DRAMATIČNI OBRAT

Prljave tajne ili monstruozne laži o ‘Zlatnim djevojkama‘: Glumile su prijateljice, a zapravo se nisu podnosile

Mit o idiličnom odnosu glumica Betty White, Beae Arthur, Estelle Getty i Rue McClanahan casting direktor Joel Thurm sad povlači po blatu.

Nerazdvojne su bile sedam godina, od 1985. do 1992. snimile su 180 epizoda kultnog NBC-jevog televizijskog serijala "Zlatne djevojke", dobitnice su Zlatnih globusa i nagrada Emmy za najbolja glumačka ostvarenja, a šest godina za redom njihov je serijal bio među deset najgledanijih u Sjedinjenim Državama iako je tematizirao prijateljstvo razvedenice i triju udovica u zlatnim godinama koje žive u zajedničkom domaćinstvu u Miamiju, što se inače tradicionalno ne smatra najpoželjnijom mogućom televizijskom zabavom za široke mase.

image

Fantastična glumačka četvorka: Rue McClanahan, Estelle Getty, Betty White i Bea Arthur

TOUCHSTONE TV/WHITT-THOMAS-HARRIS PROD/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Zlatne djevojke s vremenom su dobile i svoje internacionalne franšize u Čileu, Egiput, Izraelu, Grčkoj, Nizozemskoj, Filipinama, Rusiji, Španjolskoj, Portugalu, Turskoj i Velikoj Briatniji, koje su doživjele svoje veće i manje uspjehe, ili su pak neslavno propale. No, službena himna serijala svima je bila pjesma "Thank You for Being a Friend" (Hvala ti što si mi prijateljica) u izvedbi Cynthije Fee s kojom je započinjala i završavala svaka od 180 originalnih američkih epizoda.

No, usprkos tim slatkim riječima i dirljivim stihovima o nepomućenom prijateljstvu, danas se čini da su pokojne glumice Betty White, Beatrice Arthur, Rue McClanahan i Estelle Getty koje su savršeno utjelovile zlatne djevojke nerazdvojne bile samo pred kamerama.

image

Glumice Estelle Getty, Bea Arthur i Rue McClanahan ne mogu se obraniti od zloćudnih optužbi američkog casting direktora

TOUCHSTONE TV/WHITT-THOMAS-HARRIS PROD/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nijedna od njih više nije na ovom svijetu pa se ne mogu obraniti od nečasnih optužbi koje je ovih dana iznio casting direktor Joel Thurm u internetskoj emisiji The Originals u produkciji Los Angeles Magazinea.

Čitajte i: Deset godina bez Whitney Houston: Bila je najljepši glas, a život su joj obilježile tragedije, suze i ovisnosti

Dotični gospodin nije doduše imao nikakve veze sa "Zlatnim djevojkama", ali je glumice Betty White, Beatrice Arthur, Rue McClanahan i Estelle Getty susretao na svojim drugim projektima devedesetih. I sad se - pišući svoju autobiografiju radnog naziva "Seks, droge i pilot epizode: ispovijesti casting direktora" koja bi trebala biti objavljena na proljeće, "prisjetio" kako su se međusobno častile pogrdama, uvredama, pa i psovkama.

"Bea Arthur je kolegicu Betty White koju sam spomenuo iz neba pa u rebra prozvala j..enom p..kom. A slično je reagirla i Rue McClanahan koju sam susreo kasnije na druogm projektu", izjavio je Thurm, te dodao kako je snimanje s Estellom Getty bila noćna mora, jer je glumica imala strašnih problema s pamćenjem teksta zbog uznapredovale demencije.

image

Estelle Getty, Bea Arthur i Rue McClanahan za svoje su uloge bile dobile Emmyja

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Tekst koji je morala izgovoriti morala je imati napisan pred sobom, a kad to nije bilo moguće podsjetnike si je pisla na dlan i ruku zbog čega ju je Betty White - ismijavala", izjavio je Thurm čije riječi i izjave mnogi ocjenjuju kao nečasnu samopromociju filmaša iz drugog reda. Pogotovo u svijetlu činjenice da se spomenute dame ne mogu obraniti od njegovih "prisjećanja", komentirati ih ili objasniti kontekst i okolnosti u kojima su se dogodile (ako su se uopće dogodile).

Glumica, pjevačica i aktivistica Beatrice Arhtur preminula je 2009. u 87. godini od posljedica zloćudne bolesti, Estelle Getty napustila nas je 2008. tri dana uoči svog 85. rođendana od razornih posljedica progresivne Lewy tjelesne demencije (LBD), Rue McClanahan s nama nije od 2010. kad je u 77. godini - s impresivnom filmografijom i sedam brakova iza sebe - preminula od posljedica moždanog udara, a legendarna Betty White napustila nas je na Staru godinu 2021. nakon osam desetljeća karijere i svega osamnaest dana uoči najavljene proslave svog stotog rođendana.

image

Glumice Betty White, Rue McClanahan, Bea Arthur i Estelle Getty u jednoj od legendarnih scena 'Zlatnih djevojaka'

TOUCHSTONE TV/WHITT-THOMAS-HARRIS PROD/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Spomenute četiri dame sigurno bi znale što i kako odgovoriti Thurmu, ali to nažalost više ne mogu učiniti.

Linker
19. travanj 2024 14:47