Mario Kučera
marko milić

Sin Gorana Milića - najmlađi glasnogovornik Vlade u EU nema curu i želi biti odvjetnik

Djed mu je bio jugoslavenski diplomat, njegov otac je nestor televizijskog novinarstva na Balkanu, majka urednica na Hrvatskoj televiziji, a on je postao najmlađi glasnogovornik vlade u Europskoj uniji.

Diplomirani pravnik Marko Milić (24), sin novinarske legende Gorana Milića (72) i njegove druge supruge Ane (60), početkom kolovoza preuzeo je dužnost glasnogovornika hrvatske vlade te najavio bržu, otvoreniju i iskreniju komunikaciju s javnošću. Mnogi se pitaju zašto je Andrej Plenković tako odgovornu i zahtjevnu funkciju povjerio mladiću, no njih dvojica surađuju već šest godina i to, čini se, jako dobro. Osim toga, hrvatski je premijer već dosta puta pokazao da voli u prvi plan isturati obrazovane, radišne, savjesne, odgovorne, ambiciozne, entuzijastične i ničim opterećene političke poletarce. Primjerice Karlo Ressler, posinak Vladimira Šeksa, Plenkovićev je savjetnik i jedan od autora statuta HDZ-a, a tek je četiri godine stariji od Marka Milića. Izgleda da se Plenković sustavno okružuje mladim lavovima i trenira ih za buduće lidere pa u tom kontekstu imenovanje Marka Milića za glavnog komunikatora hrvatske vlade nije izoliran slučaj.

Zagreb 13082019

Marko Milic

Foto Mario Kucera
Mario Kučera

- Dobro se razumijemo, poznajemo, imamo međusobno povjerenje - izjavio je novi glasnogovornik o svom šefu Plenkoviću, kojeg je upoznao kad se s 18 godina, bez znanja roditelja, u mjesnoj organizaciji Črnomerec učlanio u HDZ. Marko je za Plenkovića počeo volontirati još dok je sadašnji premijer bio saborski zastupnik, a nakon odlaska u Europski parlament Miliću je dodijelio mjesto asistenta u svom uredu u Hrvatskoj. Zajedno su prošli Plenkovićevu kampanju za predsjednika HDZ-a, potom i kampanju za parlamentarne izbore. Kad je Plenković postao premijer, student prava Marko Milić otišao je preko studentske razmjene Erasmus na šest mjeseci u Köln. Kad se vratio u rodni Zagreb zamrznuo je sve svoje političke aktivnosti dok ne završi fakultet. Stisnuo je tu zadnju godinu i proljetos diplomirao. Premda po ocjenama prosječan student, redovito je izvršavao sve obveze i završio fakultet u razumnom roku, što mu je bio prioritet. Prakticirao je učenje uz klasičnu glazbu, no kako mu je glazbeni ukus raznolik, volio je poslušati i svog imenjaka Marka Perkovića Thompsona. Tijekom studija Marko se oko pojašnjenja nekih zakona često konzultirao sa svojom 11 godina starijom polusestrom, zagrebačkom odvjetnicom Lanom Milić. Lana je kći Gorana Milića i njegove prve supruge Olivere, koja je umrla kad su Lani bile četiri godine.

240106
Goran Milic,, supruga ana, kcer lana i sin marko
proslava rodjendana
PJurica
P.Jurica
Složna obitelj Milić 2006. u svom stanu u Zagrebu: tata Goran, mama Ana, kći Lana i sin Marko

Marko i Lana vrlo su bliski i ona je jako ponosna što je njezin brat postao prva truba hrvatske vlade. Milićevo imenovanje dogodilo se toliko strelovito da o tome nije stigao izvijestiti ni svoju obitelji. Goran i Ana Milić, koji ljetuju u Slanom, za veliku su promjenu u životu svoga sina saznali iz medija. “Neka ti je Bog na pomoći i sačuvaj čist obraz”, poručila mu je majka, a otac ga je savjetovao da bude strpljiv, oprezan i mudar. Goran Milić ne želi javno komentirati imenovanje svog sina dok ne prođu barem dva mjeseca. - Kad vidim kako radi, tek ću ga onda moći komentirati - kaže stari novinarski vuk.- Samostalan je, ne voli da ga mama i tata javno ocjenjuju. Novi glasnogovornik hrvatske vlade, poput većine mladih Hrvata, još živi u stanu s roditeljima. No i prije imenovanja planirao se iseliti iz roditeljskog doma i otići u podstanare, a nada se da će uskoro to i realizirati. Trenutačno nema curu, kao ni vremena da s prijateljima hakla nogomet ili košarku, svoje omiljene sportove. Veliki je fan nogometa i u vlastitom je aranžmanu dvaput putovao u Rusiju kako bi na Svjetskom prvenstvu bodrio našu reprezentaciju na utakmicama protiv Rusije i Engleske. Hvale ga da je još kao klinac napamet znao sastave gotovo svih nogometnih reprezentacija svijeta te da nema tog nogometnog kviza gdje on ne bi znao točan odgovor. Na mjestu glasnogovornika morat će kao iz rukava sipati točne ili bar uvjerljive odgovore na mnogo širi spektar pitanja, a gotovo svaki njegov odgovor komentirat će cijela država i nitko se pritom neće obazirati na njegove nježne godine. Navodno dobro podnosi kritike i negativne komentare, no nije mu drago slušati glasine da je položaj glasnogovornika dobio samo zahvaljujući pedigreu i utjecaju svoje obitelji. - Nije me do ove današnje pozicije doveo bilo kakav utjecaj iz obitelji, to vam mogu jamčiti, no potpora obitelji u svemu drugom nikad nije izostala - tumačio je Marko Milić u kraćem intervjuu Hrvatskoj televiziji.

