Intervju

Slavna karikaturistica Tisja Kljaković Braić o djeci i bračnim izazovima: ‘Nema idealnog braka niti neke unikatne formule‘

Slikarica i njen suprug Igor Braić otkrivaju kako izgleda suživot nakon 12 godina i dvoje djece te kako uspijevaju sačuvati intimu unatoč tome što ih Splićani na ulici prepoznaju kao likove iz njene zbirke karikatura ‘Oni‘.

Kad bi se birali najsimpatičniji supružnici u Hrvatskoj, glavni kandidati nedvojbeno bi bili Tisja Kljaković Braić i njezin suprug Igor Braić. U protekle četiri godine, otkako je akademska slikarica na Facebooku objavila svoju prvu ilustraciju nadahnutu prizorom iz bračnog života, uz zgode ovo dvoje 42-godišnjaka zabavlja se gotovo cijela domaća javnost.

Stoga i ne čudi golemi interes za Tisjinom retrospektivnom izložbom u zagrebačkim Klovićevim dvorima 16. rujna, na kojoj će se uz 150 slika te 10 skulptura nastalih u protekla dva desetljeća moći pogledati i dvjestotinjak njezinih karikatura.

- Ova izložba je esencija mog stvaralaštva. Prvi put će biti prikazan cijeli moj opus, od mladenačke fascinacije art brut slikarstvom, koja je s vremenom prerasla u liriku, i karikature - govori Tisja Kljaković, kojoj izlazi i nova knjiga “Oni 2 - Ljubavna priča se nastavlja”. Riječ je o svojevrsnom nastavku zbirke ilustracija, a njezina objava poklopila se s proširenjem obitelji.

Naime, otprije osam mjeseci Tisja i Igor, po zanimanju inženjer brodske elektronike, uz kćer Issu (12) imaju i malenu Nastju, a u paralelnom intervjuu za Gloriju govore o tome kako se nose s bračnim izazovima.

image
‘Samo Igora trpim dok slikam ili pišem. Sve radimo zajedno, a samo smo jednom bili dulje razdvojeni, kad je radio na kruzeru’, govori umjetnica.
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Kako je započela vaša ljubavna priča?

TISJA: Igora poznajem od sedme godine, otkako smo se upisali u isti razred u osnovnoj školi. No, ljubav nam se dogodila tek na pragu tridesete - nakon što se nismo vidjeli petnaest godina. Došao je u moj atelier i to je bilo to. Poslije tri mjeseca smo se vjenčali. Igor mi je oduvijek bio najzgodniji frajer u školi, ali to mu nisam nikad pokazala: u školi sam bila pravi vuk samotnjak, uvijek u svom svijetu.

IGOR: Ja sam se već prvi dan škole zaljubio u Tisju. Svi su znali da mi je simpatija, pa i ona, no nije me šljivila pet posto, tako da poslije osnovne škole nismo ostali u kontaktu.

Što ste naučili jedno o drugome kroz ove ilustracije?

TISJA: Da ima još puno takvih kao što smo mi. Nema idealnog braka niti neke unikatne formule za uspješan suživot.

IGOR: Da se svaki moj potez može nacrtati te da je za skladan brak najvažnije kad umjetnost napreduje. Barem u našem slučaju.

image
Prijatelji se boje da bi mogli završiti kao motiv Tisjinih ilustracija, ali na kraju im je drago kad se u njima prepoznaju.
Vojko Bašić/CROPIX

Koji su najveći bračni izazovi s dvoje djece?

TISJA: Pronaći vrijeme za sebe, kojeg ja uopće nemam otkako se rodila Nastja. Jedva da uspijevam raditi između dojenja i pregovora s našom pubertetlijom.

IGOR: Dok nam se obitelj nije povećala, redovito sam sa svojom muškom ekipom “De beli” igrao balun i balote. A obožavam i ići u ribolov, osobito na lignje.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Glorije, a osim ove čekaju vas i mnoštvo drugih zanimljivih tema. Uz Gloriju darujemo vam i kupone s popustima do 60 posto na namještaj, kućanske aparate i ostalu opremu za dom koju možete pronaći na jednom mjestu - u najvećem centru za namještaj i opremanje doma u regiji, Family Mallu!

image
najava gloria
FOTOGRAFIJE: PRODUKCIJA GLORIA

ABBA: Povratak fantastične četvorke

PRINCEZA MAKO: Bez miraza u obećanu zemlju

LJUBAVNI ŽIVOT ODRASLIH: Bračne zavrzlame bivših nogometnih reprezentativaca

LJEPOTA I ZDRAVLJE: Puno kolagena, malo bora

PRED OGLEDALOM: Nikolina Kovačević

BEZ BRIGE S DIJANOM: Psiholog Igor Mikloušić o potrazi za srodnom dušom

IKONA STILA: Kirsten Dunst

STIL ŽIVOTA: Priručnik za nastavnike

SANJA BRITT JUSIĆ: Moja oaza u dolini Neretve

KUHINJA: DARIJAN IVEZIĆ: S okusom i mirisom Slavonije

PUTOVANJE: UZBEKISTAN: Marin Soljačić na čarobnoj postaji Puta svile

FELJTON: JEAN-PAUL BELMONDO: Odlazak ikone francuskog i svjetskog filma

Linker
05. ožujak 2024 23:56