BYKRESO
#radimposvom

Tea Zavacki svakodnevno pomaže brojnim budućim poduzetnicima, a dobro zna tajne poslovnog uspjeha

Nakon što je završila fakultet, shvatila je kako se ne želi baviti inženjerstvom te je odlučila uzeti stvar u svoje ruke i pokrenuti vlastiti posao.

Nakon što je završila fakultet, shvatila je kako se ne želi baviti inženjerstvom te je odlučila uzeti stvar u svoje ruke i pokrenuti vlastiti posao.

"Nakon što sam tijekom školovanja odgovorno pratila upute i savjete, s 25 godina našla sam se u situaciji da imam diplomu elektroničkog i računalnog inženjerstva, da biram između nekoliko dobrih poslova u struci i sve je naizgled dobro. No dok su drugima moje obrazovanje i karijera u tom trenutku djelovali školski posloženo, ja sam istovremeno osjećala nemir - kao da bih trebala biti negdje drugdje i raditi nešto drugo", prisjeća se Tea Zavacki koje je prije nekoliko godina odlučila uzeti stvar u svoje ruke i počela se baviti poduzetništvom, a danas stoji iza poslovne akademije za moderne poduzetnike, #radimposvom Akademije kroz koju je do sada prošlo stotine polaznika.

Naime, prije samo nekoliko godina, Tea nije ni pomišljala na poduzetničke vode zbog toga što ju je taj svijet asocirao na velike tvrtke s tisućama zaposlenika i dvanaestosatnim radnim vremenom, sve dok nije otkrila da on može izgledati puno drugačije.

"Točno u tom periodu naišla sam na definiciju uspjeha koja je rezonirala sa mnom, a glasila je – life on your own terms, tj. život po tvojim pravilima. Tako je započelo moje traženje vlastite definicije uspjeha i pritom je nastao i slogan brenda #radimposvom koji je oduvijek za mene imao tu buntovničku notu. Raditi i živjeti po svom je putovanje koje uvijek započinje s osluškivanjem tog nemira, boljim upoznavanjem sebe i svojih želja te definiranjem jasnih prioriteta. Radi se o cjelovitom online programu koji danas pomaže poduzetnicima iskoristiti potencijal online svijeta i izgraditi uspješan posao sa svrhom", govori Tea koja je brojne polaznike naučila kako svoju karijeru doista mogu kreirati samostalno, a ponosna je i na sve više žena koje odlučuju pokrenuti vlastiti posao.

image

Prije samo nekoliko godina, Tea je bila daleko od poduzetničkih voda.

BLACKSHEEPCINEMA

"Definicija poduzetništva je tijekom proteklog desetljeća dobila cijeli niz novih značenja, prilikom čega je poduzetništvo postalo dostupnije. Danas je puno jednostavnije kreirati vlastito web mjesto, okupiti zajednicu koja dijeli slične vrijednosti ili lansirati proizvod ili uslugu online. Novi modeli poduzetništva nude prostornu i vremensku fleksibilnost zbog koje se sve veći broj žena odlučuje pokrenuti vlastiti posao jer su motivirane kreirati više slobode u svom životu, donositi vlastite odluke, pratiti znatiželju bez traženja dopuštenja i istražiti svoju kreativnu stranu na autentičan način", dodaje poslovna mentorica.

Nespojive vještine

Otkad zna za sebe, Teu je zanimala psihologija, ali i koji je odgovor na pitanje "Što ljude čini ispunjenima poslovno i privatno te kako to kreirati za sebe", posebno zbog toga što je baratala brojnim vještinama koje su se na početku činile nespojivima - primjerice, matematika i pisanje.

Tada je otkrila poduzetništvo u kojemu, kako kaže, često pleše između intuicije i strategije, a inženjerska joj pozadina pomaže kreirati strategiju, plan i okvire unutar kojih s klijentima dobiva prostor za stvaranje.

"Glavna ideja kojom se vodim u poduzetništvu je da ne postoji samo jedna strategija ili samo jedan put do uspjeha, a najbrži način da ostvarimo vlastiti je da - slušamo sebe. Volim na poduzetništvo gledati kao na buffet opcija među kojima imamo mogućnost odabrati one strategije koje nam zvuče dobro i koje su u skladu s našim vrijednostima i zatim ih uklopiti u jedinstveni poslovni model koji donosi rezultate. Graditi posao u skladu sa sobom je jedina garancija da trajemo kroz vrijeme", kazala nam je Tea koja je i sama morala proći kroz brojne izazove, a upitali smo je i što je najizazovnije kada se osoba odluči na pokretanje vlastitog businessa.

