HBO HIT

Sve o usponu i padu žene koju su zvali ženski Steve Jobs: Imala je milijarde, a sad je čeka zatvor

Iako je godina tek počela, čini se kako će je obilježiti serije u znaku najvećih svjetskih lažljivica. Nakon što je Netflix prošloga mjeseca izbacio priču o Ani Sorokin, sada ćemo otkriti što se dogodilo sa ženom za koju se smatralo da će postati novi Steve Jobs.

Nadolazeća serija The Dropout prati Elizabeth Holmes, najmlađu milijarderku na svijetu koja je u tren oka izgubila svu svoju imovinu i reputaciju. U glavnoj se ulozi pojavljuje Amanda Seyfried, a režiju potpisuje Elizabeth Meriwether. No, posebno je zanimljivo da je ova serija nastala prema podcastu novinarke Rebecce Jarvis, koja je često govorila o propasti biotehnološke korporacije Theranos, s Holmes na čelu tvrtke.

Serija je prepuna dramatičnih scena, a propitkuje lik Elizabeth Holmes koja je svoj put do slave započela izrazito plemenitom idejom: da samo jednom kapi krvi omogući dijagnozu brojnih bolesti. No, Holmes je danas osuđena za prijevaru te joj prijeti do 20 godina zatvora.

image

Holmes je danas u osuđena za prijevaru te joj prijeti do 20 godina zatvora.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Čitajte i: Obmane i laži Anne Sorokin: Prevarantica desetljeća i nakon izlaska iz zatvora ne prestaje sanjati o - milijunima

Naime, ona je sa svojih 19 godina osnovala američku privatnu korporaciju Theranos, a tvrdila je kako je osmislila krvne pretrage za koje je potrebna izuzetno mala količina krvi te se izvode rapidno brzo. Prije nego što je navršila 30., Holmes je postala milijarderka, a onda se doznalo da je njezina tehnologija lažna. Theranos je trebao doprinijeti demokratizaciji zdravstvene skrbi u Americi, a osnivačicu je inspirirao vlastiti strah od igle. Unatoč tome što su brojni medicinski i znanstveni stručnjaci govorili Holmes da njezina ideja neće uspjeti, odlučila je nastaviti, a na kraju je dobila podršku jednog od svojih profesora, koji ju je upoznao sa svijetom businessa. Na vrhuncu uspjeha Theranosa među investitorima je bio milijarder Rupert Murdoch, dok je među članovima odbora bio bivši državni tajnik Henry Kissinger.

Godinama je tvrtka radila ispod radara, bez web stranice ili priopćenja za javnost, sve do 2013. godine kada su sklopili dogovor s tvrtkom Walgreens koja je nastojala omogućiti analizu krvi u trgovinama. Godine 2014. Holmes je bila na pravom karijernom usponu, nazivali su je ženskim Steve Jobsom, a pojavila se na naslovnicama Forbesa, Fortunea i New York Timesa.

image

U glavnoj se ulozi pojavljuje Amanda Seyfried, a režiju potpisuje Elizabeth Meriwether.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Čitajte i: Hit koji će vas prikovati uz male ekrane: Konačno možemo pratiti cijenjenu francusku seriju!

Sve se promijenilo kada je novinar The Wall Street Journala, John Carreyrou, počeo kopati po njezinim tvrdnjama. Godine 2015. objavio je niz članaka, zaključivši da tehnologija za testiranje krvi ne funkcionira. To je značilo da su tisuće ljudi vjerojatno dobili netočne informacije o svom zdravlju, što je moglo imati tragične posljedice. Holmes je potom optužena za prevaru, a izricanje kazne je zakazano za rujan.

Bivši zaposlenici Theranosa pozvani su da svjedoče tijekom suđenja, a mnogi su priznali kako su stručnjaci tvrdili da tehnologija ne funkcionira, ali direktori su to ignorirali. Više o Elizabeth Holmes, nezapamćenoj medicinskoj prevari i njezinom vrtoglavom padu doznat ćemo uskoro putem platforme HBO.

Linker
25. travanj 2024 03:21