Donaldova dinastija

Razvod, navodni preljub, neprimjereni odnosi i ignoriranje: Turbulentni životi Trumpove djece

Dok je Donald Trump bio u ulozi predsjednika SAD-a postao je djed dvoje unučadi, najstariji sin mu se razveo, a mediji su bilježili i njegovo ponašanje prema kćeri iz drugog braka. Popularna, bogata i privilegirana djeca američkog predsjednika bila su proteklih godina u fokusu američke, ali i svjetske javnosti.

Dinastija Trump intrigira cijeli svijet još otkako je Donald Trump, aktualni predsjednik SAD-a, osamdesetih godina prošlog stoljeća oplemenio obiteljsko bogatstvo i ostavštinu svog oca Franka. Megalomanske ambicije Donalda Trumpa Amerikancima su poznate desetljećima, a on ih se nije trudio skrivati. Dapače, silno je želio biti na naslovnicama, vješto shvativši davnih dana koliko su imidž i javna prisutnost moćna stvar.

Trump nije skrivao ni svoje političke aspiracije, realiziravši ih do kraja na izborima 2016. godine, kada je u predsjedničkoj utrci porazio Hillary Clinton.

Iako nije prvi američki predsjednik koji iza sebe ima i povijest djelatnosti u zabavnoj industriji, svakako je prvi koji je američkoj javnosti bio poznat kroz formu reality televizije i izbora za ljepotu. Njegova životna priča i obiteljske okolnosti mogle bi poslužiti kao predložak visokobudžetne sapunice - bez premca.

image
Ivana i Donald Trump činili su jedan od najmoćnijih parova njujorške javne scene osamdesetih godina.
PHOTOLINK/EVERETT/PROFIMEDIA

Nekretninsko carstvo, hoteli i kockarnice, novac, lijepe žene i obitelj. Nerijetko Trump ističe važnost obitelji, a to i pokazuje kroz odluke koje donosi. Ključni suradnici na poslovnom i političkom putu njegova su mu djeca, poglavito ona koje je dobio u dugogodišnjem braku s Ivanom Trump. Činili su nekad jedan od najmoćnijih parova njujorškog visokog društva, a Donald je supruzi vjerovao potpuno. Ivana je imala i veću ulogu u gradnji obiteljskog poslovnog carstva nego što je javnost zapravo svjesna. Trump ju je cijenio, a o tome govori činjenica da su i danas, unatoč razvodu zbog njegove nevjere, ostali u dobrim odnosima. Tijekom braka dobili su sinove Erica i Donalda Jr. te kćer Ivanku.

image
Predizborni skupovi ne prolaze bez Trumpovih najmilijih - djece i njihovih životnih partnera/ica.
BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/PROFIMEDIA

Prvu suprugu i danas iznimno cijeni, a veliko poštovanje Trump iskazuje i prema njihovoj djeci

Brak je, unatoč svemu, propao zbog njegove nevjere. U glumicu filmova B produkcije Trump se zaljubio krajem osamdesetih pa je brak s Ivanom otišao u nepovrat. Oženio je tada Marlu Maples i s njom dobio kćer Tiffany. Nakon što su se u lošim okolnostima razveli, Maples je ušutjela pa o braku s Donaldom nikad ne govori. Razlog tome svakako je i ugovor o povjerljivosti te predbračni ugovor koje je prije svadbe Marla morala potpisati.

image
Donald Trump zbog glumice Marle Maples ostavio je prvu suprugu Ivanu.
RICHARD B. LEVINE/DDP USA/PROFIMEDIA

Treću ljubav pronašao je Trump 1999. godine, kada je upoznao slovensku manekenku Melaniju Knavs. Njegovom suprugom postala je 2006. godine, a život u samozatajnosti i privatnosti trokatnog apartmana na vrhu Trump Towera u New Yorku potpuno joj je odgovarao. Melania navodno nije bila sretna zbog suprugovog ulaska u politiku, a zabrinuta je bila i kako će sve utjecati na odrastanje njihovog sina Barrona, koji je Trumpovo peto, najmlađe dijete. Pitanje je kakvu će jednog dana, uz braću i sestre, Barron ulogu imati u očevim poslovnim i političkim avanturama.

image
Samozatajna Melania osvojila je Trumpa još 1999. godine, kada su se sreli na jednoj zabavi.
DEBBIE SCHATZ/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

A dok je njihov otac vodio svjetsku velesilu, Trumpova djeca i sama su prolazila kroz životne avanture, uspone i padove.

Dosad je već potpuno jasno kakvu ulogu i odnos prema djeci ima Donald Trump. Kćer Ivanka njegova je miljenica, a u sve uključuje i sinove Donalda Jr. i Erica. Troje djece koje je dobio s prvom suprugom Ivanom Donald iznimno cijeni, dok kćer Tiffany drži po strani. Ipak, i ona se redovito pojavljuje na očevim predizbornim skupovima, podržavajući (barem javno) očeve ambicije.

image
Djeca Donalda Trumpa sjela su s Barbarom Walters tijekom njegove predizborne kampanje 2016. godine.
XPUSJP/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Zjenica Trumpovog oka, kćer Ivanka, radi kao njegova savjetnica. Poznato je da je očeva miljenica, Donald svoju prvu kćer smatra iznimno sposobnom i inteligentnom, a bliski su toliko da su neki mediji njihov odnos prozvali neprimjerenim. Ivanka je uz svog oca u svemu, a veliku podršku crpi iz vlastite obitelji. Naime, već je godinama u sretnom i stabilnom braku s Jaredom Kushnerom, pripadnikom moćne njujorške obitelji, zbog koje se Ivanka prije braka prebacila na judaizam. Tijekom zajedničkih bračnih godina dobili su troje djece.

image
Ivanka Trump očeva je miljenica, a otkako je u obitelj uvela supruga Jareda Kushnera, i on uživa veliko Donaldovo povjerenje.
ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

Privatni život 'prve kćeri' daleko je stabilniji od onog koji vodi njezin brat Donald Trump Jr.

