NIJE MU DO SLAVLJA

Pucamo od smijeha svaki put kad ga vidimo, ali slavni komičar svoj 60. rođendan dočekuje - usamljen

Američki glumac i milijunaš Jim Carrey jedan je od najuspješnijih zabavljača u povijesti Hollywooda, no privatno je povučen i depresivan.

Povodom okruglog rođendana Jima Carreyja donosimo kronologiju uspona i padova glumačke zvijezde koju su proslavile uloge u filmovima "Glup i gluplji", "Maska", "Ace Ventura", "Trumanov show", "Kako je Grinch ukrao Božić" i "Svemogući Bruce". Dobra vijest za njegove fanove je da se Jim Carrey nakon višegodišnje stanke vratio pred kamere, a trenutačno dovršava snimanje drugog nastavka pustolovne komedije "Sonic: Super jež" u kojem mu je pripala uloga glavnog negativca, zlog dr. Ive Robotnika.

ROĐEN U KANADI

Slavni glumac rođen je 17. siječnja 1962., a odrastao je u Newmarketu, predgrađu Toronta u obitelji Percyja Carreyja, glazbenika i računovođe, i Kathleen Oram. Jim je najmlađe od njihovo četvero djece.

image

Jim Carrey je jedna od najvećih komičarskih zvijezda Hollywooda

THE HOLLYWOOD ARCHIVE/HOLLYWOOD ARCHIVE/PROFIMEDIA

ZAKLJUČAN U KUPAONICI

Komičarski talent otkrio je kao osmogodišnjak kreveljeći se pred zrcalom u kupaonici. Kako je bio potpuno uživljen u tu svoju zanimaciju, koja je starijem bratu i sestrama išla na živce, često se zaključavao u kupaonici, sve dok mu roditelji nisu nabavili veliko stolno ogledalo koje je držao u sobi.

MAJSTOR IZOBLIČAVANJA

Samopouzdanja mu od malih nogu nije nedostajalo: kao desetogodišnjak je pisao tadašnjoj komičarskoj zvijezdi Carol Burnett s molbom da ga zaposli u svom televizijskom showu. Bio je oduševljen kad mu je na kućnu adresu stigla rukom pisana odbijenica.

Čitajte i: Tko je zapravo Nicolas CagE? Sva lica glumca, četverostrukog djeda i trostrukog oca koji je spiskao 150 milijuna dolara

MONTIPAJTONOVAC U DUŠI

Kao klincu najdraži su mu bili skečevi iz 45 epizoda britanskog televizijskog showa "Leteći cirkus Montyja Pythona", a najboljim svih vremena smatra "Najsmješniji vic na svijetu" Ernesta Scribblera kojeg je originalno odigrao Michael Palin. U prigodnoj emisiji "Najbolje od montipajtonovaca", četiri desetljeća kasnije, njemu je pripala čast da odigra Palinov skeč, što smatra jednim od svojih najvećih profesionalnih priznanja.

image

Jim Carrey na stazi slavnih s kćeri Jane i tadašnjom partnericom, glumicom Lauren Holly

VINCE BUCCI/AFP/PROFIMEDIA

TINEJDŽER BESKUĆNIK

Kad su mu roditelji zapali u financijsku krizu obitelj je neko vrijeme živjela u Volkswagenovom kombiju: Jim se za ljetnih mjeseci u tom teškom periodu pridružio starijem bratu Johnu u šatoru koji je postavio u parku Charlesa Daleyja na obali jezera Ontario.

NOĆNI ČUVAR TVORNICE KOTAČA

Obitelj je ponovno dobila krov nad glavom kad je Carreyjev otac dobio posao u računovodstvu tvornice Titan u Scarboroughu. Živjeli su u kući preko puta glavnog ulaza, a Jim se s bratom - da pomogne roditeljima - zaposlio kao noćni čuvar. Tvornicu je čuvao od šest sati poslijepodne do dva ujutro.

image

Jim Carrey i Cameron Diaz u filmu ‘Maska‘

SUPPLIED BY LMKMEDIA/LANDMARK/PROFIMEDIA

DEBITANTSKI NASTUP

Kao petnaestogodišnjak je odradio svoj prvi stand up nastup u klubu Yuk Yuk‘s u Torontu. Za prvi izlazak pred publiku majka mu je kupila rabljeno šareno odijelo od poliestera kakvo su nosili gosti zabavljači u TV showu njezinog idola Deana Martina. Mnogo kasnije vlasnik kluba Mrk Breslin Carryjev je debitantski nastup uživo opisao kao "lošu imitaciju Richa Littlea". Tada je nastupio besplatno, a prvi honorar za 20-minutni show dobio je dvije godine kasnije - iznosio je jedan kanadski dolar po minuti.

