ROK JURIČIĆ

Sin Vanje Matujec i Maxa Juričića nova je nada hrvatskog glumišta: ‘Na prijemni sam otišao u tajnosti‘

Zagrepčanin Rok Juričić, osim što dominira na pozornici, odličan je veslač i drvodjelja.

S predstavom ‘Tartuffe’ u režiji Krešimira Dolenčića na Sceni F22 zagrebačke Akademije dramske umjetnosti za Roka Juričića (24) prestaju bezbrižni studentski dani. Mladi zagrebački glumac, doduše, već ima mnogo iskustva na kazališnim pozornicama - od Dubrovnika preko Baltika do SAD-a. U Ameriku je, primjerice, otišao nakon audicije koju je u Zagrebu organizirao umjetnički ravnatelj Crossroads Repertory Theatrea, koji mu je dodijelio ulogu u predstavi ‘Cyrano de Bergerac’.

Srdačan susret Barbare Kolar i Zrinke Cvitešić u Londonu nije prošao bez večernjeg izlaska

Svoj je glumački put nastavio u Londonu, gdje se od rujna 2019. školovao na prestižnom Royal Central School of Speech and Drama. Glumcu prodornih plavih očiju i markantnog izgleda umjetnost je bila prirodan, ali ne i nametnut odabir. Njegovi su ga roditelji, glumica Vanja Matujec (58) i glazbenik Max Juričić (62), oduvijek na to poticali, ali i pružali konstruktivan otpor. Nije stoga čudno da ih je oduševio njegov srednjoškolski hir da se bavi statistikom. Majku, koja ga je još kao dijete vodila na premijere predstava, oduvijek je doživljavao kao pogonski motor, a tatu, koji je svirao u najvažnijim domaćim bendovima - od Filma i Azre do Vještica i Šo!Mazgoona - kao podsjetnik na lakoću postojanja. Rok želi glumiti na isti način kao što ‘ćuti’ glazbu u kojoj uživa - dakle, lišen opterećenosti da je to nešto što studira. A studirao je vrlo ambiciozno - i na zagrebačkoj i na londonskoj akademiji.

image
Vanja i Max s djecom prije više od dva desetljeća
PRIVATNI ALBUM

- Na prijemni sam otišao u tajnosti, roditelji nisu imali pojma zašto želim u London. Kasnije sam doznao da je prosjek prolaznosti na Royal Central School of Speech and Drama niži od jedan posto i da je luda sreća upisati je - kaže Rok, kojeg je pismo potvrde da je primljen na magisterij filmske glume zateklo u Haagu, uoči otvorenja diplomske izložbe fotografija njegove sestre Katarine (27). U Londonu se, osim kazalištem, najviše oduševio izložbama koje je posjetio, poput ‘Wonderful Things’ Tima Walkera u Victoria&Albert Museumu. Likovna ga umjetnost, kaže, često inspirira u radu, a da nije glumac, obrađivao bi drvo ili mijesio glinu, izrađivao stolce... Bavio bi se i veslanjem, kojem se najviše posvećuje ljeti na Braču. Lani je bez problema u kanuu prevalio 40 kilometara, a ovo ljeto planira srušiti vlastiti rekord.

image

VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
26. ožujak 2024 21:05