JAPANSKI DORUČAK

Tko je zagonetna zvijezda nominirana za dva Grammyja čiji memoari stižu u kina

Glazbenica rođena u južnokorejskom Seulu frontmenica je benda Japanese Breakfast, a holivudski studio MGM otkupio je filmska prava na njezin bestseller ‘Crying in H Mart: A Memoir‘.

Potkraj ožujka proslavila je 33. rođendan, njezin indie rock bend Japanese Breakfast bio je nominiran za dvije diskografske nagrade Grammy - za najbolji dolazeći bend i najbolji album alternativne glazbe, a njezina autobiografska priča Crying in H Mart: A Memoir, objavljena lani, jedna je od najprodavanijih u Sjedinjenim Državama. Uz sve to Michelle Zauner, rođena 29. ožujka 1989., autorica je glazbe za nagrađivanu računalnu igricu Sable, a na proljeće sa svojim bendom kreće na prvu turneju koja uključuje nastupe u Americi i Europi.

Svog prvog Grammyja, kako znamo, zagonetna američka glazbenica još će pričekati, a uoči dodjele je u ekskluzivnom razgovoru za televizijsku postaju CNN opisala svoj put do vrha.

Čitajte i: Dodijeljeni Grammyji uz već dobro poznata imena, istaknula se mlada Olivia Rodrigo

"Bend Japanese Breakfast nastao je slučajno jer mi je trebao ispušni ventil u vrijeme kad sam njegovala majku koja je umirala od raka. Proplakala sam svaki dan gledajući je kako se raspada i shvatila da sve te emocije i strahove moram izbaciti iz sebe Tako sam počela pisati svoju autobiografsku knjigu i osnovala bend", priča Zauner kojoj je najveća želja bila da na dodjeli diskografskih nagrada u nedjelju upozna svoje glazbene idole Rihannu i Arianu Grande.

Kao petogodišnjakinju roditelji su je upisali na klavir, ali joj se gitara pokazala mnogo dražim instrumentom, kao 16-godišnjakinja je počela skladati i pisati tekstove za svoje pjesme.

image

Lauren Wolfe, Michelle Zauner i Mika Benabsna reviji modne dizajnerice Claudije Li fashion na njujorškom Tjednu mode 2022.

THEO WARGO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ye ponovno ljubi: Za poklon novoj djevojci izdvojio gotovo dva milijuna kuna

"Moj prvi bend zvao se Little Big League, a u njemu sam se oduvijek osjećala kod kuće, članovi benda su moja obitelj i obožavam svaki aspekt tog posla, čak i gužvanje u kombijima kad putujemo na koncerte. Još uvijek mi je sve to uzbudljivo", priča Michelle Zauner koja ne skriva svoj privatni život, koji, barem kad je djetinjstvo u pitanju, nije bio lak.

image

Nakon smrti majke Michelle Zauner s ocem je prekinula sve kontakte

GREG CHOW/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kao beba, mlada se glazbenica s roditeljima preselila iz južnokorejske metropole Seula u američki Oregon.

"Moja pokojna majka je Koreanka, a otac američki židov. U našoj kući majka je držala sva četiri zida, bila je žena tigrica, a na samrtnoj postelji mi je rekla kako se nada da ću nakon njezine smrti iz ljubavi prema njoj napisati iskrenu knjigu o našem odnosu u kojoj neću štedjeti ni sebe ni nju. To se i dogodilo", kaže Zauner koja upravo dovršava prvu verziju scenarija za budući film. U njemu važnu ulogu igra i lik njezina oca s kojim je prekinula gotovo svaki kontakt nakon smrti majke.

image

Michelle Zauner je frontmenica indie rock benda Japanese Breakfast

SUZANNE CORDEIRO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Premda otvoreno govori o svojoj biseksualnosti - hit Everybody Wants To Love You posvetila je svojoj vezi sa ženom, od 2014. je u braku s Peterom Bradleyjem, članom svoga benda, a vjenčali su se dva tjedna uoči smrti Michelline majke.

Linker
23. travanj 2024 19:00