NEMA MU KRAJA

Roditelji su mu bili gastarbajteri, sad Rimčeva tvrtka vrijedi više od 2 milijarde eura. Sreća ga prati i u ljubavi

Samoborski poduzetnik, rodom iz Livna, dosad je ostvario sve svoje poslovne snove, a najveća podrška uz brojne investitore mu je obitelj i supruga Katarina Rimac, s kojom se vjenčao lani.

Njegova kompanija Rimac Grupa u zadnjem je krugu investicija prikupila 500 milijuna eura, priopćeno je iz kompanije, što znači da je kapitalizirana vrijednost tvrtke premašila dvije milijarde eura. Da se shvati razmjer važnosti te vijesti dovoljno je za usporedbu pogledati nedavne naslove poslovnih rubrika koji pišu da potencijalnim kupcima Fortenove (bivšeg Agrokora) za preuzimanje najveće hrvatske tvrtke treba upola manji iznos - milijarda eura.

image

Njegovi se uspjesi izučavaju i analiziraju u cijelom svijetu

EL UNIVERSAL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Rimac Grupa sa svježim kapitalom može nastaviti investiticije u svoj rast, povećanje proizvodnog kapaciteta i dodatno zapošljavanje, a posebni fokus u idućem razdoblju bit će na odjelu Rimac Technology, koji se bavi proizvodnjom tehnoloških komponenti za druge proizvođače.

image

Predstavljanje Nevere

TONCI PLAZIBAT/CROPIX

"Počašćeni smo potporom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo Porscheu i InvestIndustrialu koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju potporu novim ulaganjem", istaknuo je Mate Rimac, čija kompanija trenutačno zapošljava 1500 ljudi.

Čitajte i: TKO JE BIO RAY LIOTTA: DOBRI MOMAK IZ SIROTIŠTA OSTVARIO JE SVE SVOJE SNOVE

Nevjerojatan uspjeh za tvrtku koja je prije trinaest godina svoj vizionarski put započela kao one-man-team.

image

Mate i Katarina Rimac vjenčali su se lani

MATIJA PRAJO - BEEP PICTURES

Čovjek kojem su se dosad ostvarili svi snovi rođen je 12. veljače 1988. u Livnu u Bosni i Hercegovini. Najstariji je od troje djece koju su roditelji Ivan i Zdenka Rimac prehranili radeći kao gastarbajteri u njemačkom Frankfurtu. Prije 22 godine vratili su se u Hrvatsku i započeli novi život u Samoboru, gdje je Matin otac Ivan Rimac pokrenuo građevinsku tvrtku.

image

Srednju školu završio je u Samoboru

RANKO SUVAR/CROPIX

No, Matu su više od građevine zanimali elektrotehnika i automobilizam, pa je u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru upisao četverogodišnji program tehničara za mehatroniku koji objedinjuje računarstvo, strojarstvo i elektrotehniku. Na županijskom i državnom natjecanju iz elektrotehnike osvojio je prva mjesta, a na natjecanjima inovatora u Belgiji, Njemačkoj, Južnoj Koreji i Švicarskoj redom - zlatna i srebrna odličja.

image

Na međunarodnom Sajmu automobila u Frankfurtu 2011.

THOMAS KIENZLE/AFP/PROFIMEDIA

Nadahnut genijem Nikole Tesle u garaži je napravio svoj prvi električni sportski automobil s ciljem da na brzinskim utrkama pobjeđuje benzinske konkurente, čime je, uz ostale, zainteresirao kraljevsku obitelj iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

image

Predstavljanje modela Concept One 2016.

DENIS LOVROVIC/AFP/PROFIMEDIA

Najveći ljubitelj brzine među njima od Rimca je poželio naručiti dva automobila i to je bila točka preokreta. "Otac mi je dao kredit koji sam mu vratio do zadnje kune. Bez njega ne bih bio većinski vlasnik tvrtke, niti bi tvrtka poslovala u Hrvatskoj", opisao je Rimac svoj početak. Uspjesi i nagrade su se samo nizali, pa se prije pet godina njegovo ime našlo se na prestižnoj listi 30 najvećih mlađih od 30 utjecajnog poslovnog magazina Forbes 30 under 30, a zatim i na listi najuspješnijih mladih poduzetnika, potencijalnih milijardera iz istočne Europe.

image

Sa svojim timom u Svetoj Nedjelji 2016.

DENIS LOVROVIC/AFP/PROFIMEDIA

Osim što briljira u poslovnom svijetu, sreća ga prati u i privatnom životu. Lani se nakon 17 godina poznanstva i sedam godina veze vjenčao s Katarinom Lovrić. Intimna ceremonija u krugu obitelji i prijatelja, sve skupa tridesetak uzvanika, održana je u splitskoj Villi Dalmaciji, a svadbeni meni prema želji mladenaca bio je vegetarijanski.

image

Na njiihovoj svadbi poslužen je vegetarijanski menu

MATIJA PRAJO - BEEP PICTURES

"Upoznao nas je moj najbolji prijatelj i Matin bratić Ante u Livnu. Točnije, ispred dućana koji smo zvali Ljubina zadruga i ispred kojeg me dida čekao nedjeljom poslije mise da mi nakupuje slatkiša", ispričala je za Gloriju Katarina Rimac, magistra komunikacije i marketinga koja je od 2014. zaposlena u Rimac Automobilima.

Čitajte i: NJEGOV ŽIVOT JE ROCK‘N‘ROLL! SLAVNI ROKER SLAVI 75. ROĐENDAN, A NJEGOVE KĆERI UPRAVO SU NAPUNILE ŠEST GODINA

image

Mate i Katarina Rimac

MARKO TODOROV/CROPIX

"Kad me netko pita kakav je osjećaj voziti se više od 200 kilometara na sat, pomalo me sram odgovoriti da mi je to normalno i da nemam straha. Oduvijek sam voljela adrenalin. Ali voziti se, primjerice, u Zagrebu pored tramvaja - to nikako. Tvrtka naglo raste, a Mate i ja dosta dobro podnosimo taj koloplet privatnog i poslovnog odnosa. Imam svoj odjel i odgovaram svom šefu, a to nije Mate. Moj ured je u Zagrebu, njegov u Svetoj Nedelji, pa se preko tjedna skoro i ne vidimo. No, naravno da živimo za tvrtku i da pričamo o svemu što se na poslu događa i kad smo doma. Ne bih mogla zamisliti da radim negdje drugdje", opisala je Katarina lani zajednički život s poduzetnikom koji već godinama slijedi svoju viziju i tjerat će je do kraja.

image

S francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom lani ga je upoznao hrvatski premijer Andrej Plenković

DENIS LOVROVIC/AFP/PROFIMEDIA

A pitanje svih pitanja glasi - gdje mu je kraj? To je tema o kojoj se zasad može samo spekulirati, no poznavatelji situacije uvjereni su da najbolje za Matu Rimca i njegovu kompaniju tek dolazi.

image

Strastveni je navijač hrvatske reprezentacije

GORAN JAKU/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Linker
24. travanj 2024 19:01