Prosvjedi u SAD-u

Sjećate li se pop ikone 80-ih? Cyndi Lauper svoju slavnu pjesmu iskoristila u borbi za ženska prava

Američka pjevačica Cyndi Lauper s prijateljicom holivudskom glumicom Laurom Dern uključila se val prosvjeda diljem Sjedinjenih Država, čiji je cilj zaštita reproduktivnih prava žena koja im jamči povijesni zakon iz 1973., trenutačno na udaru konzervativne većine u američkom Vrhovnom sudu.

Njujorška pop ikona Cyndi Lauper bila je jedno od zaštitnih lica neukrotive ženstvenosti, glazbenog ludila i optimističnog veselja osamdesetih, a njezin najvažniji hit 'Girls Just Wanna Have Fun' (Djevojke se samo žele zabavljati) iz 1983. ovih je dana dobio svoj prepjev i novo značenje.

Cyndi Lauper zajedno s prijateljicom, legendarnom holivudskom glumicom Laurom Dern (Twin Peaks, Divlji u srcu) uključila se u val prosvjeda za ženska prava koji se širi Sjedinjenim Državama.

Katastrofalna ostavština administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa upravo dolazi na naplatu i to u pokušaju ukidanja odavno zajamčenih reproduktivnih prava žena, koja američkim građankama jamči povijesni zakon o pobačaju iz 1973.

Pogledajte video

Upravo se taj liberalni zakon našao na žestokom udaru konzervativaca koja uz pomoć konzervativne većine u aktualnom sazivu Vrhovnog suda (Trump je u njega na upražnjena mjesta instalirao svoja tri turbokonzervativna istomišljenika) želi ukinuti i poništiti zajamčena ženska prava da same odlučuju o sebi i autonomiji svoga tijela.

Čitajte i: Borba ne prestaje! Lee Loo je spašavala svijet, a Milla Jovovich - ženska prava

Početnu nevjericu i zbunjenost o pravcu u kojem bi takva odluka mogla povesti vodeću svjetsku demokraciju, zamijenio je val akcije i prosvjeda diljem Sjedinjenih Država, gdje se trenutačno vodi nova teška bitka za reproduktivne slobode i autonomiju ženskog tijela.

image

Cyndi Lauper na vrhuncu slave početkom osamdesetih

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Iz američkog Vrhovnog suda procurio je, naime, nacrt odluke prema kojoj bi se saveznim državama dopustilo da samostalno i svojevoljno odlučuju hoće li zabraniti pobačaj, jer je pobačaj prema tom mišljenju najvišeg američkog suda "duboko moralno pitanje, a Ustav ne zabranjuje građanima pojedinih saveznih država da ga neovisno reguliraju i/ili zabranjuju."

Zbog toga su se Cyndi Lauper i Laura Dern pridružile njujorškim prosvjedima s parolom 'Girl Just Wanna Have Fundamental Rights' (Djevojke samo žele temeljna prava), pa tako u prepjevu odsad glasi najvažniji stih 68-godišnje njujorške glazbenice.

image

Milla Jovovich sa suprugom, filmskim redateljem Paulom W. S. Andersonom

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

Na ženskom maršu u Los Angelesu prošlog vikenda glavne zvijezde su bile holivudske glumice Milla Jovovich i Kate Beckinsale. Milla Jovovich je stigla sa suprugom, filmskim redateljem Paulom W. S. Andersonom, koji je iz publike odslušao njezin govor.

image

Milla Jovovich je predvodila prosvjed u Los Angelesu

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

"Zbog sebe, svojih kćeri, sinova i unuka ne smijemo dozvoliti da se kotač povijesti zakotrlja pola stoljeća unatrag. Danas smo naučile da nijedno pravo nije naša privilegija zauvijek, čak i kad se radi o raspolaganju vlastitim reproduktivnim pravima i pravom na autonomiju svoga tijela. Čak i za takva osnovna ljudska prava se izgleda istom snagom i istim argumentima moramo ponovno boriti, pogotovo u situaciji kad nam se ona čine zajamčenima. I zato ne odustajemo, niti ćemo ikad odustati. Ruke dalje od naših tijela i od naših prava", izjavila je Milla Jovovich.

Linker
25. travanj 2024 08:33