ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
posljednji pozdrav maestru

Preminuo Nikša Bareza, jedan od najvećih hrvatskih dirigenata koji je dirigirao po najvećim opernim kućama

Posljednji angažman bio mu je na čelu zagrebačke opere, a čak je 18 godina bio šef Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije.

U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza koji je više od pola stoljeća dirigirao po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, izvijestio je HRT.

Na putu od svog rodnog Splita do svjetskih pozornica učio je od najboljih Sachsa, Karajana, Matačića. Sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Britain, Orfom, Šostakovičem produbljivao je studij moderne glazbe, piše HRT.

Nakon opernih kuća Zuricha, Petrograda i Graza, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale i redoviti gost europskih opernih kuća od Pariza, Beča Praga do Osla i Firenze.

image

Nikša Bareza

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Odlazak velikana: Preminuo legendarni redatelj iz zlatne ere Hollywooda

Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bio je 18 godina. Posebnu je pozornost posvećivao, suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini i domaćim skladateljima.

Posljednji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke opere, a zadnji je put za dirigentski pult izašao polovicom listopada prošle godine, ravnajući koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.

Linker
26. travanj 2022 23:16