Tajna biznisa

Regionalna zvijezda TikToka: ‘Predrasuda je da su influenceri umišljeni i da ništa ne rade‘

Karlovčanin Dario Marčac, koji ima više od pola milijuna pratitelja na društvenim mrežama, savjetuje kako uspjeti u virtualnom svijetu, kako je u 60 dana preoblikovao svoje tijelo i zašto se pridružio globalnoj zajednici #BookTok koja potiče čitanje knjiga među mladima

Karlovčanin Dario Marčac (26) ruši stereotipe da su zvijezde društvenih mreža površne. Jer on svoju popularnost na TikToku, gdje ga prati više od pola milijuna ljudi, koristi za promoviranje edukativnih aktivnosti kao što je - čitanje. Budući da je 2021. proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj, Dario se pridružio svjetskoj virtualnoj zajednici #BookTok, usredotočenoj na knjige i književnost, te mladima poručio da na društvenim mrežama, uz zabavu, mogu pronaći i mnogo korisnih i poticajnih tema.

- Mladi su željni znanja pa sigurno i čitanja, samo im se ne prezentira na način koji im odgovara. Oni su danas na TikToku i ukoliko popularni kreatori prikazuju da je čitanje “in”, to će njihovi pratitelji popratiti. Zato sam snimio nekoliko videa o knjigama koji su dosegli više od 150 tisuća pregleda i potaknuli na razgovor o najdražim naslovima. Neka su snimljena u knjižari gdje sam pričao o romanu “Dina” i dobro poznatim knjigama o Harryju Potteru - govori Dario, koji je tijekom osnovne i srednje škole mnogo čitao, a roditelji su ga na to poticali i u vrijeme ljetnih praznika.

Kao student bi, pak, jednom tjedno pročitao neku knjigu te sada tvrdi da mu je sve to pomoglo u duhovnom i intelektualnom rastu.

- Baš to me potaklo da i ostalima prenesem koliko knjige mogu pridonijeti razvoju pojedinca, ali i da općenito podignem svijest o važnosti čitanja knjiga - kaže Dario, dodajući kako je njegovo najdraže djelo “Društvena životinja”, mješavina sociologije, psihologije i biologije, čiji je autor kolumnist New York Timesa David Brooks, Nedavno je pročitao knjigu “Veliki Gatsby”, američkog pisca Francisa Scotta Fitzgeralda, a sada mu je u rukama “Mesija Dine”, nastavak glasovitog SF romana Franka Herberta.

Koliko je Dariju Marčacu bitno da svoje pratitelje motivira za nešto korisno, dokazuje i izazov “60 dana”, čime je pokrenuo novi trend na društvenim mrežama. Cilj mu je bio da zbog različitih obaveza ne zapostavi svoje zdravlje i da u manje od dva mjeseca promijeni životne navike nabolje. Počeo je trenirati i na kraju dokazao da je uz velik trud moguće postići dobre rezultate u kratkom vremenu.

- Trenirao sam skoro svaki dan i izgradio svoje tijelo kako sam htio. Prije svega, posložio sam vrijeme za odmor, a cilj mi je bio dobiti osam sati sna. Nakon toga sam izbacio što je više moguće fast fooda i slatkiša, a plan treninga su mi pripremali vrhunski treneri iz Body & Mind centra. Ako sve ove komponente nisu u balansu, nema ni rezultata. Živim i dalje po tom režimu, a uz to sam dodao i boks - objašnava Dario, čiji je video u kojem otkriva rezultate izazova “60 dana” imao 200 tisuća pregleda u jednom danu. Mnogi su komentirali kako i oni, inspirirani njegovim uspjehom, kreću s vježbanjem. Cilj mu je i dalje pozitivno utjecati na druge, nuditi dobre priče i ukazivati na to kako svi imamo jednake šanse za uspjeh. Da je na dobrom putu dokazuje i to što je s više od 600 tisuća aktivnih pratitelja među deset najutjecajnijih tiktokera u regiji. Nedavno je sudjelovao i na Weekend Media Festivalu u Rovinju: kao panelist je govorio na temu “Influenceri - trgovci utjecajem”, a kao predavač objašnjavao kako se TikTok može koristiti u poslovne svrhe.

- Na društvenim mrežama je najbolje biti svoj. Svi imamo različite trenutke u životu i upravo oni utječu na naš sadržaj. Svaki video koji objavim rađen je od srca i tako spajam edukaciju i zabavu - kaže Dario, koji se društvenim mrežama bavi unazad dvije godine. Završio je glazbenu školu i strojarstvo, nakon čega je upisao i studij strojarstva, no sada živi od TikToka. Vodi mrežu tiktokera iz cijele regije te povezuje TikTok i razne kompanije. Njegov najgledaniji video - kako skače iz aviona - ima više od dva milijuna pregleda, a objavio je i videa u kojima čestita na uspjehu braći Sinković te podržava Albinu na Eurosongu.

- Svi se trebamo međusobno podržavati, a pogotovo sve naše predstavnike koji nastupaju u svijetu i bore se za što bolji plasman. Braća Sinković i Albina dokaz su kako uz kvalitetan rad stižu i rezultati. Trebamo stati uz takve ljude u bilo kojoj prilici. Moj je način da tu podršku pružim putem TikToka, a moji pratitelji uvijek odlično reagiraju na takve priče. I braća Sinković i Albina podijelili su moj video na svojim društvenim mrežama, što mi je bilo jako drago - govori Dario, dodajući kako je broj njegovih pratitelja počeo rasti već tri mjeseca nakon što je postao aktivan na TikToku. Smatra da je to ponajprije zbog njegove autentičnosti i količine objava. U jednom trenutku je, naime, objavljivao i 25 videa na dan.

- Moj savjet za uspjeh je da treba pronaći područje koje vas interesira. Preteško je, naime, da uza sve ono što inače morate raditi, na TikToku radite ono u što ne vjerujete i što nije autentično. To publika odmah prepozna. Budite konstantni i strpljivi. Nije jednostavno jer zahtijeva veliki angažman i konstantnu pažnju pa sam na društvenim mrežama po cijele dane. To mi je posao. Predrasuda je da su tiktokeri umišljeni i da ništa ne rade. Oni su totalna suprotnost tome. Nije moguće da vas prati pola milijuna ljudi, a da ne radite ništa. Također su i vrlo dostupni, barem većina njih - zaključuje Dario Marčac, koji u slobodno vrijeme šeće i meditira. To ga, kaže, opušta i daje mu snagu da nastavi funkcionirati u svakodnevnom žestokom tempu.

Linker
19. travanj 2024 15:00