Ekipa Svevida: Filip Lozić, Danijel Popović, David Šlaj i Inga Lozić.
 Vedran Peteh
Klik za savršen provod

Tko su tvorci Svevida, prvog online servisa za gledanje regionalnih filmova i serija!?

U skladu sa svjetskim trendovima, tim zagrebačkih entuzijasta pokrenuo je Svevid, “video on demand” platformu kojom se regionalni filmovi i serije vraćaju u život. Doznali smo što nam već nude, a što nam tek pripremaju.

Digitalne platforme za gledanje filmova i serija “na zahtjev”, poput Netflixa i HBO-a, u posljednje su vrijeme - a osobito u doba kućne izolacije i zatvorenih kina - iznimno popularan način konzumiranja audiovizualnog sadržaja. Razumljivo, jer nam je uz samo nekoliko klikova i mjesečnu pretplatu dostupan gotovo sav relevantni i novi sadržaj svjetske produkcije. No ne i audiovizualna djela s ovih prostora.

Hrvatski filmovi, u tom smislu, imaju vrlo kratak životni vijek: prikazuju se na domaćim festivalima i u kinima te se ponekad emitiraju na nacionalnoj televiziji, a u bespućima interneta mogu se pronaći uglavnom piratske snimke vrlo loše kvalitete slike i zvuka. Zato je ekipa iz zagrebačke Mohikanac produkcije nedavno pokrenula Svevid, platformu “video on demand” kojom se regionalni filmovi i serije vraćaju u život.

Zahvaljujući njihovu angažmanu na jednom je mjestu moguće pogledati klasike poput “Sokol ga nije volio”, “Bitka na Neretvi”, “Mi nismo anđeli” ili “Valter brani Sarajevo”, filmove za mlade “Zagonetni dječak” ili “Uzbuna na zelenom vrhu”, kao i sve epizode crtića “Baltazar” ili “Leteći medvjedići”. Inga i Filip Lozić, David Šlaj i Danijel Popović te njihova vanjska suradnica, glumica Luna Zimić Mijović, svoju su platformu Svevid, koja objedinjuje audiovizualnu baštinu cijele regije, nazvali po četveroglavom slavenskom božanstvu, duboko ukorijenjenom u kulturno nasljeđe ovih prostora.

SVAKI PRETPLATNIK DOBIT ĆE UVID I U PROSTORNOPOVIJESNI KONTEKST FILMA, A ZA TO ĆE NA SVEVIDU BITI ‘ZADUŽEN’ FILMSKI KRITIČAR NENAD POLIMAC.

- Cilj nam je prikupiti što više naslova iz zemalja nekadašnje Jugoslavije, od 40-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Za sada najstariji film koji se na Svevidu može pogledati jest “Na svojoj zemlji” iz 1948., slovenskog redatelja Francea Štiglica. Startali smo sa 185 naslova, a vjerujemo da bismo do kraja godine mogli udvostručiti taj broj. Razgovaramo s timovima iz regionalnih filmskih arhiva i kinoteka, pokušavamo doći i do najrjeđih filmova u što boljoj kvaliteti, a jedan od takvih je film “H8” iz 1958. redatelja Nikola Tanhofera - kaže Filip Lozić, zagrebački glumac i redatelj, koji je ujedno i osnivač Svevida.

zagreb 21.05.2020
Svevid online filmovi
na slici: filip lozic, danijel popovic, david slaj, inga lozic
foto vedran peteh
Vedran Peteh
U njihovoj je bazi već 185 naslova, a do kraja godine planiraju je udvostručiti.

Osim filmova i serija, u suradnji s filmskim kritičarem Nenadom Polimcem na Svevidu će pretplatnicima biti omogućen i uvid u povijesno-prostorni kontekst svega što gledaju. Naime, Nenad Polimac piše tekstove o svakom pojedinom filmu pa bi tako Svevid s vremenom postao i relevantna online baza podataka o ex-Yu filmu, ali i o onima novijeg datuma.

- U Mohikanac produkciji posljednjih pet godina radili smo na brojnim nezavisnim produkcijama, što nas je dodatno potaknulo na promišljanje o plasmanu i vidljivosti tih djela. Naša platforma može biti izvrsno mjesto za plasiranje novih filmova koji su tek izašli iz kina. Cilj nam je da naš katalog naslova kontinuirano raste - ističe David Šlaj, koordinator produkcije i stručnjak za društvene mreže.

Svevid je SVOD (subscriptional video on demand), što znači da kompletnom sadržaju korisnik pristupa po pretplatničkom modelu, registracija kreće od samo četiri eura mjesečno, a namijenjen je svima koji cijene i prate regionalnu kinematografiju i onima koji je žele bolje upoznati.

Promovirati regionalnu produkciju i domaće autore putem platforme koja definitivno predstavlja budućnost sjajan je pothvat “prvih Mohikanaca” u tom području u Hrvatskoj.


ČITAJTE I:

Jednostavno, a glamurozno: Bijela platnena haljina ove je sezone apsolutni must have

More u očima: Hit boja godine pristaje svima, znamo kako njome postići dramatičan i moćan efekt

Traper haljine su se vratile: Znamo 10 cool načina kako ih nositi i 14 odličnih modela iz trgovina

Linker
18. travanj 2024 14:05