Slatka suradnja

Slastičarka Žaklin Troskot otvorila je dućan u kojem prodaje sirove slastice po recepturi fitness terenerice Amike Tomčić

Ove dvije poduzetne žene upoznale su se prije osam mjeseci u dvorani za vježbanje, a suradnju nastavile - u slastičarnici.

Ovih dana u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, bez puno pompe i reklame, otvoren je Amelie Shop. Nalazi se tik do istoimene slastičarnice koju je prije 12 godina otvorila ekonomistkinja i slastičarka Žakline Troskot (49), a u dućanu se osim njezinih kolača i lijepo upakiranih keksa, mogu kupiti i sirovi kolačići po receptima Amike Tomčić. Ove vršnjakinje, svestrane poduzetnice, sličnog autoritativnog temperamenta, spojila je ljubav prema slatkom, a poznanstvo i suradnja, kako to obično biva, dogodilo se sasvim slučajno.

image

Žaklina Troskot, vlasnica slastičarnice Amelie i Amika Tomčić, fitness trenerica i astrologinja.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Čitajte i: Gastro put oko svijeta! Slastičarka Ivana Čuljak Lošić inspiraciju za svoje kolače crpi iz nomadskog načina života

Amika Tomčić, samozatajna sestra operne pjevačice Martine Tomčić, spada u one ljude s beskonačnom energijom i interesima - diplomirana je redateljica, od nedavno doktorica kineziologije, vlasnica i direktorica fitness centara Amika i Class, bavi se astrološkim konzultacijama i sistemskim konstelacijama, predaje u ustanovi za osposobljavanje trenera i obožava spravljati - sirove (raw) kolače.

image

Amika Tomčić izrađuje sirove (raw) kolače i kekse.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Čitajte i: Pedeset nijansi ljubičaste: Gastro blogerica Jelena Markota donosi recepte za savršen spoj okusa i kreativnosti na tanjuru

Kao vegetarijanka koja se odrekla mesa još u mladosti, obožava slatko, a umjesto da se opušta na kauču uz televizor, večeri, a ponekad i noći provodi u svojoj kuhinji osmišljavajući kolače eksperimentirajući s okusima i izgledom. One najljepše objavljuje na društvenim mrežama što joj je osiguralo brojne pratitelje i obožavatelje tih malih slastičarskih remek - dijela. Jer ono što je fino, Amiki obavezno mora biti i jednako lijepo.

"Naše prijateljstvo i suradnja počeli su sasvim slučajno, kada sam po stoti put odlučila krenuti na vježbanje. Kod prijatelja sam se raspitivala poznaju li neku stimulativnu osobu koja bi mi tu muku pretvorila u željenu zabavu. Tako sam čula za Amiku i u travnju ove godine puna entuzijazma krenula u njezin Class centar. No već na trećem treningu, Amika je u centar stigla s raznolikim sirovim kolačićima kako bi se mi, vježbači malo zasladili nakon treninga i sve je naravno krenulo u drugom smjeru. Njezini kolači su me oduševili, a treniranje je palo u drugi plan. Odmah sam počela razmišljati kako bi se uklopili u moj novi poslovni poduhvat i nije nam dugo trebalo da se dogovorimo. A stvarno smo klinkule na prvu, sličnog smo temperamenta, svašta nas zanima, a čak smo se obje ovo ljeto u isto vrijeme ozljedile, ona je slomila ruku, a ja izvrnula koljeno'', s osmijehom je objasnila Žakline Troskot, koja je baš u to vrijeme počela razmišljati o otvorenju dućana gdje bi se mogle kupiti lijepo zapakirane slastice za one koje žele nekom dati orginalni poklon ili u njima uživati u vlastitom domu. Tako se sada među kolačićima iz manufakture Amelie, nalazi i devet vrsta onih zdravih, sirovih kolača po Amikinim receptima koji su već našli svoje kupce.

image

Amelie shop nalazi se na zagrebačkoj adresi Vlaška 2.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Čitajte i: Idealan bračni tandem! Glazbeni par podjednako se savršeno nadupunjuje u poslu i - kuhinji

''Kada smo počele pričati o suradnji, bila sam u početku skeptična jer ionako imam posla preko glave, a u svojoj kuhinji mogu napraviti količinu dostatnu samo za neku malo veću zabavu. No uporna Žaklin odmah je riješila taj problem, ponudila mi je posao konzultantice koja će njezinom slastičarskom timu objasniti kako se rade moji kolači. I eto nas u zajedničkom projektu, a kolačići su stvarno izvrsni iako ih ja nisam radila. jer sam kao i ona, pravi ''control freak'', kaže Amika Tomčić koja inače jako rijetko otkriva svoje recepte.

image

Pored Amikinih slastica, u Amelie shopu pronađite i Amelie slatke delicije.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

''Moj svaki kolač ili keks rezultat je ponekad prilično dugog istraživanja i teško mi je nekom na pladnju dati recept oko kojeg sam se dobro pomučila. Primjerice, tijesto za moju makovnjaču i orehnjaču razvijala sam dvije godine kako bi dobila željeni okus. A ne bih ušla ni u ovaj projekt da se ne radi o poštenom poslu, pravoj maloj domaćoj manufakturi u kojoj se upotrebljavaju samo domaće i provjerene namirnice, bez umjetnih bojila ili prašaka za ubrzavanje bilo kojeg procesa'', kazala je Amika Tomčić i uz osmijeh dodala da je za ovu suradnju sigurno zaslužna obostrana simpatija, naklonjene zvijezde, ali i dobra volja.

A nada se da će upravo volja biti presudna da se nakon realizacije ove poslovne, ali slatke suradnje, Žaklin Troskot vrati u njezinu dvoranu gdje je sve i počelo i nastavi s - vježbanjem.

Linker
20. travanj 2024 03:17