Najstarije dijete Donalda i Ivane Trump, njihov sin Donald Jr., razveo se tijekom očevog mandata od supruge Vanesse, s kojom ima petero djece, nakon 12 godina braka.

"Nakon 12 godina braka odlučili smo krenuti svatko svojim putem. Uvijek ćemo se neizmjerno poštovati. Imamo petero prekrasne djece i oni će nam biti prioritet", oglasili su se 2018. Donald i Vanessa. Privatni život ispunjen trzavicama završio je, reći će neki, baš zbog Trumpovog predsjedničkog mandata. Pritisak je to koji Vanessa nije mogla podnijeti.

image
Donald Trump Jr. i Kimberly Guilfoyle vezu su objelodanili nakon što je on objavio da se razvodi od prve supruge.
RAOUL GATCHALIAN/STARMAX/PROFIMEDIA

Nova žena i glasine o preljubu

No, ubrzo se u životu Donalda Jr. pojavila nova žena - pa su mnogi i nju vidjeli kao možebitni razlog kraha braka s Vanessom. Naime, već 2019. kupio je vilu nedaleko New Yorka, učinivši je domom za njega i njegovu novu odabranicu - bivšu televizijsku voditeljicu Fox Newsa, Kimberly Guilfoyle. Devet godina starija, Kimberly iz svog drugog braka ima sina, a ako se odluči ozakoniti vezu s Donaldom, bit će to njezina treća sreća. Dotad, u obitelj Trump sjajno se uklopila pa podržava predsjedničku bitku i angažman oca obitelji. I sama je održavala gorljive govore tijekom predizbornih aktivnosti, snašavši se u političkoj igri znatno bolje od prve supruge Donalda mlađeg.

image
Eric Trump i supruga Lara u sretnom su braku već šest godina.
MOLLY RILEY/UPI/PROFIMEDIA

Nije Kimberly jedina snaha koja pomaže Trumpu, i Lara, supruga sina Erica, aktivno pomaže.

Bivša televizijska producentica sudjelovala je u kampanji svog svekra, a nakon što je Donald 2016. godine osvojio izbore, posvetila se obitelji i rodila tijekom Trumpovog presjedanja dvoje djece, učinivši tako Donalda u konačnici djedom desetero unučadi. Svemu tome, prethodila je sretna veza, a potom i svadba s Ericom Trumpom 2014. godine. I oni su se, kao i ostatak muškog dijela obitelji - vjenčali na Trumpovom posjedu u Palm Beachu na Floridi. Koliko su bliska djeca Donalda i Ivane Trump, govori i činjenica da je Ericu na svadbi kum bio brat Donald, sestra Ivanka bila je djeveruša, a njezina kćerkica Arabella posipala je latice cvijeća. Ceremoniju je predvodio Ivankin suprug Jared Kushner. Trumpovi su je sjajno prihvatili, a ona im je to vratila - kroz odan angažman cijeloj dinastiji.

image
Mediji često opisuju Tiffany Trump kao svojevrsnu 'izopćenicu' među očevim miljenicima.
JIM BOURG/AFP/PROFIMEDIA

Odana je ocu i njegova druga kćerka, a četvrto dijete - ono iz braka s glumicom Marlom Maples.

Tiffany Trump mediji nazivaju onom 'drugom', djetetom prema kojem predsjednik nema tako topao odnos i povjerenje kakvo je dano Ivanki. Dapače, primijećeno je da je u listopadu Trump pri javnom nastupu propustio Tiffany čestitati rođendan. Usto, uloge koje joj daje u političkom smislu su minorne. I ona je tijekom predizborne kampanje govorila u ime svog oca, no na, za Trumpa, sigurnim terenima. 27-godišnja pravnica Donaldu se tek mora dokazati. Dotad uživa u životu privilegirane mladosti pa vrijeme provodi na relaciji New York - Los Angeles, usput putujući diljem svijeta. Posljednje dvije godine to čini uz poslovnjaka Michaela Boulosa, s kojim je u sretnoj vezi.

image
Prva dama štiti svog sina, kojeg od milja zove 'mini Trump'.
ERIN SCOTT - POOL VIA CNP/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Najmlađe dijete Donalda Trumpa, 14-godišnji Barron, zaštićen je od medija, koliko to može biti s obzirom na ulogu koju njegov slavni otac obnaša. Zasluge za to svakako pripadaju prvoj dami, samozatajnoj Melaniji koja je sina naučila i svoj materinji, slovenski jezik.

Čitajte i:

Melania Trump: Bezvoljna prva dama sve čini iz sjene, a itekako ima moć nad suprugom

Presedan s kojim baš nitko nije računao: Gdje je nestala Melania i hoće li Trumpa stajati izbora?

Teorija koja sve objašnjava: Evo zašto se Melania možda nikada neće rastati od Trumpa

Linker
15. travanj 2024 18:20