Intervju

S malih ekrana u business vode: ‘Govorili su mi da ću, ako ovo preživim, postati motivacijski govornik‘

Nevena Rendeli, koju poznajemo kao TV voditeljicu, novinarku i influencericu, prije dvije se godine odlučila na karijerni iskorak te pokrenula vlastiti posao. Nama je otkrila kako se u tome snašla, a osvrnula se i na važna društvena pitanja, kao i na majčinstvo.

Jedna od naših najpoznatijih televijskih voditeljica, Nevena Rendeli, prije dvije je godine odlučila pokrenuti vlastiti business te je otvorila PR agenciju koja danas organizira značajne evente. Iako ju je na samom početku dočekala pandemija, kao i brojne predrasude, Nevena je u svome naumu itekako uspjela, nama je otkrila kako je taj proces izgledao, kako joj život izgleda danas, a dotakla se i važnih aktualnih tema koje se tiču predrasuda, žena i majčinstva.

Tko je danas Nevena Rendeli, čime se bavi i kako bi se opisala?

Najteže je opisati samog sebe, ali često me u posljednje vrijeme pitaju kako da me potpišu. Jesam li još uvijek TV voditeljica i novinarka, PR menadžerica, influencerica, poduzetnica ili nešto deseto? Kako ni sama ne volim ladice, rekla bih da sam sve to po potrebi. Trenutno sam najviše vlasnica i direktorica PR agencije pa je većina projekata koje radim vezana za to. Još uvijek sam i voditeljica jer često moderiram razne konferencije, evente i povremeno vodim talk show 21 odgovor na Una TV. Nekad između sam i influencerica, a najviše sam mama.

image

Nevena smatra kako su žene znatno operativnije kada je riječ o poslu.

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Smatraš li se poduzetnicom?

O da, od onog trenutka kad sam s partnerima otvorila Prime time komunikacije postala sam poduzetnica u punom značenju. Osim što zapošljavamo desetak ljudi, radimo nekoliko velikih projekata godišnje poput Weekend Media Festivala, Weekend Food Festivala, Festivala zdravlja i Sunset Sports Media Festivala - i to samo u ovoj godini.

Kako si se snašla u business svijetu? Jesi li pomišljala da odustaneš? Što ti je bilo najizazovnije? Jesi li imala strah od nepoznatog?

S obzirom na to da sam firmu otvorila pet dana prije početka pandemije i lockdowna, počelo je trnovito. Naime kad sam davala otkaz na televiziji i odlučila se za privatni biznis, sama sebi sam govorila: „Pa dobro što je najgore što se može dogoditi?“, i moram vam priznati da mi je svašta palo na um od neuspjeha do drugih problema, ali nije da će se cijeli svijet zatvoriti na gotovo dvije godine i da će nas dva potresa potpuno izbaciti iz cipela. Netko mi je u tom trenutku rekao, vidjet ćeš na kraju ćeš postati motivacijski govornik ako ovo preživiš. Nisam postala motivacijski govornik, ali sam preživjela i to puno bolje nego sam mislila da će biti.

Smatraš li se uspješnom?

Da. I ne sramim se to reći. Pritom ne mislim da sam uspješna u materijalnom smislu, iako sam dobro situirana zahvaljujući vlastitom radu, već zbog toga što se usudim svakim danom probati nešto novo, ne bojim se neuspjeha već ga doživljavam kao školu, volim izazove i najbolje se snalazim kad multitaskam, a takav mi je svaki dan.

image

'Doživjela sam nepovjerenje da mogu voditi ozbiljan business jer dolazim iz televizijskog, medijskog svijeta.'

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Čitajte i: Kad pričamo o seksu, pričamo o kvaliteti, kvantiteti i o pustim željama, otkrila nam je Nevena Rendeli Vejzović

Žene se u poslovnom svijetu svakodnevno susreću s brojnim predrasudama - jesi li imala takvih iskustava otkako si krenula s vlastitim businessom?

Nisam doživjela klasične predrasude zato što sam žena, više nepovjerenje da mogu voditi ozbiljan business jer dolazim iz televizijskog, medijskog svijeta koji se često smatra frivolnim. No, nekako se to nepovjerenje jako brzo izgubilo jer sam odmah radila PR i organizaciju velikih evenata koji okupljaju i do 5000 ljudi, i upravljala timom od 50 ljudi. No, već je simptomatično što se i nakon 20 godina karijere ja još uvijek moram dokazivati, što s mojim kolegama sigurno nije slučaj. Ovo je i dalje muški svijet, a da je uistinu tako pokazuju i brojna istraživanja poput onih da su žene uspješnije na fakultetima, ali odmah nakon nestanu s tržišta rada. Jedan od razloga je i majčinstvo, ali zanimljivo je kako očeve roditeljstvo ne spriječi u napredovanju. Što se tiče mog iskustva, ja bih rekla da su žene puno operativnije i odgovornije u businessu, no često im nedostaje hrabrosti i inicijative, što opet nije čudno jer se žene nažalost još uvijek ne odgaja za upravljačka mjesta u društvu.

Jako si angažirana kada je riječ o ženama u društvu. Što te po tom pitanju najviše ljuti?

