intervenciju u strahu da promjena ne ugrozi boju njegova glasa i vokalne sposobnosti općenito.

OTVORIO VRATA SEX PISTOLSIMA

U prosincu 1976. Queen je morao otkazati nastup u TV showu Billa Grundyja zbog zubobolje svog frontmena. Kao zamjenu voditelj je pozvao grupu The Sex Pistols, a datum njihova nastupa smatra se rođenjem - punka.

image

Pjevač na snimanju spota za pjesmu 'It's a hard life' 1984.

MARK MAWSON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA


STRASTVENI KOLEKCIONAR

Bio je strastveni kolekcionar poštanskih maraka, a njegov album jedna je od rijetkih privatnih memorabilija koju je Freddiejeva obitelj odlučila zadržati za sebe nakon njegova smrti. Za svoj fundus otkupio ga je Muzej britanske pošte i izlaže ga na važnijim izložbama.

FIZIČKI RADNIK NA HEATHROWU

Prije nego što se proslavio radio je razne poslove: uz ostalo bio je fizički radnik u zrakoplovnoj luci Heathrow na ukrcaju i iskrcaju prtljage. Njegovi nesuđeni kolege u toj zračnoj luci redovito koreografijama, pjesmom i plesom obilježavaju Mercuryjev rođendan 5. rujna.

PIJANINO UZ UZGLAVLJE

Kao uzglavlje kreveta služio mu je pijanino s tipkama okrenutim prema jastuku, da može odsvirati svaku ideju koja mu - u snu ili na javi - padne napamet. Tako je nastala glavna tema pjesme ‘Bohemian Rhapsody’ objasnio je njegov bivši menadžer John Reid.

image

Iako najpoznatiji kao pjevač, Freddie je bio tekstopisac i producent.

IAN DICKSON/SHUTTERSTOCK


GLAS RASPONA ČETIRI OKTAVE

Njegov raspon glasa iznosio je nevjerojatne četiri oktave - od baritona do tenora. A njegove glasnice prilikom pjevanja vibrirale su na frekvenciji od 7.04 Herza dok su uobičajene izmjerene vrijednosti kreću između 5.5 i 6.9. Herza.

AUTOR LOGA BENDA

Freddie Mercury školovao se za grafičkog dizajnera i napravio je logo benda Queen. Sastoji se od slika zodijačkih znakova članova benda - John Deacon i Roger Taylor su horoskopski lavovi, Brian May je rak, a Freddie Mercury je djevica. Osim toga slovo Q i kruna označavaju ime benda, a ptica feniks nad njima se nadvija kao - zaštitnica.

HIPERAKTIVNI RADNIK

Bio je hiperaktivan i nije pomišljao na odmor ili zabavu. - Čitanje knjiga za mene je gubljenje vremena. Mnogo je važnijih stvari koje mogu obaviti za to vrijeme. Znam da će me neki htjeti ubiti kad pročitaju moje riječi, ali to je tako - izjavio je u intervjuu 1985.

image

Steve Strange i Freddie Mercuryna partyju povodom njegovog rođendana 1985.

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA


NJEGOVO PRAVO LICE

Njegovi divlji nastupi bili su krika kojom je skrivao vlastitu stidljivost i nesigurnost. - Nitko osim najbližih i članova benda nije upoznao Freddiejevo pravo lice: on je nježan i iznimno drag čovjek - izjavio je Roger Taylor.

LEGENDARNI TULUMI

Privatne proslave njegovih rođendana ušle su u legendu: ponekad su trajale danima, a uključivale su nastupe flamenco plesačica, šamana i hipnotizera zmija, striperica, vatromet, hektolitre šampanjca i kilograme ilegalnih narkotičkih supstanci.

ODA DIVLJEM ZAPADU

Boemsku rapsodiju, pjesmu s kojom se Queen proslavio počeo je pisati 1968., dvije godine prije nego što se oformljen bend. Zamislio ju je kao posvetu Divljem zapadu, westernu i kaubojima.

image

Fashion Aid: Freddie Mercury i Jane Seymour 1985.

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA


GOST IZNENAĐENJA KRALJEVSKOG BALETA

Bio je gost iznenađenja na humanitarnom nastupu Kraljevskog baleta u londonskom Coliseumu, a gledatelje je zadivio plesnim umijećem.

HIT IZ JACUZZIJA

Pjesma ‘Crazy Little Thing Called Love’ posvećena je Elvisu Presleyju a nastala je u jacuzziju hotelske sobe u Munchenu: riječ je o prvoj pjesmi koja je u Sjedinjenim Državama postala broj jedan na top listama.

