Obiteljska stvar

Talentirane sestre Posavec: ‘Ne sjećam se igračaka i lutaka, samo da smo stalno pjevale i plesale‘

Maja i Zrinka Posavec imaju bogate glazbene karijere pa su ove sestre odlučile udružiti kreativne snage, a rezultat se može vidjeti na skoroj premijeri predstave ‘Opera ćelava pjevačica‘.

Dvije sestre, dvije glazbenice, a sada i suradnice na zajedničkom projektu, Maja i Zrinka Posavec, u petak 30. travnja imaju premijeru predstave "Opera ćelava pjevačica'. Projekt nastaje u suradnji ADU s Umjetničkom organizacijom KOVA. U režiji Aleksandra Švabića, Maja u predstavi glumi i pjeva, a Zrinka je skladala glazbu.

Sestre Posavec su u razgovoru za Gloria.hr otkrile da, iako su zajedno pjevale i nastupale, ovo im je ovo prva takva zajednička suradnja.

image
Maja i Zrinka prvi puta rade zajedno na predstavi.
NERA SIMIC/CROPIX

"Kada sam počela raditi glazbu za predstavu bila mi je velika pomoć što poznajem Majin glas. Znala sam što točno moram napisati za nju", kazala je Zrinka Posavec, inače poznato glazbeno ime među ljubiteljima etno glazbe. Mlada pjesnikinja i glazbenica priznaje da joj je skladanje glazbe za tri operna pjevača (Josipa Bilić, Marin Čargo i Davor Nečak), dvoje glumca (Maja Posavec i Borko Perić) kao i mali instrumentalni sastav bio priličan izazov - stoga je svaki trenutak i nalazak sa sestrom Majom koristila da joj pokaže što je napravila.

"Etape skladanja i glume su odvojene, no ispočetka sam pratila Zrinkine ideje i stvaranje glazbe. Možda sam joj uletjela sa nekim savjetima", dodala je Maja Posavec. Pjevačica je poznata široj javnosti još od suradnje s grupom Detour, u međuvremenu je uspješno zaplovila solo glazbenim vodama, diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti, a upravo joj je izašao i drugi album "Bye Bye Saturn".

image
Maja je upravo izdala drugi album.
NERA SIMIC/CROPIX

Sestre su nam rekle da su i prije ove predstave često jedna drugu tražile za savjet i mišljenje. "Nas dvije smo različite u puno stvari, ali imamo vrlo slične interese, skupljamo iskustava na različitim područjima i često mi treba njezin savjet i podrška", rekla je Zrinka i dodala da joj je bitno i mišljenje ostalih kolega glazbenika, no sestra ipak ima posebno mjesto. "Maja je glavni kritičar, ali Maja je i inspiracija. Obožavam njezino pjevanje i poglavito koncerte i način na koji ona sve koristi svoj glas".

Odrasle uz ples i pjesmu

Maja također traži savjet dvije godine stariju Zrinku, a pogotovo kada je pjevanje u pitanju. "Kada god mogu idem kod nje na upjevavanje i vježbanje glasa. Ona odlično radi taj posao, a i jako dobro poznaje mene i moj glas što mi je velika podrška za pjevanje i održavanje glasa, koji je tako osjetljiv instrument", kazala je Maja.

image
Odmalena zajedno plešu i pjevaju.
NERA SIMIC/CROPIX

Dvije glazbenice iz Đakova kažu da su odrasle plešući i pjevajući na folkloru. "Ne sjećam se igračaka i lutaka. Samo se sjećam da smo Maja i ja stalno pjevale i plesale, osmišljavale plesne i pjevne točke. Oduvijek smo voljeli pjevati zajedno i to je bila naša glavna zabava", prisjetila se Zrinka. Od svoje pete godine, kada su je roditelji upisali u KUD "Tena", smatra Zrinka, započela je svoj glazbeni put.

