Privatni album
INSPIRATIVNA PRIČA

Sanja Dajak Matanović: Kako sam skinula 50 kilograma i uspjela u životu

Otkako je postala life coach 38-godišnja ekonomistica Sanja Dajak Matanović ima pune ruke posla. A kako i ne bi;  kada ljudima ispriča svoju priču daje im dodatni vjetar u leđa. No, ona nije samo motivator i učitelj. Supruga i majka 11-godišnje djevojčice hrabro je zaplovila i poduzetničkim vodama nedavno otvorivši Concept Store dobre hrane ‘Kredenca zdravlja’ čije će proizvode ovih dana na zagrebačkom Burgerfestu moći iskušati svi posjetitelji

Danas zdrava i entuzijastična, žena koja se skriva iza slogana “Brini za sebe” prije nekoliko godina, na pragu svoje 32., težila je 112 kilograma. Isfrustrirana životnim nezadovoljstvom, shvatila je da je vrijeme za promjenu te joj je i pristupila, s najvećim mogućim motivom – željom da njezina tad petogodišnja djevojčica ima zdravu i sretnu mamu.

-Te jeseni moj se brat ženio, a kad sam vidjela fotografije s vjenčanja, shvatila sam da više nikada ne želim tako izgledati, u razgovoru nam je otkrila Sanja, naglašavajući kako je svima koji žude za promjenom nužno shvatiti da se ne treba fokusirati na gubljenje kilograma, nego na sve ono što u vaš život ulazi kad se kilogrami tope.

Put nije bio lak, bio je prepun odricanja i discipline no bila je uporna i u konačnici izgubila 50 kilograma. Svakoga dana radila je od 8 do 16 sati, a već u 17 odlazila na treninge, da bi nakon njih pohađala satove arapskog – jezika kojeg je oduvijek voljela i ljubavi koju nije htjela zapostaviti. Vikendom je pohađala satove plesa, još jedne od velikih strasti koju ova svestrana žena ima. Tijekom dugih radnih sati, Sanja se prehranjivala zdravim jelima koja je jutrima prije posla pripremala isključivo od zdravih namirnica.

- Nisam si dozvoljavala da me glad uhvati nespremnu i da budem primorana ući u pekaru. Svakodnevno sam kolegama u uredu odgovarala na desetke pitanja o mojim paketićima i zdjelicama, smijali su mi se, pa i spočitavali, no ja sam ostala dosljedna svom cilju.

Privatni album

Kao ključan segment u svom procesu mršavljenja Sanja navodi potporu svog supruga koji je imao neiscrpno razumijevanje za njezino cjelodnevno izbivanje i bio stup obitelji kad je njoj i njihovoj djevojčici to bilo najpotrebnije.

Sanja Dajak Matanović sa suprugom Silviom Matanovićem

S vremenom, i svoju je obitelj uključila u zdrav način života, pa su zajedno uživali ne samo u zdravoj hrani nego i u zajedničkim treninzima i raznim sportskim aktivnostima.

U jednom trenutku poželjela je u potpunosti razumjeti svoj put – uzroke debljanja, okolnosti koje su je dovele do toga da se u to stanje dovede, ali i svega što se događalo kad je odlučila pristupiti novom načinu života. Iz tih je razloga krenula pohađati coaching edukaciju te je naredne četiri godine posvetila savjetovanju s trenerima i nutricionistima. U međuvremenu je dala otkaz na dotadašnjem radnom mjestu i poželjela svoj uspjeh i put do njega podijeliti s drugima. Znala je da je moguće, znala je koliko je ostvarila i imala je potrebu podijeliti to sa svima koji prolaze ono što je i sama prolazila.

Njezin je entuzijazam, ali i broj zainteresiranih klijenata, iz dana u dan bivao sve veći, pa se javila i potreba za prostorom koji će omogućiti kvalitetnu interakciju, ali i ponudu zdravih namirnica kontroliranog porijekla koje su uvelike doprinijele Sanjinom gubitku kilograma. I tako se prošlog ljeta na Pelješcu, sasvim slučajno rodila ideja o "Kredenci zdravlja".

Drago Posavec / Sanja Dajak Matanović
Prostor "Kredence zdravlja" u Zagrebu
Drago Posavec / Sanja Dajak Matanović
Prostor "Kredence zdravlja" u Zagrebu

- Naišla sam na staru bakinu kredencu, divnu, bijelu s tirkiznim ručkicama. Taj me prizor vratio u djetinjstvo i prisjetio na mirisne i ukusne teglice koje je baka iz nje vadila. U tom sam trenutku poželjela i ja imati takvu kredencu, njih nekoliko, i iz njih u svijet slati zdrave i fine teglice, prisjetila se.

Nakon mnogo truda, renoviranja namještaja, osmišljavanja koncepta, ostvarivanja kontakata i suradnji nastala je “Kredenca zdravlja”, Concept Store dobre hrane u kojemu kupci mogu pronaći namirnice našeg podneblja lišene nepotrebnih aditiva i konzervansa, ali i razne preparate i aparate koji su Sanji tijekom godina pomagali pri pripremi zdrave hrane.

Uz ponudu namirnica, hrane i kozmetike namijenjene dijabetičarima, vegetarijancima, veganima i alergičarima, u sklopu “Kredence zdravlja” održavaju se i brojne radionice i edukacije.

Uz poslovan i privatni stres, Sanji je nužno bilo zadržati zdravu i uravnoteženu prehranu, pa se na njezinom meniju redovno nalazi puno povrća, voća, jaja, mesa, ribe, zdravih ugljikohidrata, a ponekad si dopusti i “izlet u zabranjeno”.

- Ako konzumiramo zdrave namirnice, i činimo to u umjerenoj količini te pritom ispravno treniramo i to sve činimo 80% vremena, preostalih 20% se možemo opustiti, smatra Sanja Dajak Matanović.

Tijekom priprema na zagrebačkom Burger Festival na kojemu će se “Kredenca zdravlja” predstaviti s finim namazima, začinima, sokovima, likerima i slasticama, Sanja je s nama podijelila svoj omiljeni recept za obiteljski ručak:

- Odrezak lososa ispečem na grill tavi, a na štednjaku prokuham šalšu pripremljenu od rajčica, luka, češnjaka i paprika. U šalšu dodam na kockice izrezanu skuhanu tikvicu, a umjesto tjestenine skuham buču sušenu na suncu. Prelijem ju šalšom i poslužim uz grilani losos. Jelo je divnog okusa i izgleda, a tijelu nam daje prijeko potrebnu zdravu i kvalitetnu energiju.

Drago Posavec / Sanja Dajak Matanović

Linker
18. travanj 2024 13:43