TKO KUCA, OTVORIT ĆE MU SE

Dvije godine zaredom 1980./81. uzalud se prijavljivao na audicije za NBC-jev subotnji show "Saturday Night Live". No, zato je u međuvremenu odradio svoju prvu trijumfalnu sjevernoameričku turneju, a ubrzo nakon toga se preselio u Hollywood. Ostalo je legenda: do sredine devedesetih postao je zlatna koka tamošnje tvornice snova čiji su filmovi u prosjeku samo na kinoblagajnama zarađivali više od tristo milijuna dolara godišnje.

image

Jim Carrey i Jeff Daniels u filmu ‘Glup i gluplji‘

FOTOGRAFIJE: IFA FILM/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA IFA FILM/UNITED ARCHIVES/PROFIMEDIA

IMA NEKA TAJNA VEZA

Prva prava veza bila mu je s pjevačicom Lindaom Ronstadt, petnaest godina starijom od njega. U braku s konobaricom Melissom Womer izdržao je sedam godina i dobio danas 34-godišnju kćer Jane Erin Carrey. Njegov drugi brak s kolegicom Lauren Holly - upoznali su se na snimanju filma "Glup i gluplji" izdržao je nepunih godinu dana. Privatni sklad nije pronašao niti s kolegicama Renee Zellweger, January Jones i Jenny McCarthy, a njegova veza s vizažisticom Cathrionom White nakon tri godine zajedničkog života skončala je tragično. Policijska istraga njezinu je smrt okarakterizirala kao samoubojstvo. Pronađeno je i njezino oproštajno pismo u kojem je napisala: "Molim te, oprosti mi, nisam za ovaj svijet. Pokušala sam ti dati najbolje od sebe." Četiri godine nakon Cathrionine smrti na crvenom tepihu povodom dodjele Zlatnih globusa 2019. pojavio se s novom partnericom, 38-godišnjom Ginger Gonzaga, s kojom je ubrzo prekinuo i otada njegov ljubavni status glasi - slobodan.

Čitajte i: Holivudski bogataš bivši je beskućnik i striper koji s ‘učiteljicom života‘ moli, posti i čeka treće dijete

ODBAČENE TUŽBE

Suprug Cathrione White i njezina majka Carreyja su tužili kao odgovornog suučesnika za smrt mlade žene, jer je koristeći status i utjecaj slave osobe ilegalno nabavljao velike količine lijekova kojima se predozirala. Obje tužbe su nadležna sudska vijeća - odbacila.

image

Djed je postao u 47.: Jim Carrey s kćeri Jane i unukom Jacksonom Santanom

FOTOGRAFIJE: BDG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA BDG/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

DESETLJEĆA BORBE PROTIV DEPRESIJE

Kao i mnogi njegovi kolege komičari, Jim Carrey je privatno introvertiran i depresivan čovjek. Desetljećima je gutao antidepresive, javno su se spominjale i njegove ovisnosti o kokainu i prostitutkama, no danas je slavni glumac "čist kao suza". Odustao je od korištenja ikakvih stimulansa, pa više ne pije niti kavu.

IGRA S UNUKOM, SLIKANJE I MEDITACIJA

Jedan od najimućnijih komičara na svijetu, čije se osobno bogatstvo procjenjuje na 180 milijuna dolara, danas najviše uživa u kompjuterskim igrama s 14-godišnjim unukom Jacksonom, meditaciji i slikanju. Politički angažirane crteže redovito objavljuje na svom profilu na Twitteru, a 2018. izložio ih je na prodajnoj izložbi u galeriji Maccarone u Los Angelesu pod nazivom "IndigNation".

Linker
16. travanj 2024 06:23