MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Čekali šest mjeseci

Riječka glazbenica o trnovitom putu do posvojenja njezine djevojčice: ‘Rijetko bismo dobili toplu riječ‘

Šokirana tragedijom malene Nikoll, Nikolina Tomljanović otkriva kako je njoj i suprugu Jakobu bilo onemogućeno posvojenje u Hrvatskoj, iako su imali sve uvjete, pa su sreću pronašli s afričkom djevojčicom Salomé.

Šokirana tragedijom malene Nikoll, Nikolina Tomljanović otkriva kako je njoj i suprugu Jakobu bilo onemogućeno posvojenje u Hrvatskoj, iako su imali sve uvjete, pa su sreću pronašli s afričkom djevojčicom Salomé.

Nijedno dijete ne bi trebalo doživjeti nasilje, a ponajmanje od svojih najbližih. Svoje posljednje trenutke ta je djevojčica provela u boli i tuzi i to je slika koju suprug i ja ne možemo izbaciti iz glave, govori riječka glazbenica Nikolina Tomljanović (43), jedna od mnogih koju je šokirala sudbina dvoipolgodišnje Nikoll, čiji se život ugasio na Uskrs od posljedica premlaćivanja u roditeljskom domu.

Beskrajno ih je rastužilo, jer su ona i suprug, sveučilišni profesor Jakob Patekar (38), i sami roditelji posvojene djevojčice, druželjubive i dobrodušne petogodišnjakinje Salomé, koja je u njihovu obitelj stigla početkom 2018. iz Afrike, nakon uzaludnog pokušaja da u Hrvatskoj posvoje dijete. Nikolina je ekskluzivno za Gloriju detaljno ispričala kako je izgledao njihov trnovit put do roditeljstva i što bi u sustavu trebalo mijenjati.

Glazbenica bi dopustila da udomitelji i posvojitelji budu svi oni koji ispunjavaju uvjete: i samci, i osobe starije životne dobi, i istospolni parovi koji djeci mogu dati jednaku ljubav i brigu kao i heteroseksualni.

Ionako svi moraju proći niz psiholoških testova, procjenu uvjeta i edukaciju kako bi se kvalificirali za roditeljstvo. Sve su to prošli i Nikolina i Jakob u riječkom Centru za socijalnu skrb, gdje su nakon niza razgovora te višetjednih radionica i predavanja dobili potvrdu da mogu posvojiti dijete.

- U Rijeci smo imali sreću da su socijalne radnice bile krasne, kao i osobe koje su vodile edukaciju. No, kad smo krenuli kontaktirati s ostalim centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj - više od njih stotinu - nailazili smo na svašta. Rijetko bismo dobili toplu riječ neke ljubazne osobe koja bi nam zaželjela sreću i olakšala situaciju. Bilo je to doista deprimirajuće, a pogotovo je bilo frustrirajuće slušati i čitati u medijima koliko djece je u domovima i znati da tolike biološke roditelje nije briga za svoju djecu. Ti želiš nekome od njih pružiti ljubav, a ne možeš - kaže glazbenica koja unatoč preprekama nije željela odustati.

Cijelu njezinu priču pročitajte u novom broju magazina Gloria!

image
GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju Glorije čitajte i ove teme:

'Akcija od jutra do mraka': Jelena i Momčilo Otašević predstavili svog dječaka, rođenog na vrhuncu pandemije

KRALJ ABDULAH Kućni pritvor za polubrata

ANĐELKA PRPIĆ Kako mi je psihoterapija otvorila oči

ZDRAVLJE Bez brige s Dijanom: Laszlo Pinter o oslobađanju napetosti i bijesa

MODA Ikona stila: Olly Alexander * Svijetla strana trapera

KUHINJA: VERNESA SMOLČIĆ I MILJENKA KUHAR Spoj ljubavi prema hrani, svemiru i psima

PUTOVANJE: HELENA ŠOPAR ZADRO Miami bez gužve

FELJTON: PRINC PHILIP Ratnik, plejboj i kraljičin suprug

Linker
26. travanj 2024 21:31