Matej Dokić / Cropix
Kreativna Zona

Spontano restauriranje života: Jednom kad je krenula, otvorio joj se sasvim novi svijet

Za Ivanu Lulić, nekadašnju članicu pop dua Auguste, posljednji mjeseci bili su poticaj da se odvaži u novim, ekološki osvještenijim aktivnostima pa odnedavno preuređuje stari namještaj i crta na stranicama odbačenih knjiga.

Proljetno razdoblje “lockdowna”, u kojem život kao da je stao, svestranu je Ivanu Lulić (34) potaknuo na nove pothvate. “Zatočena” u svojem stanu od 30 četvornih metara na zagrebačkim Vrbanima, odlučila je uređivati namještaj i crtati na stranicama odbačenih, požutjelih knjiga. U životu se, kaže, bavila mnogim kreativnim aktivnostima: diplomirala je na smjeru marketinga na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, bila je članica pop-benda Auguste, a posljednjih godina radi kao glazbena novinarka. No, nikada nije gletala, šmirglala, bojila drvo...

Moje “restauriranje života” dogodilo se spontano

Da joj je za kvalitetan život potrebno vrlo malo stvari spoznala je preklani, na hodočašću Camino de Santiago, gdje je tijekom tridesetak dana funkcionirala samo s onime što joj je stalo u ruksak. Tada je i shvatila da mora reducirati količinu otpada u svom kućanstvu pa se “oživlja­vanje” starih stvari - umjesto kupnje novih - činilo kao jedini prirodan izbor.

Ivana Lulic Zagreb Fotograf Matej Dokic 310820
Matej Dokić / Cropix
Okvire za svoje crteže pronalazi preko Facebook grupe ‘Sharing is Caring’

- Moje “restauriranje života” dogodilo se spontano. Razmišljala sam kako da oplemenim vlastite zidove i na Pinterestu pronašla inspiraciju: nacrtane obrise lica na bijelom papiru. Meni su podloga pak stranice knjiga koje su u knjižnicama bile na otpisu - govori Ivana koja je nakon zagrebačke poplave u srpnju pronašla i mnogo odbačenih knjiga pokraj kanti u svom kvartu. Okvire za svoje crteže nabavila je preko Facebook grupe “Sharing is Caring”, u kojoj ljudi razmjenjuju korištene stvari.

U domu uredila i zidove

Tako je, kaže, nastala Mokra Lokna, profil na Instagramu na kojem predstavlja svoje kreacije. Paralelno je aktivna i na svom drugom profilu Ivana majstorica, gdje pokazuje pak svoje nove restauratorske projekte.

Zvijezda njezina novog makeover projekta je užad za brodove

Osim namještaja, Ivana je u zagrebačkom domu uredila i zidove u dnevnom boravku uz pomoć glet mase i time dobila imitaciju ciglenog zida, preuredila je kuhinju, obojila je police, noćni ormarić, stolce, pladnjeve, “osvježila” stolariju...

Ivana Lulic Zagreb Fotograf Matej Dokic 310820
Matej Dokić / Cropix
Od starog stolca Ivana je napravila vješalicu i obojila je u bijelo

- Mnogi odbacuju stvari kojima je potrebna samo pokoja estetska intervencija da bi ponovno bile kao nove. Ja ih stoga pokupim i nastojim urediti. Ako negdje zapnem, postavim pitanje u Facebook grupi “Majstor u svom domu” gdje se mogu dobiti zaista korisni savjeti - kaže Ivana koja je brojne restaurirane komade darovala prijateljima.

A zvijezda njezina novog makeover projekta je užad za brodove, koju je ljetos pronašla na Prviću. Možda će joj, kaže, poslužiti kao ukras na ogledalu ili za ogradu u dvorištu - pratiti možete na njenim društvenim mrežama.

Zavirite u kreativni svijet Ivane Lulić!

Pročitajte i:

Jezik hrvatskog dizajna: Upoznajmo tri kreativke iza tri domaća brenda koje nas inspiriraju svojim radovima

Dizajn s porukom: Priče hrvatskih kreativaca koje nas inspiriraju

Proizvodnja kultnog domaćeg brenda ni u krizi nije stala: 'Improvizacija nam je spasila poslovanje'

Linker
19. travanj 2024 07:20