Njeno iskustvo

Poznata novinarka o velikom problemu: ‘Završila sam trogodišnju školu, svoja tri zanimanja ne bih mijenjala za gimnazijsko‘

Jelena Rastočić uspješnu karijeru televizijske novinarke izgradila je nakon završetka fakulteta, ali je za razliku od većine studenata odabrala srednjškolsko obrazovanje završiti u zanatskoj školi.

I dok je s početkom nove školske godine krenula rasprava o mnogobrojnim problemima u školstvu, a posebice navale na (zagrebačke) gimnazije koju je na svom primjeru istaknula voditeljica Ivana Paradžiković, javila se i njena donedavna kolegica s Nove TV, novinarka Jelena Rastočić - koja je istaknula i drugu stranu problema. Jelena je na svom Facebooku napisala opširan status u kojem je opisala put svog srednjoškolskog obrazovanja, otkrivši da je završila trogodišnju školu te da se zatim prekvalificirala - time je stekla dva zanata.

"Čitam neke tekstove o školama, upisima i prosjecima. Ja sam bila odličan učenik. Išla na natjecanja iz matematike i zamalo učinila pogrešku života i upisala matematičku gimnaziju. Zamalo. Tjedan dana prije upisa rekla sam svojima da ja ne želim sjediti i štrebati po cijele dane. Da želim nešto zabavno, kreativno. U Metkoviću nije bilo puno opcija pa sam rekla automehaničar ili elektrotehničar... A tad je moja seka rekla, a zašto ne fotograf? Nisam ni znala da je to zanimanje bila je moja reakcija nakon što sam pitala gdje to ima. Bilo je u Splitu. Mama i tata su me pitali gdje ću živjeti. Rekla sam, pa u domu. Objasnili su mi da je to trogodišnja, obrtnička škola, da dobro promislim što ću kasnije. Ali nisu niti sekunde dvojili da me puste da to upišem kad sam rekla da sam sigurna da to želim", započela je Jelena.

Zatim je opisala kako je ona s prijateljicom imala najveći prosjek ocjena na upisivanju fotografske škole, zbog čega su se svi čudili. "Pitali su nas što tu radimo i zašto nismo upisali fotografiju u Umjetničkoj. Ma bolje da nismo. Naša škola bila je odlična. Imali smo izvrsnog profesora iz fotografije. Puno zabave, smijeha i praktičnog znanja. Pitala sam odmah prvi dan što treba da ne polažem maturu. Trebalo je samo proći s pet. Ok, to mi nije bio problem. U domu sam davala instrukcije iz matematike curama iz viših razreda. Nikada nisam požalila što sam upisala tu školu. Nikada nisam gledala te tri godine kao kraj mog obrazovanja. Cijelo vrijeme imala sam plan ići dalje, na fakultet. Kako? Pa jednostavno. Kad završim, upisat ću prekvalifikaciju za neku četverogodišnju školu i eto", opisala je svoje pozitivno iskustvo srednjoškolskog obrazovanja.

Čitajte i: Paradžiković o gorućem problemu u Zagrebu koji je doživio i njen sin: ‘Prvi dan srednje škole moj je sin proveo doma‘

Kako je zamislila - tako je i napravila, opisala je i koliko joj je vremena i truda trebalo da položi razliku te u konačnici upiše fakultet.

Prekvalifikacija i studij

"Prekvalificirala sam se za komercijalista (nisam imala pojma što je to tad). Položila 20 i kusur ispita u par mjeseci, i opet s prosjekom odličan bila oslobođena mature. Prijemni na ADU (srećom) za mene nije dobro prošao. Ispala sam u užem krugu. Ali sam se odmah sutradan zaposlila u Foto radnji u Splitu. Iduće godine odlučila sam upisati FPZG. Kažu, teško ćeš proći prijemni bez gimnazijskog znanja, a kamoli upasti bez plaćanja. U tri mjeseca pročitala sam sve sestrine gimnazijske knjige. Otišla na prijemni i upala. Naravno, bez plaćanja. Još prije upisa bila sam odlučna raditi u TV studiju na faksu. Jedva sam čekala doći na kolegij Tene Perišin koja je vidjela tu moju želju i dala mi šansu. Hvala na tome. Završila sam taj faks na kojem mi je isto bilo zabavno i odlično i ne bih ni to promijenila nikada", ispričala je kako je došla do kraja akademskog obrazovanja i na kraju završila u televizijskoj priči.

Na kraju statusa novinarka je istaknula problem koji je zadesio naše obrazovanje - a to je odumiranje zanatskih zanimanja i preveliki pritisak na gimnazije.

"Mi danas imamo gimnazije u koje mogu upasti samo klinci koji su prošli s čistom peticom. Obrtnička zanimanja propadaju. Ja svoja tri zanimanja ne bih nikad zamijenila s jednim gimnazijskim. Vrijede mi daleko više i bilo mi je daleko zabavnije. A da mi fali nekog velikog gimnazijskog znanja ne bih rekla. Što sam htjela naučiti, uzela sam knjigu i naučila. Zato mi je žao klinaca koji misle da ako izaberu teži put neće dobro proći. Jer mogli bi proći još bolje i usput se dobro zabaviti!", zaključila je Rastočić.

Jelena na Novoj TV radi više od 10 godina, stigla je tamo 2008. te nakon dvije godine počela pratiti unutarnju politiku.

Linker
23. travanj 2024 17:02