Pravilo pet sekundi

"Svaka faza razvoja poslovanja izazovna je na svoj način. Prva godina često dođe uz puno straha i preispitivanja po pitanju održivosti ('što ako nitko ne treba moje usluge ili proizvode'). Nakon prvih uspjeha uslijede faze sporog rasta i uspoređivanja s drugima ('nisam li do sada već trebala biti negdje'). Njih pak često zamijene izazovi brzog rasta poslovanja i neke teške odluke u vezi klijenata, usluga i projekata na kojima onda zaista želimo raditi ('ako kažem ne, hoće li mi se itko ikada više javiti'). Sa svakom novom fazom razvoja, najprije moramo osobno rasti da bi se taj rast onda odrazio i na poslovne rezultate. Često kažem da je poduzetništvo brzi tečaj intenzivnog rada na sebi i kada danas pogledam unazad, preporučila bih ga svakome, čak i na ograničen period", iskreno će Zavacki koja putem društvenih mreža svakodnevno motivira pratitelje, a često spominje i pravilo pet sekundi.

image

Tea svojim polaznicima, ali i pratiteljima nastoji stalno dati vjetar u leđa da se ohrabre samostalno nešto poduzeti.

BLACKSHEEPCINEMA

Čitajte i: S malih ekrana u business vode: ‘Govorili su mi da ću, ako ovo preživim, postati motivacijski govornik‘

"Prije nekoliko godina u bespućima interneta otkrila sam Mel Robbins i njeno 'pravilo 5 sekundi' koje kaže sljedeće: ako želiš napraviti nešto što inače ne radiš (kao što je, primjerice, ustati iz kreveta na prvi zvuk alarma), odbroji u sebi 5-4-3-2-1 i na jedan, prije nego što tvoj mozak uspije shvatiti što radiš – jednostavno ustani. Ova ideja je toliko jednostavna da sam je godinama ignorirala i iskreno, izbjegavala je dijeliti online – sve dok nisam istražila i znanstvenu pozadinu cijele priče. Naime, znanstvenici su dokazali da brojanje unazad privremeno pauzira naše uobičajene interne monologe i ustaljene procese u mozgu i daje nam priliku da poduzmemo akciju prije nego što se uključe dobro nam poznati izgovori", objašnjava.

Tea svojim polaznicima, ali i pratiteljima stalno nastoji dati vjetar u leđa da se ohrabre samostalno nešto poduzeti.

Ipak, priznaje kako je i njoj samoj trebalo pet godina da se odvaži na izgradnju vlastitog brenda, kako kaže, "polako i dosljedno, uz neizbježna pitanja i strahove", a do konačnog je uspjeha promijenila dva grada, nekoliko logotipa, poslovnih modela i naučila brojne poslovne lekcije.

Te lekcije dijeli u #radimposvom newsletteru kroz koji danas pomaže drugim poduzetnicima doći do željenih poslovnih ciljeva - brže i bezbolnije.

"Pokretanje vlastitog biznisa ne mora biti jedan veliki prijelomni trenutak u kojem dajemo otkaz i skačemo u nepoznato. Puno češće ulazak u poduzetništvo izgleda kao putovanje sastavljeno od niza malih koraka koje najprije kreće s izgovaranjem te jedne ideje naglas. Jer svaka ideja koju imamo, svaki talent koji smo dobili, samo čeka na trenutak u kojem ćemo reći – zašto ne ja? Poslovni svijet i poduzetništvo danas su kreativniji, izazovniji i dostupniji nego ikada do sada i često je samo potrebno odbrojati u sebi 5-4-3-2-1 i poduzeti prvi mali korak. I zatim nastaviti poduzimati male korake sve dok se odjednom ne nađemo točno tamo gdje smo oduvijek željeli biti. Iz mog iskustva, najbolji recept za ostvarivanje velikih ciljeva je upravo poduzimanje malih koraka - svaki dan", zaključuje Zavacki.

Linker
26. travanj 2024 00:17