PARTIJI S PRINCEZOM DIANOM

Bio je veliki prijatelj princeze Diane u čijem društvu se sjajno zabavljao: jednom su zajedno gledali film Zlatne djevojke i to bez tona izmišljajući pritom svoje dijaloge. Nakon toga zaputili su se u tavernu Royal Vauxhall, legendarni gay bar u južnom Londonu, a Mercury je Diani posudio vojničku jaknu, sunčane naočale i kapu da može bezbrižno tulumariti.

image

Raspon njegova glasa iznosio je nevjerojatne četiri oktave - od baritona do tenora.

ILPO MUSTO/SHUTTERSTOCK


MAJSTOR U SLAGANJU I KRIŽANJU RIJEČI

Omiljena društvena igra članova benda na turnejama bio je scrabble - igra riječi u kojoj igrači na ploči stvaraju međusobno povezane pojmove kao u križaljci. Freddie je bio najvještiji igrač u bendu, no nikad nije dostigao rekord osvojenih bodova Briana Mayja u jednoj partiji.

NADIMCI ZA PRIJATELJE

Za prijatelje je smišljao nadimke: Elton John bio je Sharon, Roda Stewarta zvao je Phyllis, a sebe - Melinom. Sir Elton John poštom je primio Freddijev paket koji mu je pjevač poslao uoči svoje smrti: u njemu je bila slika kupljena na aukciji s porukom: Draga Sharon, vidio sam je na aukciji i pomislio kako je baš po tvom ukusu. Voli te tvoja Melina.”

U OPROŠTAJNOJ PORUCI KURTA COBAINA

U oproštajnoj poruci uoči samoubojstva spomenuo ga je Kurt Cobain, frontman Nirvane: “Kad smo u backstageu i upale se svjetla na pozornici i začujem onaj manični urlik publike ne proživljavam to kao Freddie Mercury koji se kupao u ljubavi, pažnji i obožavanju, na čemu mu zavidim.

image

Snimljen 1988. godine u Španjolskoj gdje je rado provodio slobodno vrijeme i slavio rođendane.

EUGENE ADEBARI/SHUTTERSTOCK


PREKASNO PRIZNANJE

Dan prije Freddiejeve smrti njegov je menadžer službeno potvrdio ono što su svi već znali - da Freddie Mercury boluje od AIDS-a u poodmakloj fazi. Mnogi su mu zamjerili što je priznanje stiglo godinama prekasno.

DUET S NAJLJEPŠIM GLASOM

Njegov duet s opernom divom Montserrat Caballe postao je himna Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Mercury je bio počašćen suradnjom jer je Caballe po njegovom mišljenju imala najljepši glas koji je ikad čuo.

EKSTAZA U ORBITI

Asteroid 17473, otkriven 1991. u godini Mercuryjeve smrti, 2016. povodom 70. godišnjice pjevačeva rođenja prozvan je Freddiemercury. - Iako ga ne možete vidjeti, budite sigurni da u ekstazi pluta negdje tamo u orbiti između Jupitera i Marsa - izjavio je Joel Parker iz britanskog istraživačkog instituta Southwest.

STRASTVENI MAČKOLJUBAC

Bio je strastveni mačkoljubac, a u jednom trenutku skrbio je o njih deset. Ljubimici Delilah posvetio je istoimenu neobjavljenu pjesmu, a album Mr. Bad Guy posvetio je općenito - mačkama. Uglavnom ih je udomljavao iz utočišta, a zvale su se Tom, Jerry, Miko, Goliath, Dorothy, Lily, Oscar, Romeo i Delilah. Jedina čistokrvna bila je Tiffany, dar njegove zaručnice i životne pratilje Mary Austin.

UMJETNIKOVA OPORUKA

Polovicu svog bogatstva i zarade od autorskih i izvođačkih prava ostavio je upravo Mary Austin, kojoj je pripao i njegov posjed One Garden Lodge u Kensingtonu gdje je Queen snimio spot za pjesmu “We Will Rock You”. Četvrtinu bogatstva ostavio je roditeljima, a četvrtinu sestri. Nakon smrti roditelja njihovih 25 posto prava na zaradu od autorskih i izvođačkih prava pripalo je isto tako Mary Austin.

NEPOZNATA ADRESA POSLJEDNJEG POČIVALIŠTA

Kremiran je na groblju Kensal Green u zapadnom Londonu, a posljednjem ispraćaju prisustvovalo je svega 35 ljudi. Prema Freddijevoj želji Mary Austin je njegove ostatke pokopala na javnosti - nepoznatom mjestu.

Linker
20. travanj 2024 17:38