već tjera strah u kosti

Pripadnica vjerske komune i majka sedmero djece! Trump bi je mogao učiniti jednom od najmoćnijih žena SAD-a

Američka pravnica, katolkinja, majka sedmero djece i protivnica pobačaja, Amy Coney Barrett, smrću Ruth Bader Ginsburg mogla bi postati najmlađa sutkinja Vrhovnog suda, što je doživotna funkcija, pa je strah demokrata opravdan jer će svojim utjecajem krojiti brojne sudbine

Prvo djeca i obitelj, tek onda profesija, to je izbor koji obično ne vodi k zavidnoj karijeri, no Amy Coney Barrett (48), majka sedmero djece, na najboljem je putu da dokaže kako je moguće pomiriti i te naizgled nepomirljive sfere suvremenog života. Američki predsjednik Donald Trump nominirao je profesoricu prava Barrett za mjesto u Vrhovnom sudu upražnjeno nedavnom smrću legendarne liberalne sutkinje i deklarirane feministkinje Ruth Bader Ginsburg. Potvrdi li Senat njezin izbor, Amy će biti treća žena u sadašnjem sazivu i najmlađa od svih sudaca u povijesti najvišeg američkog suda, ostat će na toj funkciji do kraja života te nemjerljivo utjecati na tumačenja i primjenu američkih zakona. Drugim riječima, bit će jedna od najmoćnijih žena u SAD-u i krojit će mnoge sudbine.

image
Amy Coney Barrett majka je sedmero djece i pripadnica je vjerske komune koja je navodno inspirirala i 'Sluškinjinu priču'.
FOTOGRAFIJE: CHIP SOMODEVILLA GETTY IMAGES

Svojim je dosadašnjim djelovanjem i stavovima Amy Barrett stekla imidž konzervativne pravnice koja bi mogla unazaditi pravo na pobačaj, pravo na zdravstvenu zaštitu te prava imigranata i LGBT zajednice, no nitko joj ne osporava stručnost. Duboko je religiozna i Boga štuje unutar male vjerske komune People of Praise, konzervativnog ogranka katoličkog karizmatskog pokreta.

Prema njihovu tumačenju Biblije, muškarci su od Boga dani da vode crkvu i obitelj, a žene se moraju pokoravati volji svojih muževa i muškaraca općenito. Izuzetno drže do obrazovanja i vrlo su aktivni u osnivanju škola. Progresivni papa Franjo nedavno je jednog pripadnika te vjerske skupine imenovao pomoćnim biskupom Portlanda u Oregonu.

image
Rođena u obitelji odvjetnika i domaćice, Amy je i sama odrastala sa sedmero braće i sestara te je oduvijek željela veliku obitelj.
FOTOGRAFIJE: LEAH MILLIS - POOL VIA CNP/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Amy Barrett naslušala se kritika nakon što je jednom izjavila kako pravo smatra samo sredstvom do cilja, a cilj je izgradnja kraljevstva Božjeg na zemlji. Neki njezini studenti svjedoče kako ni po čemu nisu mogli zaključiti da je tvrdokorna vjernica: za razliku od nekih drugih profesora, predavanja nikad nije počinjala križanjem i molitvom.

Amy Barrett, kći korporacijskog odvjetnika i domaćice, rođena je u New Orleansu. Njezini su roditelji također podigli sedmero djece. U rodnom gradu pohađala je djevojačku katoličku srednju školu, zatim je u Memphisu studirala engleski i francuski.

Pravo je kao najbolja u klasi diplomirala na sveučilištu Notre Dame, gdje je potom i predavala.



Triput je osvajala naslov profesora godine. Pri jednom obraćanju brucošima istakla je sljedeće:

- Budete li imali na umu da vaša temeljna svrha u životu nije biti odvjetnik, već znati, voljeti i služiti Boga, onda ćete uistinu biti drukčija vrsta odvjetnika.

Trump u Amy Barrett vidi istomišljenicu i zato ju je prije tri godine postavio za sutkinju saveznog prizivnog suda u Chicagu. Tom je prigodom opet morala odgovarati na napade da su njezina vjera i sudačke dužnosti u sukobu interesa.

image
Mike Meadows, supruga i obitelj

- Ne vidim tu nikakav konflikt - rekla je. - Svoja osobna uvjerenja nikad ne bih stavljala ispred zakona.

Njezin suprug Jesse Barrett, bivši državni tužitelj, ima privatnu odvjetničku praksu. Žive u gradiću South Bend u državi Indiani i podižu sedmero djece u dobi od 8 do 19 godina. Jedno njihovo dijete rođeno je s Downovim sindromom, a posvojili su i dvoje siročadi s Haitija. Supružnici Barrett jednodušni su da ništa nije važnije od djece i njihova odgoja, jer tako se najviše može pozitivno utjecati na svijet u kojem živimo. Oboje dolaze iz velikih obitelji; Amyni djed i baka, primjerice, imaju čak 29 unučadi.

Rado ističe da ništa u životu ne bi stigla napraviti bez suprugove pomoći i razumijevanja.

Unatoč svim obvezama, kandidatkinja za Vrhovni sud često volontira po školama koje pohađaju njezina djeca. Prijatelji Barrettove opisuju kao radikalno darežljivu i gostoljubivu obitelj. Redovito ih se može vidjeti na utakmicama američkog nogometa, a Amy održava formu u CrossFit teretanama.

Kaže da su savršeno uigran par kad treba kuhati, čistiti, spremati, prati, hraniti djecu, voziti ih u školu i usklađivati sve druge obiteljske i profesionalne dužnosti. Premda se ne smatra feministkinjom kao što je to bila pokojna Ruth Bader Ginsburg, u svom je domu konzervativna sutkinja Amy, uz Božju pomoć, postigla stupanj ravnopravnosti o kakvom mnoge liberalke mogu samo sanjati.

Čitajte i:

Nije mogao skriti tugu, a i Melaniji je bilo teško: Trump se zauvijek oprostio od mlađeg brata

Hoće li Melania ostaviti Donalda Trumpa? Evo što kažu ankete

Ivanka i Melania Trump - hladni rat u odajama tajni

Linker
15. travanj 2024 21:05