ženska snaga

Tko je žena koja bi mogla naslijediti Angelu Merkel? Annalena Baerbock protivnike iritira aktivizmom - i modnim odabirima

Kandidatkinja stranke Zelenih Annalena Baerbock, koja konzervativcima i socijaldemokratima diže tlak zbog najave zaokreta u njemačkoj politici, na rujanskim izborima mogla bi naslijediti Angelu Merkel i postati najmlađa kancelarka u povijesti.

Nakon 16-godišnje vladavine Angele Merkel, Njemačkom bi i dalje mogla vladati žena - Annalena Baerbock (40) - kandidatkinja stranke Zelenih i velika štovateljica kancelarke na odlasku. Ankete predviđaju da će poslije parlamentarnih izbora u rujnu Zeleni najvjerojatnije predvoditi novu vladajuću koaliciju, što bi značilo da će Nijemci prvi put u povijesti imati zelenu premijerku. Ostvari li se taj scenarij, frau Baerbock dobit će šansu da zemlju prekalupira prema svojim idejama i svjetonazorima.

image
ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

- Klimatske promjene su zadaća našeg vremena, zadaća moje generacije. U skladu s tim, želim da politika zaštite okoliša postane mjerilom za sve sektore - ističe zelena pretendentica na mjesto kancelarke.

Među ostalim, traži da se do 2038. okonča korištenje ugljena u Njemačkoj, a brzinu na za jurnjavu stvorenim njemačkim autobahnovima želi svuda ograničiti na 130 kilometara na sat. Na cestama također želi vidjeti što više elektromobila. Konzervativcima diže tlak obećanjima da neće povećavati izdatke za vojsku, a socijaldemokrate plaši najavama tvrđe politike prema režimu Vladimira Putina. Sebe opisuje kao strastvenu Europljanku. Kad joj predbacuju da je nedovoljno iskusna za kancelarku, odgovara da je kao majka dvoje djece dovoljno očvrsnula i za tu dužnost. Kad joj nemaju predbaciti što drugo, politički protivnici kritiziraju Annalenin stil odijevanja, po njima neprimjeren ozbiljnoj političarki. Često nosi crne kožne jakne, a poveliku je buru izazvala došavši na jedan TV intervju u bijeloj čipkastoj haljini engleske modne kuće Boden.

image
ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Do prije tri godine malo poznata političarka Baerbock u braku je s Danielom Holefleischom, političkim konzultantom pomalo nalik Jürgenu Kloppu. Imaju dvije kćeri, rođene 2011. i 2015., i žive u Potsdamu, gdje aktivno sudjeluju u radu centra za pomoć izbjeglicama. Premda nisu vjernici, svake godine idu na božićnu misu jer podržavaju sve običaje i institucije što promiču zajedništvo. Annalena je rođena u gradiću Pattensenu pokraj Hannovera iste godine kad i njemačka stranka Zelenih. Odrastala je na farmi, u ekološki idiličnom okruženju, s velikim posterom Greenpeacea u svojoj dječjoj sobi.

image
Iako ne dijele iste političke ideje, 40-godišnja Annalena jako cijeni majku nacije - Angelu Merkel
KAY NIETFELD DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Roditelji su je često vodili na prosvjede protiv NATO-a i nuklearne energije, tako da je rano iskusila kako izgleda kad policija vodenim topovima rastjeruje demonstrante.

U mladosti je bila zapažena natjecateljica u sportskom skakanju na trampolinu, gimnastičkoj disciplini u kojoj je triput osvajala broncu na nacionalnim šampionatima. Drži da između trampolina i politike ima dosta sličnosti: - Nikad ne znaš hoćeš li doskočiti na noge ili na glavu. Sa 16 godina je kroz program učeničke razmjene doskočila na Floridu, gdje je prvi put osjetila što znači biti stranac u tuđoj zemlji. Nije najbolje govorila engleski i to joj je potkopavalo samopouzdanje, no kad je počela igrati nogomet, brzo se integrirala i stekla nove prijatelje.

Angela Merkel o životu iza Željezne zavjese: 'Da zid nije pao, živjela bih svoj američki san'

- Na nogometnom terenu nije važno možete li se izraziti jezikom ili ne; važnije je koliko dobro izvodite korner. I zato je sport za mene ostao središnje društveno pitanje, jer je nevjerojatno važan za koheziju među ljudima - smatra Annalena Baerbock. Nakon povratka iz Amerike u Hamburgu je studirala pravo i političke znanosti, a na renomiranoj Londonskoj školi za ekonomiju i politologiju godinu je dana stjecala znanja o međunarodnom pravu. Sljedeća joj je visokoobrazovna postaja bio Freie Universität Berlin, gdje je počela spremati disertaciju na temu prirodnih katastrofa i humanitarne pomoći, no taj je rad stavila na čekanje jer odvukla ju je politika. Od 2013. je kao zastupnica u Bundestagu mnogo puta pokazala da dobro poznaje problematiku klimatskih promjena, da je stručno upućena u vanjsku politiku i da hrabro nastupa protiv populizma i ksenofobije.

Od 2018. supredsjednica je njemačke stranke Zelenih, zajedno sa starijim kolegom Robertom Habeckom (51), kojeg je svojim kvalitetama, komunikacijskim sposobnostima i energičnošću brzo gurnula u drugi plan. Uvelike je zaslužna što su Zeleni od protestnog pokreta stasali u pragmatičnu stranku sposobnu da preuzme vlast. Premda nemaju iskustva u vladanju državom kao konkurentske stranke SPD i CDU, Annalena to smatra velikom prednošću i vrlinom: - Da, nikad nisam bila ni kancelarka ni ministrica, ali ja se zalažem za obnovu. Ostali se zalažu za status quo. Uvjerena sam da ovoj zemlji treba novi početak kako bi spremno dočekala nove izazove.

Angela Merkel predvodi trend ženske dominacije svijetom

Linker
18. travanj 2024 12:47