UMJETNIKOV ODGOVOR

Tko je Izvor Pende? Kolekcionari obožavaju majstorska ulja na platnu iz bivšeg dubrovačkog zatvora

Dubrovački slikar školovao se u Njemačkoj, izlagao u Veneciji i New Yorku, a do 17. travnja njegove radove možete razgledati u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu.

Ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi na otvorenju izložbe "Odgovor/Response" dubrovačkog je slikara Izvora Pendea (45) predstavio kao umjetnika koji na scenu donosi novu kvalitetu koja će ostati trajno zabilježena. Prema njegovim riječima riječ je o nevjerojatno snažnoj produkciji ujednačene visoke kvalitete, nezabilježenoj od naših najvećih majstora apstrakcije poput Ede Murtića. Izvor Pende jedinstven je po svom koloritu živih boja i majstorskim kompozicijama koje su prepoznali strani kolekcionari i ljubitelji suvremene umjetnosti, a dosad još nijednu sliku - koliko mu je poznato - nije prodao u Hrvatskoj.

Njegovi radovi na međunarodnom tržištu postižu cijenu od sedam do petnaest tisuća eura i smatraju se odličnim ulaganjem jer dubrovačkom majstoru apstrakcije cijena kontinuirano - raste.

image

Izvor Pende studirao je u Dusseldorfu i smatra se začetnikom nove apstrakcije u hrvatskoj likovnosti

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Gdje vam je baza?

Dubrovnik mi je stalna baza, otkako sam se prije deset godine vratio iz Njemačke gdje sam živio trinaest godina. Studirao sam na Umjetničkoj akademiji u Dusseldorfu pa sam i danas čvrsto vezan za austrijsko i njemačko tržište, a imam svog njujorškog galerista.

Gdje vam je atelje?

Moj studio se nalazi u Gradu, u bivšem samostanu, koji je poslije Drugog svjetskog rata pretvoren u zatvor, a od sedamdesetih je bio sjedište gradskog ureda za kulturu. Malo mi je mali i preuzak za moje formate, ali sam njime zadovoljan jer su u Dubrovniku, kako kaže Branko Franceschi, i zatvori lijepi.

Tko su vaši kupci?

Uglavnom ljudi iz srednjeg sloja, a među njima su i kolekcionari suvremene umjetnosti.

Čitajte i: Za astronomsku cifru na online dražbi prodan najtajanstveniji crni dijamant na svijetu!

Prodajete li u Hrvatskoj?

Ne, koliko mi je poznato. Moj posao je da slikam, a prodajom se bave galeristi. Kako me u domovini nitko ne prezentira, to je vjerojatno glavni razlog jer slike iz studija nisu na prodaju.

Iz kakve ste obitelji?

Otac mi je glazbenik i slikar Ljubomir Buco Pende​, moja baka je bila slikarica tako da sam odrastao u umjetnički poticajnom ambijentu.

Kako su vam roditelji odabrali ime?

Ne znam, to bi trebalo pitati njih. No, zato jako dobro pamtim da su me kao klinca prijatelji i školski kolege zezali jer je vrlo neobično. I dosad nisam upoznao niti jednog drugog Izvora.

image

Umjetnici i supružnici: Izvor i Marijana Pende upoznali su se na Stradunu

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kako ste postali slikar?

Kao klinac najviše sam uživao igrajući biljar i nogomet na ulici, a želja za umjetnošću se pojavila kasnije i snažno me obuzela, pa mi je odmah bilo jasno što je moja profesionalna budućnost.

Tko su vaši najvažniji učitelji?

Karin Rissa moja profesorica na Umjetničkoj akademiji u Dusseldorfu, Markus Lupertz, tadašnji rektor Akademije, te kolega Daniel Richter.

Kako biste opisali svoj stil?

Riječ je o predmetnoj apstrakciji mada na mojim slikama nema utjecaja iz vanjskog predmetnog svijeta nego se radi isključivo o vlastitoj fantaziji. Boja dijeli i označava formu, daje kontrast i apsolutno je u službi kompozicije.

Čitajte i: Tomislav Petranović na korak do diplomatske karijere: ‘Spreman sam uhvatiti se u koštac s novim izazovima‘

Jeste li ikad izlagali skupa sa suprugom, kiparicom Marijanom Pende?

Da. Moja supruga je studirala u Veneciji, a uglavnom izlaže instalacije od lateksa, gume, pleksiglasa... Zajedno sa Slavenom Toljom smo 2019. za vrijeme Venecijanskog bijenala predstavljali grad Dubrovnik i to je bila prilično zapažena izložba.

image

Ulja na platnu dubrovačkog slikara postižu cijenu od sedam do petnaest tisuća eura

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Što još smatrate vrhuncem karijere?

Izložbu Swimming Together na kojoj je kustos Branko Franceshi naizmjence izložio radove Daniela Richtera i moje, te ih predstavio u Rijeci, Splitu i Zagrebu. No, ovu zagrebačku izložbu smatram najvećim uspjehom.

Gdje ste upoznali suprugu?

Na Stradunu, gdje drugdje, i ona je Dubrovkinja. To je bilo prije 12 godina, a u braku smo već čitavo desetljeće.

Linker
05. ožujak 2024 17:01