HERBERT NEUBAUER / AFP / Profimedia
sportaš koji je ispisao povijest

Trenutak kad je Eliud Kipchoge u cilju ugledao svoju suprugu Grace je sve

Pretrčati 42 kilometra i još k tome u manje od dva sata... Čini se nemogućim, i doista, samo je jednom čovjeku na svijetu to uspjelo, i to u subotu u Beču. Pretrčao ih je u 1:59.40 minuta, gotovo dvije minute brže od svjetskog rekorda u maratonu koji je postavio također on. A on je 34-godišnji Kenijac, olimpijski pobjednik Eliud Kipchoge. I dok je svijet još u nevjerici kako je ovo moguće, snimka koja prikazuje trenutak kad je ušao u cilj govori tko je njegov najveći motiv i pokretačka snaga.

Cijeli svijet zna za uspjeh Kenijca Eliuda Kipchogea koji je postavio novi maratonski rekord, i iako Međunarodna atletska federacija (IAAF) neće priznati njegov rezultat jer se ne radi o službenoj utrci, ući će u Guinnessovu knjigu rekorda.

I dok su Kenijci u glavnom austrijskom gradu u cilju ovacijama dočekali svog heroja, on je najprije potrčao u zagrljaj svojoj supruzi Grace Sugutt. Bio je to iznimno emotivan trenutak koji su zabilježile i kamere.

Grace je zadržala dah dok se Kipchoge približavao. Kako je bio bliži cilju, Kipchoge se počeo udarati po prsima, a zatim je podigao ruku u zrak. Učinio je to! Izvršio je svoju mantru: "Ne postoje granice za nijednog čovjeka". Nije prestao trčati sve dok nije opazio svoju voljenu Grace i lice mu se tada dodatno razvedrilo. Nasmiješio se dok je trčao prema njoj, zagrlili su se i plesali slaveći dok su ih svi s divljenjem gledali.

"Bila sam nervozna kad je krenuo, ali i uzbuđena. Sretna sam zbog njega. Kenijci su presretni jer je Eliud učinio nešto što nikada nijedan čovjek nije učinio", rekla je Grace za BBC. Par i dalje živi u Keniji, u gradu Eldoretu koji leži na 2100 metara nadmorske visine i ima nešto više od 250 tisuća stanovnika.

Kenya's Eliud Kipchoge celebrates with his wife Grace Sugutt after Kipchoge busted the mythical two-hour barrier for the marathon during the
HERBERT NEUBAUER / AFP / Profimedia

Free for editorial use and archive. Eliud Kipchoge is hugged by his wife Grace Sugutt after he breaks the historic two hour barrier for a marathon.
The INEOS 1:59 Challenge, Vienna, Austria. 12 October 2019.
Photo: Jed Leicester for The INEOS 1:59 Challenge
The INEOS 1:59 Challenge, Image: 476338110, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia
REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Linker
24. travanj 2024 23:51