Žene čine polovicu našeg društva no nažalost to nije vidljivo u svim sektorima društva. Prvenstveno ako razgovaramo o upravljačkim funkcijama. Ako i zanemarimo taj veliki problem, možda je još gori odnos prema ženama u našem društvu kako politike tako i prevladavajućeg muškog dijela društva. Najgori primjer je slučaj Mirele Čavajde i potpuno nerazumno nepoštivanje zakona i onemogućavanje pristupa zdravstvenim uslugama na koje ima pravo. Iako sam znala za slične slučajeve koji se nisu pojavljivali u javnosti, šokirana sam reakcijama onih koji odlučuju. A Mireli svaka čast i hvala na hrabrosti! Za sve nas.

Tvoji se projekti obraćaju javnosti, kako biraš teme i projekte kojima se baviš? Imaš li veću slobodu sada kada si samostalna ili ipak manju?

U principu ja biram projekte i klijente tako da slobodnu mogu reći da radim samo ono što volim i želim. I to smatram najvećim uspjehom u karijeri. Jedan takav projekt je i Festival zdravlja koji organiziramo treći put u Maksimiru, sljedeći vikend od 20.do 22. svibnja. Nastao je kao moja ideja u pandemiji, a danas je postao okupljalište stručnjaka, liječnika, nutricionista, kineziologa koji dva dana na otvorenom na potpuno besplatnim radionicama i panelima savjetuju i raspravljaju o zdravijem načinom života. To je pravi lifestyle projekt koji o zdravlju govori na jednostavan i pristupačan način, a prošlih godina je okupio nekoliko tisuća ljudi kod Vidikovca. Ove godine stvarno imamo najbogatiji program, od ženskog zdravlja, preko kardiovaskularnih bolesti, radionica disanja, nordijskog hodanja, zdravog kuhanja, vježbanja do problematike mentalnog zdravlja koja je sigurno tema broj jedan pogotovo među mladima. Novost su i radionice za roditelje i bebe tako da od sveg srca pozivam sve na besplatno druženje u Maksimiru sljedeći vikend.

Drugi veliki projekt koji pripremamo, a sad vam ekskluzivno predstavljam je, Women's Weekend u Rijeci krajem listopada na kojemu ćemo okupiti svjetske i regionalne govornice sve s ciljem boljeg povezivanja i jačanja žena u svijetu poduzetništva, politike, književnosti i medija. No o tome ćemo još imati prilike razgovarati.

image

Nevena je po samom osnivanju businessa upravljala timom od 50 ljudi.

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Čitajte i: Od šankerice do stručnjakinje za EU fondove: Ariana Vela otkriva tajnu svog uspjeha

Majka si triju djevojčica, bojiš li se za njih s obzirom na okruženje u kojem odrastaju?

Bojim se kao i svaka mama, ali ne bojim se da se neće snaći jer ih od malih nogu odgajam da budu samosvjesne i samopouzdane i da imaju pravo zahtijevati ravnopravan odnos u svakom pogledu. Ono što se nadam da ću uspjeti je odgojiti ih kao hrabre žene koje se neće bojati preuzeti inicijativu i izboriti se za sebe.

Ne skrivaš svoju djecu na društvenim mrežama, što s poznatima nije tako čest slučaj... Što kažeš onima koji imaju negativno mišljenje?

Ništa. Iskreno ne bavim se time previše. U nekom trenutku sam odlučila ne skrivati ih na društvenim mrežama, što ne znači da u budućnosti neću. Nisam zauzela konačan stav oko toga.

Koje bi žene istaknula kao uzore?

Postoje divne slikovnice koje svake večeri čitam svojim kćerima o velikim ženama koje su obilježile povijest. Tu je Frida Kahlo, Coco Chanel, Zaha Hadid i mnoge druge i stvarno sve četiri uživamo u tim pričama. Mislim da je jako važno da od malena uče o uspješnim ženama, kao i muškarcima. Što se tiče mojih uzora, hm, možda sam malo precinična za uzore, a kad kažem da je to moja mama onda sam u klišeju. Ali kako se ne diviti ženi koja je uz posao podigla dvoje djece, obrazovala ih, sad je u mirovini i čuva moju i bratovu djecu. Sve, što kažem, osim hvala, bila bi blasfemija.

image

Nevena svoje kćeri nastoji učiti o značaju žena koje su obilježile povijest.

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Misliš li da se o ženama u medijima razgovara dovoljno i na pravi način?

Žene su prisutne u medijima to je sigurno, ali pitanje je u kojem kontekstu. Evo primjera; komentiranje odijevanja političarki. Nemam ništa protiv toga, ali kad vidim kako izgledaju političari tu i tamo bih s guštom pročitala kritiku i na njihov odjevni stil i stas. Kad su nam već svima puna usta ravnopravnosti. Također, u svijetu klikanja, razumijem da naslovi prodaju, ali možda bismo i mi žene iz medija mogle promijeniti taj diskurs.

Što bi poručila Neveni s 18 godina?

Samo hrabro i bez odustajanja. I sve će biti dobro uz sve uspone i padove. Malo manje žurbe i nestrpljenja jer sve dođe u svoje vrijeme i baš kada treba!

Linker
25. travanj 2024 13:07