aktivistica protiv konvencija

Simbolično ‘zbogom‘ grudnjaku! Gillian Anderson otkriva zašto je mrski predmet izbacila iz garderobe

Proslavljena glumica, aktivistica za prava žena i buntovnica javno je progovorila o jednoj od posljednjih tabu tema - nošenju neudobnih grudnjaka.

Uoči odlaska na snimanje Showtimeovog TV serijala 'Prve dame' u kojem joj je pripala uloga Eleanor Roosevelt, supruge američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta i najdugovječnije prve dame Amerike, koja je u Bijeloj kući stanovala od 1933. do 1945., glumica Gillian Anderson (52) odlučila se javno obračunati s jednim od najomraženijih predmeta iz svoje garderobe.

- Neću ga više nositi, nikad, ali baš nikad, makar mi se grudi objesile do pupka! - izjavila je umirući od smijeha u videoporuci objavljenoj na društvenim mrežama. Glumičino zbogom grudnjaku njoj je, pojasnila je, najljepši mogući dar koji si je mogla priuštiti za 53. rođendan, a proslavit će ga 9. kolovoza.

Zvijezda serijala 'Dosjei X', 'Pad' i 'Kruna' u zrelim se godinama sjajnim ulogama, u od publike i kritike hvaljenim projektima, na velika vrata vratila na scenu i trenutačno proživljava svoje profesionalne vrhunce.

No, u privatnom životu joj ne cvatu ruže, jer ju je donedavni partner, nagrađivani scenarist i dramatičar Peter Morgan (58), inače jedan od autora 'Krune', nakon četiri godine veze ostavio zaljubivši se u njezinu kućnu prijateljicu, britansku producenticu Jemimu Khan (46), široj javnosti poznatu po aferama s glumcima Hughom Grantom i Russellom Brandom, te braku s pakistanskim premijerom Imranom Khanom.

Čitajte i: Drogirala se, bila ‘drčna i pravi propalitet‘! Gillian Anderson - od buntovnice do jedne od najvećih u svom poslu

Čitajte i: Bila im je kućna prijateljica... Gillian Anderson šokirana izdajom prijateljice i bivšeg partnera

Od toliko proklamirane ženske solidarnosti koju Gillian Anderson godinama javno zagovara tako u stvarnom životu nije bilo ništa, ali je glumica u sebi pronašla snagu da prevlada i taj izazov. Sigurno joj nije bilo lako jer je Petera Morgana smatrala idealnim partnerom. Nije inzistirao da žive zajedno i nije je mučio stalnim nadzorom te ljubomornim ispadima, nego joj je ostavljao dovoljno osobnog prostora i slobode za njezine profesionalne i privatne ambicije. A s druge se strane na njega uvijek mogla osloniti - i privatno i profesionalno.

Morganova izdaja sigurno ju je uzdrmala, ali sudeći po opuštenosti i dobrom raspoloženju pred kamerama Gillian Anderson nije na duže staze zbog toga klonula duhom, nego na radost svojih obožavateljica i dalje ostaje oličenje ženske snage.

Jedan od razloga za to je i veliko životno iskustvo Gillian Anderson, te njezinih mnogo utakmica u nogama. Od svojih tinejdžerskih dana navikla je, naime, na nevolje i dizanje iz pepela. Kao tinejdžericu u američkoj provinciji, gdje je provela svoje formativne godine, smatrali su je propalitetom i autsajdericom jer se slobodno ponašala, pila, drogirala se i bila neukrotiva, autodestruktivna pankerica - jedna od njih šest u Grand Rapidsu, gradiću u Michiganu.

image
Glumica bilježi najbolje dane svoje karijere, no privatno je doživjela velika razočarenja.
JAMIE SIMONDS/BAFTA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kad je odrasla i sazrjela, društveno se angažirala kao aktivistica u Greenpeaceu, u njezinom stalnom fokusu su i manjinska prava, zaštita habitata domorodačkih plemena diljem svijeta, spas Amazone i ugroženih morskih ekosustava...

No, glavni cilj bila su joj i ostala prava žena, tema kojoj je posvetila svoju knjigu "Mi", a smatra je svojim osobnim manifestom posvećenim svim ženama u cijelom svijetu. U njoj je iz osobnog iskustva progovorila o mnogim bolnim temama - od borbe s depresijom u razdoblju svog odrastanja pa sve do fizioloških, emotivnih i psihičkih tegoba zbog preuranjene menopauze s kojom se suočila u svojim četrdestima.

Napisala ju je s prijateljicom, novinarkom Jennifer Nadel, a mnogim ženama je poslužila kao svojevrstan vodič za kvalitetniji i sretniji život, bez obzira na to žive li same, s partner(ic)om, u braku ili su samohrane majke.

image
Iako je njezin dugogodišnji partner završio s njezinom bivšom prijateljicom, Gilian i dalje vjeruje u žensku snagu i solidarnost.
MAGNUS SUNDHOLM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Još kao tinejdžerica svima sam htjela dokazati da su djevojčice ravnopravne s dečkima, a za to sam se borila i tijekom cijelog svog života i glumačke karijere. Ta borba nikada ne prestaje - izjavila je na njezinom njujorškom predstavljanju.

Vjeru u feminizam i žensku snagu nije izgubila niti nakon mnogih privatnih i profesionalnih razočaranja, od kojih je prijateljičino uskakanje u krevet njezinog bivšeg partnera samo posljednje u nizu.

- I dalje vjerujem da žene mogu utjecati i potaknuti društvene promjene. Želim ih ohrabriti da se izbore za sebe i ne pristaju na izbore koje im nameću drugi - kaže Gillian Anderson.

image
Anderson je u seriji 'Kruna' briljirala sjajnom ulogom, utjelovivši Margaret Thatcher.
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Jedan od njih je i društvena konvencija obaveznog nošenja grudnjaka, komada odjeće koji je feministicama odavno crvena krpa pred očima jer po njihovom mišljenju predstavlja instrument patrijarhalne manipulacije i društveno nametnutog zadiranja u privatnost ženskog tijela.

Iako se grudnjaci odavno više javno ne spaljuju, kao tijekom flower power pokreta i hippie kulture potkraj šezdesetih, sve više žena diljem svijeta odustaje od njihova nošenja. A potez Gillian Anderson koja je svoje grudnjake simbolički javno spalila, objavivši da ih privatno više nikad neće nositi, makar joj se grudi objesile do pupka, sigurno će mnoge žene ohrabriti da joj se na tom putu - pridruže.

Linker
25. travanj 2024 03:45