KUHINJA

Tajlandska jela s hrvatskim namirnicima! Chefica koja je zbog ljubavi došla u Zagreb dala nam je odličan recept

Tajlanđanka Saralee Madnui u svom novom restoranu pripravlja delicije kakve se jedu u njenoj domovini, uz poneku prilagodbu, pa umjesto kineskog zelja koristi - hrvatsku raštiku

Saralee Madnui (38) posljednjih godina u Zagrebu pokazuje za­­što se njen Tajland smatra svjetskim središtem ulične hrane. Prvo je to činila kao kuharica u kiosku s brzom hranom u centru grada, potom ga je i preuzela, a nedavno je otvorila i svoj prvi pravi restoran ulične hrane, dakako - Saralee's Thai Street Food.

U njezinoj maloj kuhinji, na specijalnom štednjaku prilagođenom woku, za samo nekoliko minuta nastaju tajlandski specijaliteti kao što su pad thai, tom yum, zeleni curry... Saralee je rodom iz mjesta Songkhla, na sa­­­­mom jugu Tajlanda, vrlo blizu granice s Malezijom, a u Hrvatsku je došla zbog ljubavi. Preko interneta je upoznala glazbenog producenta iz Zagreba Hrvoja Štefotića (56), s kojim se prvo dopisivala, potom su se počeli posjećivati, a onda su odlučili vjenčati se i živjeti zajedno.

image

Tajlandska chefica Saralee Madnui

MARKO MISCEVIC CROPIX

"Zapitali smo se što bi Hrvoje mogao raditi u Tajlandu? Ništa. A što bih ja mogla raditi u Zagrebu? Kuhati? Zašto ne? Uostalom oduvijek sam kuhala, prvo kod kuće, gdje me učila mama, a poslije sam u školi slušala domaćinstvo i vidjela da od svega najviše volim kuhanje. Ipak, odluka da ostavim sve i odselim se na drugi kraj svijeta nije bila lagana. U to sam doba već predavala u školi u Bangkoku, pa sam morala dati otkaz, što je značilo da gubim i pravo na mirovinu. Ni mojoj mami nije bilo drago", govori Saralee o svom do­­­lasku u Hrvatsku.

Čitajte i: INSPIRATIVNA PRIČA HRVATSKOG MASTERCHEFA: DAMIRA SERTIĆA PROGLAŠAVALI SU NAJBOLJIM SVJETSKIM KUHAROM

Prije nego što se zaposlila u kiosku s tajlandskom hranom kuhala je za prijatelje, a potom odlazila pripremati hranu po kućama, za privatne zabave i večere na kojima su ljudi htjeli probati autentičnu tajlandsku kuhinju. Sada je ponosna vlasnica kioska i restorana, žena koja ne bježi od izazova - bilo da treba otići na drugi kraj svijeta, bilo da se upušta u nove poslovne pothvate.

"Žao mi je samo što ovdje ne mogu raditi sva jela koja bih željela jer je teško ili nemoguće na­­­baviti prave namirnice. Neke sam recepte zato iz­­­mijenila pa, recimo, umjesto kineskog kelja koristim raštiku, jer sam shvatila da su sličnog okusa. Dio namirnica kupujem u specijaliziranim dućanima, dio u trgovačkim lancima, a po neke odlazim u Sloveniju. No, jako je teško, primjerice, nabaviti zelenu papaju od koje se priprema jedno od najpopularnijih jela na Tajlandu. No, što je tu je - radim s onim što imam, važno je samo da je ukusno", zaključuje Saralee Madnui.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Tajlandska goveđa juha s rezancima

SASTOJCI

Za juhu: 300 g junetine ili teletine narezane na kockice, 4 do 5 komada goveđih kostiju, 2 štapića cimeta, 3 g zvjezdastog anisa, 5 g crnog papra, 5 g kardamoma, 2 g lovora, 5 do 6 režanja češnjaka, 1 do 2 stabljike celera, 4 do 5 žlica umaka od kamenice, 2 žlice umaka od soje, 1 žličica soli, 1 žličica šećera, 3 do 4 l vode

Za posluživanje: 80 g rižinih rezanaca, 50 g brokule, 50 g kupusa, 20 g klica graha, 5 g lista celera, 5 češnjeva češnjaka preprženog na malo ulja, 2 g papra, 1 l vode

PRIPREMA

Za juhu: Uliti vodu u lonac i kada zakipi, dodati kosti te ih kuhati pet minuta. Izvaditi ih, isprati i uliti novu vodu u lonac te ubaciti i kosti i ostale sastojke. Pustiti da se kuhaju 45 minuta do sat vremena. Na kraju dodati junetinu ili teletinu te kuhati na laganoj vatri dok ne omekša.

Za posluživanje: U drugom loncu na srednje jakoj vatri u litri vode nekoliko minuta kuhati brokulu i kupus, dodati rižine rezance prethodno namočene u toploj vodi i nakon nekoliko sekundi ih izvaditi te staviti u zdjelu za posluživanje. Dodati i klice, kuhano povrće, lovor, preprženi nasjeckani češnjak i papar te meso. Na kraju preliti juhom i poslužiti.

Linker
30. ožujak 2024 04:48