Čitajte i: Natali Dizdar preselila: ‘Trenutno nije najbolje mjesto za život, ali napravila sam ono što sam htjela‘

Čitajte i: Povratak Filipa Dizdara! progovorio o voljenoj Maji: ‘Velika je podrška, ali nemilosrdna kad joj nešto nije dobro‘

Čitajte i: Premijera novog spota! Pogledajte kako je Aljoša Šerić zaradio frakturu na snimanju njihovog plesa na Mjesecu

Maja to potvrđuje i dodaje kako ih je odlazak na folklor u ranim danima, dosta formirao. "Mislim da smo obje baš na folkloru dobile prve lekcije o disciplini, sceni, scenskom nastupu i pjevanju od voditelja Enriha Merdića. Mi zapravo dolazimo i iz iste kuće, i iz iste, Enrihove škole", objasnila je Maja. Ni ona, zapravo, ne zna kada je točno glazba postala njen poziv - bilo je to otkad zna za sebe.

image
Maja glumi i pjeva u njoj, a Zrinka je skladala gazbu za predstavu 'Opera ćelava pjevačica'.
NERA SIMIC/CROPIX

"Odmalena je glazba bila moja stvar. I uz sve uspone i padove u to nikada nisam posumnjala. Puno sam pjevala i svirala gitaru. Iako sam znala da želim ići na glumačku akademiju isto tako sam znala da glazba nikada neće biti zapostavljena. Kada će postati moja profesija je samo bilo pitanje trenutka i iskustva, a mislim da se najveća stvar dogodila ulaskom u grupu Detour", dodala je Maja.

Samostalni projekti

Iako se Maja u svom radu odmaknula od etna i folklora, Zrinka je baš tu ostala i s tom vrstom glazbe napravila karijeru. Pred njom je snimanje trećeg samostalnog albuma na kojem će otpjevati svoje autorske pjesme.

image
Zrinka Posavec u svojoj glazbi njeguje etno izričaj.
NERA SIMIC/CROPIX

"Kako sam se u petoj godini počela baviti folklorom vrlo sam mlada zavoljela tradicijsku kulturu. Imala sam prilike puno putovati, upoznavati i druge i drugačije tradicije. Sve je to do dan danas ostala vrlo jaka inspiracija. Tradicijska kultura je važan do svake zajednice, ona nas povezuje u jeziku, pjesmi, običajima. U glazbenom smislu, tradicijska pjesma je jednostavna, dostupna svima, ali ako je interpretira glazbeni znalac ona može postati umjetničko djelo", opisala je Zrinka odakle crpi inspiraciju.

Osim toga priprema i novu zbirku poezije naslova "Marija Callas se baca u more", a trebala bi izaći iduće godine. "To su za mene veliki poslovi za koje sam ne samo vezana profesionalno nego i emotivno. Važno je sačuvati koncentraciju i kreativni duh do kraja!", kazala je Zrinka.

Istovremeno s pripremama za predstavu mlađa sestra Maja izdala je i svoj drugi samostalni album, neobičnog imena "Bye Bye Saturn", a objasnila nam je što to ime znači.

image
'Bye Bye Saturn', album Maje Posavec
VESNA ZEDNIK

"Bavim se astrologijom i puno inspiracije vučem iz nje. Tako i naziv ovog albuma i pjesme 'Bye Bye Saturn'. Saturn je udaljena i hladna planeta, otežava, odgađa i daje teške zadatke. Ali zato kada prođe ostaju ukusni plodovi teškog rada. Meni je donio ove pjesme i jedan cijeli životni period u kojem sam stasala kao osoba, barem se meni tako čini. Nije niti mala stvar da je proces rada na albumu usporila cijela situacija sa pandemijom. Tako da eto još jedno odgađanje i događanje na koje se trebalo priviknuti", opisala je Maja.

Iako pjesme na albumu govore o prekidima, opraštanjima i međuljudskim odnosima autorica ga ne doživljava tužnim. "Ima puno duhovitih trenutaka i odmaka od same sebe i svojih emocija. Moj unutarnji svijet jest moja inspiracija, ali ona je tako lagana i nepredvidiva da jedan tren sam u totalnoj drami i pišem o tome, no kada dođe glazba ona sve okrene i uspostavi neki drugi smisao", zaključila je Maja.

Dok se vrijedno pripremaju za prvu zajedničku premijeru, sestre Posavec, otkrile su nam da im je projekt "Opera ćelava pjevačica" prvi na kojem rade skupa, a da nisu u istim ulogama - te da im je ovakav način rada dao novu perspektivu.

Linker
19. travanj 2024 06:38