TINS TOY

Tina Gizdić naučila je plesti od bake još kao djevojčica, a sada je hobi pretvorila u posao: Pogledajte njezin ručni rad!

Mlada Splićanka naučila je plesti s pet godina, a sada je usavršila japansku tehniku pomoću koje plete igračke. U ponudi je životinjsko carstvo, najčešći kupci su roditelji, a otkrila nam je koliko joj je vremena potrebno za izradu.

Sasvim neobavezno večernje scrollanje na Instagramu i u moru vijesti, već viđenih fotografija, influencerica koje nešto reklamiraju, naletjela sam na njezin profil. Kako obožavam plišane i pletene igračke i pokupovala bih baš sve, već su me na prvi pogled zaintrigirale fotografije te sam se neko vrijeme zadržala u njezinoj "kreativnoj zoni". Prokomentirala sam to dečku koji nije mogao ignorirati moje oduševljenje i već u sljedećoj prilici kada sam nešto slavila, poklonio mi sivog pletenog zeku. Kad sam ga prvi put primila u ruke, shvatila sam kako se zaista radi o ručnom radu, a kada sam saznala da se iza svega krije studentica ekonomije Tina Gizdić (21) iz Kaštel Gomilica, "kliker" je proradio i odlučila sam je kontaktirati za priču. Naučila je plesti uz baku Iku Carev još kao djevojčica, ovim se poslom bavi svega nekoliko mjeseci, a za samo jednog plišanca potrebno joj je najmanje osmosatno radno vrijeme. Teško je to u konačnici naplatiti, kaže, no motiviraju je komentari zadovoljnih kupaca.

image

Njezina kreativna zona

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

"Već s pet godina znala sam nešto isplesti. Učila sam uz svoju baku, koja se profesionalno bavi pletenjem. No, da sam baš išla nešto samostalno raditi, dosad zaista nisam. Odvažila sam se tek ovo ljeto kada sam odlučila isplesti igračku, dečku sam napravila slonića. I tako je krenulo. Svi su se oduševili pa sam svakome u obitelji napravila njihov željeni primjerak", rekla je Tina, koja svoje radove objavljuje na Instagram profilu.

Tjedno proda otprilike tri igračke, više od toga ne može jer uz pletenje i studira, no sretna je što može raditi ovaj posao, koji prije svega smatra hobijem, budući da je maksimalno fleksibilan. Za izradu manjih plišanih životinja treba joj otprilike osam sati, a veći projekti iziskuju angažman od nekoliko dana. Kako dolaze blagdani, nizaju se i narudžbe, a već sada zna kako mora napraviti barem njih desetak.

image

Tina Gizdić plesti je naučila kao djevojčica

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

"Moja posebnost su pletene oči, inače su u igračkama one plastične. Samo se zakače kao naušnice, a ja to uopće ne koristim iako je puno lakše. Sama ispletem oči, sigurnije je za djecu, a samo za to treba mi otprilike 45 minuta", objasnila je. Od materijala koristi plišanu vunu što je traženiji materijal kod kupaca nego konac koji je stopostotni pamuk pa ga klinci smiju grickati, a punjenje je poliester. Kod pletenja koristi amigurumi japansku tehniku, a naučila ju je samostalno na internetu. U prošlosti su na taj način rađena pletiva, stolnjaci, deke, a sad su igračke najnovija moda. Ima i savjet kod pranja! Kaže kako je igračke najbolje prati ručno, staviti ih u hladnu vodu s malo praška, ostaviti 20-ak minuta, potom isprati i posušiti, iako se mogu oprati i u veš mašini na 20 stupnjeva Celzijevih.

image

S bakom Ikom Carev

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

U ponudu je nedavno uvela Paddington medu i Spidermana, no najpopularniji model je uspavani zeko. Kupac može birati koji detalj želi staviti na glavu i u kojoj boji, a na igračku može isplesti i prvo slovo nečijeg imena pa tako one postaju personalizirane. Mame su oduševljene, većinom kažu kako je to djeci najdraža igračka, a to i njoj imponira najviše od svega.

Čitajte i: Predstavljamo novi domaći brend Da-mogu: Njihove pletene kape mnogo su više od modne priče!

Na početku se i baka uključila u "biznis", ne samo kao moralna podrška, već i kao aktivna prodavačica. Tina kaže kako je ona najsretnija i najponosnija jer je jedna od dvije unuke prepoznala radost u njezinom zanimanju, a i najmanje se miješa u posao. Nije kritičar, kaže simpatična Tina. Baka je, kaže, prije više radila i plela, no prije nekoliko godina preboljela je rak dojke i nakon toga se odlučila na humanitaran rad. Sada većinom plete hobotnice za nedonoščad koje donira bolnicama. Znanstveno je dokazano da one prerano rođenoj djeci pozitivno utječu na ukupno zdravstveno stanje i imaju smirujući utjecaj pa bebe brže napreduju.

image

Najčešće kupuju majke za svoju djecu

PAUN PAUNOVIC/CROPIX
Linker
18. travanj 2024 16:40