Zagreb 13082019
Marko Milic i tajnica Gabrijela Ištuk
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Marko Milić i tajnica Gabrijela Ištuk

Jednom je pojasnio i odnos svoje obitelji s obitelji Tuđman. Njegov djed po očevoj strani, kojeg nije uspio upoznati i jako žali zbog toga, bio je blizak s Franjom Tuđmanom jer obojica su sanjala o neovisnoj Hrvatskoj u vrijeme kad je to bilo kažnjivo. Čak i kad je Tuđman bio u kućnom pritvoru, jugoslavenski se diplomat Marko Milić s njim redovito dopisivao. I Goran Milić je 90-ih godina prošlog stoljeća bio u jako dobrim odnosima s Tuđmanom, a njegov sin Marko ističe da mu je prvi hrvatski predsjednik veliki politički uzor. Glasnogovornik Milić tvrdi da su sve te poveznice s Tuđmanom samo povijesne fusnote bez utjecaja na njegovu karijeru te se nada da će ga javnost procjenjivati kroz njegov rad, a ne kroz neke druge prizme. Koji ga dugo poznaju, kažu da Marko Milić nikad u životu nije kalkulirao, pa ni kad mu je ponuđeno mjesto glasnogovornika. Kako je rekao prijateljima, taj posao nije prihvatio da bi se uhljebio u politici, već zato što se želi boriti za ono u što vjeruje. A vjeruje da Andrej Plenković Hrvatsku dugoročno vodi u dobrom smjeru.

Zagreb 13082019
Marko Milic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Svjestan je odgovornosti koju je preuzeo, ali i prilike da posao koji obavlja podigne na puno višu i ozbiljniju razinu. Javne je nastupe Marko Milić brusio i kao voditelj emisije “Hrvatska zbilja” na Radio Mariji, gdje je od 2012. s poznatim gostima otvarao razne političke i društvene teme. Premda ta emisija nije imala religiozni predznak, Marku je vjera važan dio života i nedjeljom ne propušta misu u crkvi sv. Blaža, gdje je kao osmoškolac bio ministrant. Zadnja knjiga koju je stigao pročitati prije preuzimanja nove dužnosti bila je “Junak našeg doba” ruskog pisca Mihaila Ljermontova. Čita i na stranim jezicima: dobro vlada engleskim, dok njemački i francuski još usavršava. U djetinjstvu je, kažu, bio brbljav i otvoren dječačić; odsad takav smije biti samo u najintimnijem društvu. Prijateljima se požalio da ga na novoj funkciji najviše inkomodira što od jutra do mraka mora nositi odijelo i kravatu, jer navikao je na puno ležerniju odjeću. Ne voli ni usporedbe sa slavnim ocem, no svjestan je da ih ne može izbjeći. Iako su fizički slični, ima među njima i dosta razlika. Goran Milić je, primjerice, visok 196, a Marko 182 centimetra. Goran nikad nije krio da je veliki ljubitelj viskija, dok njegov sin u društvu radije popije čašu piva. Milić senior dokazani je gurman i poznavatelj visoke gastronomije, a Marko se na tom polju slabije snalazi i preferira domaću kuhinju.

Otac i sin Milić svojedobno su zajedno proputovali dosta svijeta. Dok je Goran snimao televizijske putopise, ljeti je na put o svom trošku vodio i Marka, da upozna nove krajeve i ljude, da nauči koliko je svijet velik i pun različitosti. Njegovi prijatelji iz osnovne škole rado se sjećaju da je Marko s tih putovanja svima u razredu donosio neke sitnice. Roditelji su ga odgajali da bude pažljiv prema drugima i da izbjegava bahatost i razmetljivost. Iako tijesno surađuje s premijerom, privatno se ipak ne druže. Neki politički vračevi prognoziraju da ga Plenković priprema za svog nasljednika na čelu HDZ-a, no upućeni tvrde da su to besmislice jer Markova je ambicija i dalje da jednog dana bude odvjetnik. Put prema odvjetništvu, kažu, odložio je samo zato što želi u potpunosti biti fokusiran na iznimno zahtjevno mjesto glasnogovornika vlade.

Linker
28. ožujak 2024 18:38