tužni odlazak

Preminuo princ Philip! Nije uspio dočekati svoj 100. rođendan...

Britanska kraljevska obitelj obavijestila je javnost da je princ Philip preminuo. U lipnju je trebao velikom proslavom obilježiti svoj 100. rođendan, no narušeno zdravstveno stanje bilo je jače...

Preminuo je princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete. Preminuo je jutros u dvorcu Windsor, a tužnu vijest objavili su glasnogovornici britanske kraljice. "S dubokim žaljenjem Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt njezinog voljenog supruga, Njegove Kraljevske Visosti princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Kraljevska obitelj se pridružuje ljudima u svijetu koji tuguju zbog njegovog odlaska", priopćeno je.

Protekla dva mjeseca princ Philip borio se s infekcijom i problemima sa srcem, zbog čega je 16. veljače primljen u bolnicu Kralj Edward VII. Iz palače su tada izvijestili da je u bolnici zbog liječenja infekcije.

Čitajte i: Princ Philip pušten iz bolnice! U luksuznom automobilu u ranu zoru pohitao kući

Potom je premješten u drugu londonsku bolnicu, St Bartholomew's, gdje su liječnici obavili potrebne pretrage i ostavili ga na promatranju zbog problema sa srcem. Dana 5. ožujka princ je ponovno prevezen u bolnicu Kralj Edward VII., odakle je sredinom ožujka pušten. Posljednji put je u javnosti viđen 16. ožujka, kada je napustio londonsku bolnicu u kojoj se oporavljao nakon operacije srca.

Princ Philip oženio se s princezom Elizabetom 1947. godine, pet godina prije nego što je postala kraljica. Par ima četvero djece, osmero unučadi i desetero praunučadi.

U svibnju 2017. godine je objavio kako odstupa sa svojih kraljevskih dužnosti zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja. Otad je većinom boravio u Sandringhamu, imanju u Norfolku, no tijekom lockdowna prošle godine vratio se u dvorac Windsor kako bi bio s kraljicom. U studenom prošle godine proslavili su 73. godišnjicu braka.

Linker
17. travanj 2024 09:11