MILIJUNI U PITANJU

Skandalozna svađa bivših ljubavnika: Fatalna Corrina bivšeg španjolskog kralja optužila da ju je maltretirao

Španjolski kralj Juan Carlos nema mira ni nakon abdikacije: poduzetnica Corrina zu SaynWittgenstein u sudskoj tužbi tvrdi da ju je maltretirao te uz prijetnje zahtijevao da mu vrati dar - 65 milijuna eura - koji joj je dao dok je još bio na prijestolju.

Nekadašnja ljubavnica odbjeglog španjolskog kralja Juana Carlosa (83) Corinna zu SaynWittgenstein (67) povukla je dosad neviđen potez na londonskom Visokom sudu. Britanska poduzetnica danskog podrijetla optužuje bivšeg monarha zbog toga što nije birao sredstva čineći ono što gospoda nikad ne čine - zahtijevao je da mu vrati dar iz “sretnih dana”. Riječ je o 65 milijuna eura koje joj je uplatio na osobni račun dok je još bio na prijestolju.

U međuvremenu je ponešto potrošila na nekretnine u Londonu i Shropshireu u Engleskoj vjerujući, kaže, da ju darovanim milijunima bivši želi zbrinuti, te mu ne namjerava vratiti ni novčića iako joj je, tvrdi, prijetio i maltretirao je od 2012. do danas.

O skandalu su obaviješteni britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel te ministar vanjskih poslova Dominic Raab jer se u svađu bivših ljubavnika upetljala i španjolska tajna služba djelujući, navodno, na britanskom tlu.

image
Juan Carlos i Corinna zu Sayn-Wittgenstein
CARLOS ALVAREZ

Kolateralna žrtva ljubavno-financijskog trilera španjolski je kralj Felipe VI., sin Juana Carlosa, koji će zbog nove sramote što ju je njegov otac priuštio obitelji i cijeloj zemlji vjerojatno još više posijedjeti. Dvaput razvedena poduzetnica tvrdi da je od Juana Carlosa sporne milijune dobila prije devet godina, nedugo nakon što je javnost tijekom njegova lova na slonove u Bocvani doznala da su od 2004. bili u vezi. Naime, monarh se tijekom lova ozlijedio, po njega je stigao zrakoplov iz Španjolske, a kako se avioni ne šalju bez popratnih dokumenata javnost je doznala za njegov luksuzni odmor usred financijske krize koja je tada vladala u zemlji. Otkrilo se i da je s njim u Bocvani bila ljubavnica, a kraljica Sofia (82) stoički je podnijela javno poniženje.

image
Španjolski kralj i supruga, kraljica Sofia
A. PEREZ MECA/ALTERPHOTOS/ABACA

Vlasti su već tada sumnjale da je Juan Carlos upleten u financijske malverzacije pa su poučeni iskustvom s kraljevim zetom Inakijem Urdangarinom (53), suprugom njegove kćeri, princeze Cristine (56), koji služi zatvorsku kaznu zbog pronevjere šest milijuna eura javnog novca - čekali pravi trenutak kako bi i nad njim proveli istragu. Kralj je slutio što mu se sprema: zlosretni lov na slonove i naznake financijske istrage ubrzale su njegovu abdikaciju 2014., kad ga je naslijedio sin Felipe.

Čitajte i: Nestašni španjolski kralj bio je (pre)velikodušan prema ljubavnici i sada su oboje pod istragom

Kao stvorena za visoko društvo

Juana Carlosa i 16 godina mlađu Corinnu zu Sayn-Wittgenstein upoznao je u Londonu Gerald Grosvenor, vojvoda od Westminstera. Lijepa Dankinja kretala se kao riba u vodi u visokom društvu zahvaljujući bivšim brakovima, šarmu i sklapanju unosnih poznanstava.

Prvi suprug bio joj je imućni britanski poduzetnik Philip Adkins, s kojim je 1992. dobila kćer Anastasiju. Nakon razvoda 1995. je u suradnji s britanskom tvrtkom Boss & Co, specijaliziranom za proizvodnju oružja, počela organizirati luksuzne safarije u Africi i lov na rijetku divljač za klijente dubokog džepa iz cijelog svijeta.

image
Britanska poduzetnica na Tjednu mode u New Yorku.
MELODIE JENG

Plemićku titulu stekla je udavši se drugi put, za osam godina mlađeg njemačkog aristokrata Casimira zu Sayn-Wittgensteina, s kojim je 2002. dobila sina Alexandera. Titulu je zadržala nakon razvoda 2004. - olakšala joj je pristup kremi europskog društva i zacijelo joj je pomogla sprijateljiti se s lordom Snowdonom, sinom princeze Margaret, kao i s princem Albertom od Monaka, te dospjeti na popis uzvanika za dobrotvorna događanja princa Charlesa. Poslije je pokrenula konzultantsku tvrtku Apollonia Associates i tvrtku za odnose s javnošću čiji su klijenti, među inima, bili princeza Charlene i princ Albert.

Nakon što je tužila Juana Carlosa zbog “nezakonitog tajnog i prikrivenog nadzora i prijetnji” mnoge zanima odakle dolazi novac koji joj je kralj darovao.

Doznalo se to lani, kad su španjolske vlasti pokrenule istragu o njegovoj umiješanosti u sklapanje 6,7 milijardi eura vrijednog ugovora za gradnju željeznice u Saudijskoj Arabiji, projekt koji je 2011. dodijeljen konzorciju španjolskih tvrtki.

image
JP YIM/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Lobiranje za tvrtke iz domovine nije sporno. Problem je u tome što je Juanu Carlosu pokojni saudijski kralj Abdullah nakon potpisivanja ugovora darovao oko 100 milijuna dolara koje ovaj nije prijavio, a lavovski dio tog iznosa završio je na računu Corinne zu SaynWittgenstein. Juan Carlos je u međuvremenu napustio zemlju i sklonio se u Ujedinjene Arapske Emirate.

Čitajte i: Bivši španjolski kralj mogao bi završiti u zatvoru? Otkad je abdicirao, samo sramoti sina i glamuroznu snahu

Čitajte i: Princ Felipe i princeza Letizia - novi vladari Španjolske

Podjednako nezgodan dio tužbe bivše ljubavnice odnosi se na postupke zbog kojih će britanske vlasti vjerojatno zatražiti objašnjenje od španjolskih. Naime, bivši kralj zasad nije otkrio na temelju čega Corinna u svojoj tužbi tvrdi da ju je bivši šef Španjolske nacionalne obavještajne agencije (CNI) Félix Sanz Roldán stavio “pod fizički nadzor, hakirao njezine telefone i računala i neovlašteno ušao na njezin posjed”: ured u Monacu, na imanje Chyknell Hall u Shropshireu vrijedno 5,5 milijuna funta te u stan u otmjenoj londonskoj četvrti Belgravia?

Pretpostavlja se da su agenti tražili dokumente koji bi još više kompromitirali osramoćenog kralja. A neugodna otkrića bivše ljubavnice samo su vrh sante skandala o kojem će, zacijelo, još biti govora na relaciji London - Madrid.

Linker
24. travanj 2024 18:02