LATINO GLUMICA

Salma Hayek slavi 55. rođendan! Bila je žrtva holivudskog predatora, a na početku karijere prognozirali su joj - propast

Prva uloga bila joj je 1989. godine u meksičkoj sapunici, a postala je i prva Latinoamerikanka koja je nominirana za Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu.

Prvih 55 glumice Salme Hayek Pinault! Slavljeničkom fotografijom u plavom jednodnijelnom badiću još je jednom pokazala zašto ju smatraju jednom od najljepših holivudskih glumica. No, iza lijepog lica krije se izniman glumački talent i priča zbog koje je danas, unatoč dugom radnom stažu, jedna od najtraženijih glumica.

image
Salma Hayek u filmu Desperados 1995. godine.
COLUMBIA PICTURES/ENTERTAINMENT PICTURES/PROFIMEDIA

Rođena je u imućnoj rimokatoličkoj obitelji iz Meksika, otac joj je Libanonac Sami Hayek Dominguez, a majka španjolska operna pjevačice Diana Jiménez Medinea. U tinejdžerskim danima je živjela s tetom u SAD-u u Teksasu. U glumu se zaljubila gledavši film „Willy Wonka – Tvornica čokolade”, a njezin je prvi glumački pothvat bio u meksičkoj sapunici „Tereza” 1989. godine. U radnim devedesetima odlučila je otići u Hollywood i isprofilirati se kao glumica u toj industriji. Dobila je ulogu s Antoniom Banderasom u filmu "Desperados" i to je bila njezina odskočna daska. S nekoliko uloga u komedijama i westernima, Hayek je odlučila pokrenuti vlastitu produkcijsku kuću - Ventanarosa te je prošle godine potpisala dvogodišnji ugovor s HBO Maxom.

Njezina je strast i predanost poslu najbolje došla do izražaja 2002. godine u romantičnoj drami Frida, u kojoj je istovremeno glumila i bila izvršna producentica. Film je nominiran za šest Oscara, uključujući nominaciju za najbolju žensku glavnu ulogu što je Hayek učinilo prvom Latinoamerikankom kojoj je to uspjelo. Bila je i izvršna producentica showa "Ružna Betty", a prikazivala se na ABC-u od 2006. do 2010. godine te je 2007. godine osvojila Zlatni Globus za najbolju komediju. Pojavila se u seriji "30 rock", a glumila je i s kolegom Adamom Sendlerom u komediji "Starci". To je fenomenalan uspjeh za ženu kojoj su već na samom početku karijere prognozirali - propast.

"Rekli su mi da će moja karijera u Hollywoodu umrijeti sredinom mojih tridesetih. Prije svega, rekli su mi da Meksikanka nikada neće uspjeti jer u to vrijeme, s pojavom novih generacija, nije bilo moguće da Meksikanka ima vodeću ulogu u holivudskim filmovima", prisjetila se glumica ove godine na promociji filma "Bliss". No, Hollywood je nije mazio, a pogotovo pojedinci poput seksualnog predatora Harveya Weinsteina.

Čitajte i: Salma Hayek za Gloriju: 'Vaša je zemlja sretno mjesto...hrana je odlična, a sunce nudi prekrasnu svjetlost'

Njezina ispovijest o čovjeku koji je godinama zlostavljao glumice naslovljena kao "Harvey Weinstein je i moje čudovište" za The New York Times također je podigla puno prašine. Optužila ga je za seksualno uznemiravanje na snimanju filma Frida.

"Neke je ljude silovao. Sada se pitam, bi li moje priznanje tada nešto promijenilo? Zašto nisam imala hrabrosti? No tada sam se s time nosila najbolje što sam mogla”, rekla je Salma. Weinstein ju je pokušavao natjerati da snimi scenu seksa sa ženom, pitao ju je bi li njega oralno zadovoljila i želi li se s njim tuširati, a kada je to sve odbila - zaprijetio joj je da će je ubiti.

U Hrvatskoj snimala dva filma

Film koji je snimala i u Hrvatskoj „Čuvaj me s leđa 2” zbog koronavirusa premijerno je prikazan tek u srpnju ove godine. Ona, Ryan Reynolds i Samuel L. Jackson snimali su u Rovinju, Zagrebu i Karlovcu. Kod nas je u ljeto iste godine snimala i film „Bliss”. S glumcem Owenom Wilsonom ima glavnu ulogu u tom znanstvenofantastičnom filmu redatelja Mike Cahilla, koji nije oduševio ni kritku ni publiku. O iskustvu u našoj zemlji ekskluzivno je ovo ljeto govorila za Gloriju.

image
Sa Samuel L. Jackson na snimanju filma 'Čuvaj me s leđa 2' u Hrvatskoj.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
image
Salma Hayek i Ryan Reynolds
SUPPLIED BY LMK/IPA/IPA/PROFIMEDIA

"Vaša je zemlja sretno mjesto. Susrela sam divne ljude, koji su ponosni na svoju povijest i kulturu, hrana je odlična, a sunce nudi prekrasnu svjetlost. Pravo mjesto za uživanje", rekla je glumica.

U braku s multimilijarderom

Njezin ljubavni život uvijek je u centru pozornosti pogotovo jer se prije 12 godina udala za milijardera, Françoisa-Henrija Pinaulta, izvršnog direktora Keringa, francuske grupe luksuznih brendova u koju spadaju Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga i još mnogi, a kompaniju naslijedio od oca.

Mnogi su glumicu kritizirali kako je u brak s četiri godine starijim suprugom "uplovila" samo zbog novca, a ona je te opaske odlučila ignorirati te odgovorila diplomatski.

"Zbog njega sam zdravija i bolja osoba", rekla je glumica. Prvo pravilo njihovog braka je u svim nesuglasicama pronaći kompromis, a drugo - da nikada ne budu odvojeni više od tjedan dana. U braku su dobili i kćer Valentinu Palomu, a tu su vijest objavili 2007. godine, u gotovo isto vrijeme kad su najavili i zaruke. Samozatajan par rijetko na društvenim mrežama objavljuje zajedničke fotografije, a primjerice, pohvalili su se zajedničkim odmorom u Hrvatskoj 2019. godine za vrijeme snimanja Salminog filma.

Čitajte i: Salma Hayek oduševljena je Hrvatskom, sa suprugom posjetila još jedan dragulj naše obale

Čitajte i: Salma Hayek u dramatičnoj ispovijesti otkrila: 'Tjednima sam bila u krevetu, rekla sam da ću umrijeti doma'

Linker
19. travanj 2024 23:54