Spektakl na tanjuru

Putevima pizze koju zovu najboljom u Hrvatskoj! Bepo je učio od talijanskih majstora, no ima i svoje male tajne

Josip Vorić i njegova supruga Karmen gostima svog restorana u Bujama pružaju pravi doživljaj za nepce. Jedinstvenim pizzama posvećeni su do detalja, a za pripravu koriste isključivo domaće namirnice.

Ono što Josip Vorić, poznatiji kao Bepo i njegova supruga Karmen, stvaraju u Bujama, nešto je što je teško opisati. Gosti njihovu pizzu opisuju kao najbolju u Hrvatskoj, a činjenica da je uvijek gužva, to svakako potvrđuje. Ono što oni rade drugačije jest briga o namirnicama, a kako bismo to bolje shvatili poveo nas je Volarić njihovim putevima.

Od 1988. godine kod njih se okupljaju ljubitelji kvalitetne hrane i pića. Bepo, koji je i sam jedan od njih, to zna cijeniti i poštivati pa tako slaže svoju ponudu.

Posebnu je popularnost stekao pizzama koje ima u ponudi, jer su jedne od rijetkih koje mogu okusom i kvalitetom zaista opravdati cijenu. Tako recimo ovdje možete probati pizzu Mediterranea koja spaja oradu, kanaštrele i tikvice, pizzu Regina s vrhunskom istarskom mozzarellom, kremom od maslina, čipsom od rukole, mortadelom od vepra s tartufima i ovčjim sirom s tartufima. Za one koji vole klasičniji okus tu je Rustica s domaćom kobasicom i crvenim radičem, a Jesenska čarolija nudi kremu od buče, dimljenu mozzarellu, ukiseljenu raštiku i boškarin.

image
Njihove pizze među najboljima su u Hrvatskoj, a zbog njih im se gosti stalno vraćaju.
Rene Karaman

Bepo posebno pazi na namirnice koje koristi i to se kod njega ne odnosi samo na ono što biste pomislili. Iako posebno bira koje će meso, krumpir i povrće koristiti, on u svojoj kuhinji koristi i mliječne proizvode posebnog proizvođača, kao i domaći kvasac i svoje brašno. Kako bismo razumjeli o čemu se radi, ugostio nas je kod sebe u konobi Aquarius, ali smo prvo morali proći putem namirnica.

image
Sve namirnice koje koriste, obitelj Vorić nalazi u Istri.
Rene Karaman

Istarska mljekara

Istarska mljekara nalazi se u malom mjestu Orbanići pokraj Žminja. Njihovo je ime danas poznato po proizvodima koji se znaju i trebaju cijeniti, a kako sami kažu, trebalo je 20 godina teškog rada i ulaganja da bi se do toga došlo. Na godišnjoj razini Latus proizvodi 120 tona sira, a mlijeko koje koriste dolazi isključivo iz Istre. Proizveli su prvu hrvatsku mozzarellu koju Bepo koristi na svojoj pizzi, a njihov najpoznatiji sir - Veli Jože, nastao je slučajnom pogreškom.

image
Kad su mlijeko i sir u pitanju, Bepo je vjeran lokalnoj mljekari Latus.
Rene Karaman

Mlin u Vižinadi - mjesto koje proizvodi najbolje brašno

Marino Fattori, koji je prije 20 godina poštivajući očevu želju, otvorio mlin u Vižinadi, danas proizvodi brašno koje kuhari dolaze osobno birati. Pšenicu koju koristi otkupljuje samo iz Istre jer zna kakvu kvalitetu dobiva. Bepo kod Marina melje svoje pirovo i pšenično brašno. Kada samo i to probali, bili smo spremni posjetiti Konobu pizzeriju Aquarius, gdje se pripremala večera.

image
Marino Fattori, prije 20 godina je, poštivajući očevu želju, otvorio mlin u Vižinadi.
Rene Karaman

Vrhunac izleta - večera

Nakon što vidite koliko truda stoji oko biranja samo najboljih namirnica, sad smo imali prilike i probati njihove specijalitete. Iako ovakvu večeru morate probati ako vam se za to pruži prilika, mi smo ovdje dobili nešto više - iskustvo. Vidjeti koliko stvarno namirnice igraju ulogu u onome što vam donesu na tanjuru, stavlja sasvim drugo svjetlo na ovaj gastro doživljaj u Istri.

image
Pizza Regina ponos je konobei pizzerije Aquarius.
Rene Karaman

Čitajte i:

Jednostavan izazov 30/7 može nam iz temelja unaprijediti zdravlje, evo kako!

Okusi tradicije: Neka vaša kuhinja doživi renesansu uz recept za poznatu hvarsku pitu

Za prste polizati! Zagrepčanka koja posljednjih dvadeset godina živi u Beču piše recepte dostojne carica

Linker
19. travanj 2024 23:45